Zimą będziesz o niej marzyć. Domowa mizeria w słoikach to prawdziwy skarb
Latem chętnie robimy przetwory, żeby zamknąć smak i wszelkie wartości odżywcze sezonowych warzyw w wekach. To świetny sposób, żeby zimą, gdy brakuje świeżych warzyw, sięgnąć po coś domowego i pysznego. Jednym ze sposobów jest przyrządzenie mizerii w słoikach. To szybki dodatek do obiadu, który wspaniale urozmaici jesienne i zimowe menu.
Mizeria w słoikach to smak lata zamknięty w szklanym słoiku, który zawiera świeżość, lekkość i delikatność, które sprawiają, że nawet w środku zimy wrócisz myślami do słonecznych dni. Taka sałatka to doskonały sposób, by cieszyć się ulubionym dodatkiem obiadowym przez cały rok. Chrupiące plasterki ogórków, subtelnie przeniknięte aromatem koperku i nutką białej gorczycy, idealnie pasują do pieczonych czy smażonych mięs oraz orzeźwiają ciężkostrawne dania.
Możesz szybko i wygodnie przygotować większą liczbę słoików z przetworami, które będą gotowe na każdą okazję - zarówno spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi, jak i codzienny obiad. Z powodzeniem możesz je później (przed podaniem) zalać jogurtem naturalnym lub majonezem. Mizeria w słoikach to przepis na przetwory, do których chce się wracać.
Składniki:
- 700 g ogórków szklarniowych lub gruntowych,
- 500 ml zimnej wody,
- 400 ml białego octu,
- 300 g cukru,
- 1/2 pęczka koperku,
- łyżka białej gorczycy,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
Ogórki pokrój w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Posyp je solą i delikatnie wymieszaj do połączenia. Odstaw.
W małym garnku wymieszaj ocet, cukier i gorczycę. Podgrzewaj całość, cały czas intensywnie mieszając, do zagotowania. Zdejmij zalewę z ognia i dodaj zimną wodę. Wymieszaj.
Słoiki wypasteryzuj. Włóż do środka plasterki ogórków oraz równomiernie posyp je siekanym koperkiem. Zalej zawartość zalewą tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
Słoiki szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka wyłożonego lnianymi ściereczkami. Napełnij go wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzuj przetwory przez 15-20 minut, a następnie wyjmij i postaw do góry dnem.
Po zassaniu zakrętek przechowuj mizerię w słoikach w chłodnym, ciemnym miejscu przez ok. 6 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękka i soczysta karkówka. Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do nagrzanego piekarnika
Różowe ciasteczka ze śmietanowym nadzieniem. Przepis na słodkie Buziaczki