Sycące naleśniki po kurpiowsku. Do farszu dodaj nietypowy składnik
Ten przepis to niecodzienna wariacja na temat klasycznych krokietów. Do farszu oprócz kapusty została dodana kasza jęczmienna, która jest obowiązkowym składnikiem kuchni kurpiowskiej, stąd też nazwa potrawy. Gotowe danie podaj ze śmietanowym sosem pieczarkowym. Naleśniki po kurpiowsku to danie, które zasmakuje całej rodzinie.
Naleśniki po kurpiowsku można nazwać krokietami w wersji na bogato. To jedno z tych dań, które wymaga od kucharza sporo zaangażowania i poświęcenia czasu, jednak efekt, jest tego wart. To sycąca potrawa inspirowana Mazowszem. W klasyczne naleśniki należy zawinąć farsz na bazie kiszonej kapusty, kiełbasy i kaszą jęczmienną. Nadziane placki wystarczy zapiec w piekarniku, a następnie podać z kremowym sosem pieczarkowym. Wyjdą obłędnie smaczne.
Do przygotowania ciasta na naleśniki, będziesz potrzebować:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 250 g mleka,
- 250 g wody,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- odrobina soli.
Składniki na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 200 g kiełbasy wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ziele angielskie,
- 1 liść laurowy,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki majeranku,
- olej do smażenia,
- woda do gotowania kapusty i kaszy.
Składniki na sos:
- 250 g pieczarek,
- 500 ml wody lub bulionu drobiowego,
- 200 g śmietanki kremówki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- majeranek do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Ubij na gładkie ciasto bez grudek. Odstaw na 10-15 minut, by odpoczęło. Rozgrzej patelnię, smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Odłóż na talerz.
Kapustę przepłucz zimną wodą (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekaj.
Przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby tylko ją przykryła. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem aż zmięknie. Wtedy wsyp kaszę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut.
Przygotuj farsz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Odcedzoną kapustę z kaszą wymieszaj w misce z cebulą, kiełbasą. Dopraw czosnkiem granulowanym, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem.
Złóż naleśniki. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń jak krokiety. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Zrób sos pieczarkowy. Pokrój drobno cebulę i pieczarki. Podsmaż na maśle klarowanym. Wsyp mąkę i energicznie zamieszaj. Stopniowo wlewaj wodę albo bulion, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj śmietankę, majeranek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Podawaj gorące naleśniki po krupiowsku z dużą porcją sosu pieczarkowego na wierzchu. Możesz udekorować świeżym majerankiem lub natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto lekkie jak piórko. Puszysty biszkopt z galaretką i owocami
Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura"
Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć