Chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach owoce. Deser zrobisz w niecałe pół godziny
Soczyste owoce, delikatne wnętrze i złocista, chrupiąca kruszonka. Na samą myśl o takim połączeniu cieknie ślinka. Pieczone brzoskwinie pod kruszonką to deser idealny na lato. Przygotujesz go błyskawicznie, a efekt zachwyci każdego gościa.
Trwa właśnie sezon na brzoskwinie, które o tej porze roku są najbardziej soczyste. Można je teraz kupić w przystępnej cenie. Jeśli znudziły ci się surowe owoce, przygotuj z nich szybki deser. Jego zapach i smak zaspokoją najbardziej wybredne podniebienia.
Brzoskwinie to nie tylko pyszny owoc, który kojarzy się z upalnym latem, ale także prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawierają dużo witaminy C, która wspiera odporność, a przy tym są o wiele delikatniejsze dla żołądka niż na przykład cytrusy. Cenny beta-karoten zawarty w tych aksamitnych owocach wspiera nasz wzrok i wygląd skóry. Brzoskwinie są również lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzają się w deserach i przekąskach. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika pomagają nawodnić organizm i wspierają trawienie.
Soczyste, pachnące słońcem brzoskwinie to idealna baza do prostych, domowych deserów. Upieczone z dodatkiem kruszonki stają się jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne, a ciepłe owoce doskonale kontrastują z chrupiącym wierzchem. Zawarty w kruszonce tłuszcz ułatwi wchłaniania beta-karotenu, wspomagając nasz wzrok i wygląd skóry.
Sprawdź także: Idealne ciasto na każdą okazję. Goście na pewno poproszą o przepis
Do przygotowania deseru wystarczą zaledwie cztery składniki i około 25 minut. To prosty sposób na efektowną słodkość, która sprawdzi się zarówno na letnie przyjęcie, jak i na szybką, domową przekąskę. Przepis na pieczone brzoskwinie pod kruszonką jest bardzo prosty. Dzięki zastosowaniu mąki orkiszowej i miodu danie ma więcej właściwości zdrowotnych.
Składniki:
2 dojrzałe brzoskwinie
- 50 g mąki orkiszowej (może być też pszenna lub zmielone płatki owsiane),
- 20 g zimnego masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej),
- 10 g syropu klonowego lub miodu,
- opcjonalnie: jogurt naturalny, bita śmietana lub lody śmietankowe do podania.
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W misce wymieszaj mąkę, masło i syrop klonowy, rozcierając palcami składniki, aż powstanie sypka kruszonka. Posyp nią owoce.
Piecz w 180°C przez 15-20 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący. Podawaj ciepłe, najlepiej z dodatkiem jogurtu. W wersji mniej lekkiej jogurt możesz zastąpić bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozpływa się w ustach, kusi malinowo-orzechową nutą. Jagienka to mój topowy przepis
Słodkie owoce i maślana kruszonka. Przepis na niemieckie ciasto z morelami
Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans