Reklama
Reklama

Ciasto bez pieczenia "Leniwiec". Każdy, kto spróbuje, zapyta cię o przepis

Z pewnością znasz ten scenariusz: marzy ci się coś słodkiego, ale nie masz ani czasu, ani ochoty na pieczenie skomplikowanych wypieków. W tym wypadku z pomocą przyjdzie ci nasz przepis na proste ciasto bez pieczenia o wiele mówiącej nazwie "Leniwiec". Gwarantujemy, że nie namęczysz się przy jego robieniu, a efekt będzie porównywalny z deserami z cukierni.

Ciasta bez pieczenia to jeden z najlepszych propozycji na ciepłe dni. Zwykle są lekkie i orzeźwiające, a do tego można bez trudu przemycić w nich wiele sezonowych owoców. Jednak co ważniejsze, ten rodzaj deserów nie wymaga od nas uruchamiania piekarnika oraz spędzania w kuchni długich godzin. Wystarczy szybko zmiksować masy, wyłożyć je w formie, a potem można się relaksować, czekając, aż ciasto będzie gotowe do podania. Właśnie z myślą o wszystkich domowych kucharzach, którzy nie lubią się przemęczać, stworzyliśmy przepis na ciasto "Leniwiec". Lepiej go sobie zapiszcie, bo na pewno będziecie do niego wracać.

Przepis na ciasto bez pieczenia "Leniwiec"

Spód: 

  • 300 g herbatników 
  • 100 g rozpuszczonego masła  

Masa: 

  • 700 g serka waniliowego homogenizowanego 
  • 250 g śmietanki 30% 
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • 2 łyżki żelatyny  
  • 200 ml wody  

Wierzch: 

  • 2 galaretki truskawkowe  
  • 800 ml wody  

Sposób przygotowania ciasta

  1. Herbatniki rozkrusz na drobną konsystencję. Połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż na spód formy o wymiarach około 23x33 cm.  
  2. Przygotuj masę. Żelatynę rozpuść w 200 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Ubij śmietanę na sztywną pianę, pod koniec dodawaj partiami cukier. Dodaj odrobinę śmietany do serka z żelatyną, a powstałą masę z powrotem przełóż do bitej śmietany i krótko zmiksuj. 
  3. Wyłóż masę śmietanową na spód i przełóż do lodówki. W tym czasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i odstaw. Kiedy będzie tężeć, przełóż ją na ciasto i ponownie wstaw całość do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta