Reklama
Reklama

Zimą będziesz o niej marzyć. Domowa mizeria w słoikach to prawdziwy skarb

Latem chętnie robimy przetwory, żeby zamknąć smak i wszelkie wartości odżywcze sezonowych warzyw w wekach. To świetny sposób, żeby zimą, gdy brakuje świeżych warzyw, sięgnąć po coś domowego i pysznego. Jednym ze sposobów jest przyrządzenie mizerii w słoikach. To szybki dodatek do obiadu, który wspaniale urozmaici jesienne i zimowe menu.

Mizeria w słoikach - co to jest?

Mizeria w słoikach to smak lata zamknięty w szklanym słoiku, który zawiera świeżość, lekkość i delikatność, które sprawiają, że nawet w środku zimy wrócisz myślami do słonecznych dni. Taka sałatka to doskonały sposób, by cieszyć się ulubionym dodatkiem obiadowym przez cały rok. Chrupiące plasterki ogórków, subtelnie przeniknięte aromatem koperku i nutką białej gorczycy, idealnie pasują do pieczonych czy smażonych mięs oraz orzeźwiają ciężkostrawne dania. 

Możesz szybko i wygodnie przygotować większą liczbę słoików z przetworami, które będą gotowe na każdą okazję - zarówno spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi, jak i codzienny obiad. Z powodzeniem możesz je później (przed podaniem) zalać jogurtem naturalnym lub majonezem. Mizeria w słoikach to przepis na przetwory, do których chce się wracać.

Reklama

Mizeria w słoikach - przepis

Składniki:

  • 700 g ogórków szklarniowych lub gruntowych, 
  • 500 ml zimnej wody, 
  • 400 ml białego octu, 
  • 300 g cukru, 
  • 1/2 pęczka koperku, 
  • łyżka białej gorczycy, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

Ogórki pokrój w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Posyp je solą i delikatnie wymieszaj do połączenia. Odstaw. 

W małym garnku wymieszaj ocet, cukier i gorczycę. Podgrzewaj całość, cały czas intensywnie mieszając, do zagotowania. Zdejmij zalewę z ognia i dodaj zimną wodę. Wymieszaj. 

Słoiki wypasteryzuj. Włóż do środka plasterki ogórków oraz równomiernie posyp je siekanym koperkiem. Zalej zawartość zalewą tak, by warzywa były całkowicie przykryte. 

Słoiki szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka wyłożonego lnianymi ściereczkami. Napełnij go wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzuj przetwory przez 15-20 minut, a następnie wyjmij i postaw do góry dnem. 

Po zassaniu zakrętek przechowuj mizerię w słoikach w chłodnym, ciemnym miejscu przez ok. 6 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Napoleonka w wersji szlacheckiej. Ciasto Horeszkówna jest tak pyszne, że goście będą cmokać z zachwytu

Miękka i soczysta karkówka. Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do nagrzanego piekarnika

Różowe ciasteczka ze śmietanowym nadzieniem. Przepis na słodkie Buziaczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa | dodatki