Reklama
Reklama

Aromatyczne, mocno czosnkowe, chętnie jem przez cały rok. Rodzinny przepis na ogórki marynowane w plasterkach

Te ogórki marynowane w plasterkach z mocną nutą czosnku są super łatwe w przygotowaniu, ale także pyszne i aromatyczne. Jeśli uwielbiasz kanapki z lekko kwaskowatym akcentem lub często przygotowujesz sałatki, to te przetwory będą dla ciebie idealne. Wystarczy 20 minut i 24 godziny w lodówce, by cieszyć się smakiem lata zamkniętym w słoiku.

Chcesz w każdej chwili mieć dostęp do wakacyjnych smaków? Przygotuj te ogórki marynowane w plasterkach - są bardzo aromatyczne, z czosnkową nutą. Bardzo chętnie serwuję je rodzinie do obiadów przez cały rok.

Ogórki marynowane w plasterkach - lista składników

  • 200 g ogórków, 
  • 1 cebula, 
  • 250 ml octu białego, 
  • 50 ml wody, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2,5 łyżki białego cukru, 
  • ½ łyżeczki koperku, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 
  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego, 
  • ¼ łyżeczki nasion kminku, 
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry .

Ogórki marynowane w plasterkach - przepis

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Włóż go do garnka razem z octem, wodą, cukrem, solą i resztą przypraw. Postaw rondel na średnim ogniu i doprowadź całość do wrzenia. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, zdejmij mieszaninę z ognia i odstaw na bok. 

Ogórki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki. 

Reklama

Ogórki przełóż do czystego i wypasteryzowanego słoika. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Połóż je na wierzchu. 

Zalewą zalej ogórki i cebulę aż do samej góry. Upewnij się, że nie ma pęcherzyków powietrza, potrząsając słoikiem i lekko pukając w niego. Większe pęcherzyki możesz usunąć, delikatnie wsuwając nóż lub patyczek od szaszłyków. 

Słoik z ogórkami marynowanymi w plasterkach wstaw do lodówki. Będą gotowe do spożycia po 24 godzinach. 

Alternatywnie możesz słoiki zapasteryzować, gotując je przez 15 minut w garnku z wodą wyłożonym ściereczką kuchenną. Po pasteryzacji wyjmij słoik i postaw go do góry dnem. Po ostudzeniu sprawdź, czy nakrętka jest wklęsła. 

Przetwory przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto lekkie jak piórko. Puszysty biszkopt z galaretką i owocami

Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura"

Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki