Aromatyczne, mocno czosnkowe, chętnie jem przez cały rok. Rodzinny przepis na ogórki marynowane w plasterkach
Te ogórki marynowane w plasterkach z mocną nutą czosnku są super łatwe w przygotowaniu, ale także pyszne i aromatyczne. Jeśli uwielbiasz kanapki z lekko kwaskowatym akcentem lub często przygotowujesz sałatki, to te przetwory będą dla ciebie idealne. Wystarczy 20 minut i 24 godziny w lodówce, by cieszyć się smakiem lata zamkniętym w słoiku.
Chcesz w każdej chwili mieć dostęp do wakacyjnych smaków? Przygotuj te ogórki marynowane w plasterkach - są bardzo aromatyczne, z czosnkową nutą. Bardzo chętnie serwuję je rodzinie do obiadów przez cały rok.
- 200 g ogórków,
- 1 cebula,
- 250 ml octu białego,
- 50 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2,5 łyżki białego cukru,
- ½ łyżeczki koperku,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
- ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego,
- ¼ łyżeczki nasion kminku,
- ¼ łyżeczki nasion kolendry .
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Włóż go do garnka razem z octem, wodą, cukrem, solą i resztą przypraw. Postaw rondel na średnim ogniu i doprowadź całość do wrzenia. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, zdejmij mieszaninę z ognia i odstaw na bok.
Ogórki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki.
Ogórki przełóż do czystego i wypasteryzowanego słoika. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Połóż je na wierzchu.
Zalewą zalej ogórki i cebulę aż do samej góry. Upewnij się, że nie ma pęcherzyków powietrza, potrząsając słoikiem i lekko pukając w niego. Większe pęcherzyki możesz usunąć, delikatnie wsuwając nóż lub patyczek od szaszłyków.
Słoik z ogórkami marynowanymi w plasterkach wstaw do lodówki. Będą gotowe do spożycia po 24 godzinach.
Alternatywnie możesz słoiki zapasteryzować, gotując je przez 15 minut w garnku z wodą wyłożonym ściereczką kuchenną. Po pasteryzacji wyjmij słoik i postaw go do góry dnem. Po ostudzeniu sprawdź, czy nakrętka jest wklęsła.
Przetwory przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto lekkie jak piórko. Puszysty biszkopt z galaretką i owocami
Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura"
Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć