Reklama
Reklama

Chrupiące, mocno przyprawione, palce lizać. Zaserwuj gościom śledzie opiekane, będą prosić o przepis

Ten przepis spodoba się wszystkim wielbicielom śledzi, a być może posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za tą rybą. Śledzie opiekane są pyszne i aromatyczne, idealne aby zaserwować je na świątecznym stole.

Śledzie kojarzą nam się przede wszystkim ze świętami. Czasem w ciągu roku sięgamy po sałatkę śledziową, a rzadko przygotowujemy śledzie z patelni. Tymczasem jest to ryba wyjątkowo wdzięczna do smażenia.

Niechaj tegoroczne święta będą dla ciebie okazją, by się o tym przekonać. Śledzie opiekane najsmaczniejsze są wówczas, gdy mamy do dyspozycji świeże ryby. W ostateczności można przygotować je z filetów z solanki. Przed smażeniem warto je zamarynować. Nie żałuj też przypraw. Śledzie zyskają delikatną konsystencję i naprawdę wyśmienity smak. 

Śledzie opiekane - lista składników

Oto lista składników niezbędnych do przygotowania tego przepisu:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 300 ml wody, 
  • 100 ml octu winnego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 
  • 3 jajka, 
  • sól, pieprz, 
  • mąka pszenna, bułka tarta, 
  • olej rzepakowy, 
  • 1 cytryna (do podania). 

Śledzie opiekane - sposób przygotowania

Oczyść śledzie i podziel na filety. Jeśli korzystasz z filetów śledziowych z solanki, namocz je w wodzie. Mocz do czasu, aż uzyskają odpowiedni smak. Osusz.

Pokrój cebulę w piórka. Zagotuj wodę z octem, cebulą i zielem angielskim. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu. Ostudź zalewę i przełóż do niej śledzie. Wstaw na godzinę do lodówki. Rozkłóć w misce jajka. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Wyjmij śledzie z marynaty i osusz. Obtocz w mące, jajkach z przyprawami i bułce tartej. Obsmaż na złocisty kolor na rozgrzanym oleju – około 2 minuty po każdej ze stron. Podawaj na gorąco lub na zimno, z plasterkami cytryny (sok z cytryny wyciskaj na śledzie tuż przed konsumpcją). 

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledzie | śledzie przepisy