Ciasto coca-cola będzie hitem lata. Odkąd spróbowałam, robię co tydzień
Często do wypieków dodaje się nietypowe składniki, aby desery stawały się lepsze. Jeszcze kilka lat temu użycie majonezu do babki szokowało. Dziś robimy to, żeby wyszła delikatna i puszysta. Domowych cukierników nie powinno więc zdziwić, że przepyszne ciasto może bazować na napoju typu cola. Poznaj oryginalny przepis na słodkie, rozkoszne ciasto, które zachwyci każdego puszystą strukturą i uzależniającym smakiem. Ciasto coca-cola sprawdzi się na każdą okazją.
Dodatek gazowanego napoju to "wisienka na torcie" w przypadku wielu wypieków. Na pierwszy rzut oka może być to nieco dziwne. Zwróć jednak uwagę, że do ciasta naleśnikowego często dodaje się wodę gazowaną, aby uzyskać lżejszą i bardziej puszystą strukturę. Warto pamiętać, że bąbelki mogą się przydać również przy wypiekach. Ciasto coca-cola doskonale je wykorzystuje. Wystarczy puszka coli, aby uzyskać pyszne ciasto, które zachwyci twoich bliskich i ciebie.
Ciasto coca-cola ma słodki, lekko czekoladowy smak oraz puszystą strukturę, która uzyskana jest właśnie dzięki dwutlenkowi węgla, który zawarty jest w tym napoju. Całość dopełniona jest przez glazurę, której podstawowym składnikiem również jest ten gazowany napój. Jeśli do tej pory miałeś problem z zakalcami, a twoje wypieki szybko opadały po wsadzeniu do piekarnika, to najwyższa pora, abyś wreszcie spróbował czegoś nowego. Ciasto coca-cola idealnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne i zasmakuje szczególnie dzieciom.
Zobacz także: Kremowe ciasto z polewą czekoladową. Zakochaj się w Karolince
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1,5 szklanki coli,
- 200 g masła,
- 1/4 szklanki kakao,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Składniki na glazurę:
- 1,5 szklanki coli,
- 100 g masła
- 1/4 szklanki kakao,
- 4 szklanki cukru.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od zmieszania ze sobą suchych składników. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, przyprawy, sól oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do garnuszka wlewamy colę, dodajemy masło oraz kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż się zagotuje. Kiedy składniki będą połączone, przelewamy je do dużej miski i mieszamy do połączenia.
Rozbijamy jajka i w osobnej misce miksujemy je wraz z maślanką oraz aromatem waniliowym. Kiedy masa porządnie ubita, dodajemy je do pozostałych składników. Ponownie mieszamy i przechodzimy do przygotowania blaszki. Wykładamy ją papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok. 30-35 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy glazurę. W garnku umieszczamy colę i gotujemy ją przez 12-15 minut na niewielkim ogniu do momentu, aż ilość płynu nie zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy masło i kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy do masy cukier. Mieszamy, dopóki się nie rozpuści, a lukier stanie się gładki.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i jeszcze gorące polewamy lukrem. Kiedy ostygnie, możemy je kroić i podawać.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut