Chrupiące, mocno przyprawione, palce lizać. Zaserwuj gościom śledzie opiekane, będą prosić o przepis
Ten przepis spodoba się wszystkim wielbicielom śledzi, a być może posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za tą rybą. Śledzie opiekane są pyszne i aromatyczne, idealne aby zaserwować je na świątecznym stole.
Śledzie kojarzą nam się przede wszystkim ze świętami. Czasem w ciągu roku sięgamy po sałatkę śledziową, a rzadko przygotowujemy śledzie z patelni. Tymczasem jest to ryba wyjątkowo wdzięczna do smażenia.
Niechaj tegoroczne święta będą dla ciebie okazją, by się o tym przekonać. Śledzie opiekane najsmaczniejsze są wówczas, gdy mamy do dyspozycji świeże ryby. W ostateczności można przygotować je z filetów z solanki. Przed smażeniem warto je zamarynować. Nie żałuj też przypraw. Śledzie zyskają delikatną konsystencję i naprawdę wyśmienity smak.
Oto lista składników niezbędnych do przygotowania tego przepisu:
- 500 g filetów śledziowych,
- 300 ml wody,
- 100 ml octu winnego,
- 1 cebula,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 3 jajka,
- sól, pieprz,
- mąka pszenna, bułka tarta,
- olej rzepakowy,
- 1 cytryna (do podania).
Oczyść śledzie i podziel na filety. Jeśli korzystasz z filetów śledziowych z solanki, namocz je w wodzie. Mocz do czasu, aż uzyskają odpowiedni smak. Osusz.
Pokrój cebulę w piórka. Zagotuj wodę z octem, cebulą i zielem angielskim. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu. Ostudź zalewę i przełóż do niej śledzie. Wstaw na godzinę do lodówki. Rozkłóć w misce jajka. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Wyjmij śledzie z marynaty i osusz. Obtocz w mące, jajkach z przyprawami i bułce tartej. Obsmaż na złocisty kolor na rozgrzanym oleju – około 2 minuty po każdej ze stron. Podawaj na gorąco lub na zimno, z plasterkami cytryny (sok z cytryny wyciskaj na śledzie tuż przed konsumpcją).
Zobacz też:
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu