Reklama
Reklama

Ciasto "Cudak" zrobi wrażenie na gościach. Nawet teściowa uśmiechnie się, gdy go skosztuje

Ciasto "Cudak" to wielowarstwowy deser, który może wystąpić w charakterze oryginalnego tortu. Wymaga nieco wysiłku, jednak efekt zdecydowanie wart jest każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Sięgnijcie po ten przepis, jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach.

Lubisz zaskakiwać swoich bliskich? W takim razie ciasto "Cudak" to przepis dla ciebie. Idealny deser, aby zrobić wrażenie na gościach przy okazji rodzinnych uroczystości lub imprez. Z pewnością takiego deseru nikt z twoich znajomych jeszcze nie próbował. Daleko mu o nudnych biszkoptów, drożdżówek i przekładańców. To spektakularne ciasto to nietypowe połączenie owoców, lekkiego kremu i ciasta makowego. Jesteśmy pewni, że gdy "Cudak" pojawi się na stole, usłyszysz same pochwały.

Przepis na ciasto "Cudak"

Składniki na biszkopt makowy : 

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 160 g mąki tortowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 75 g maku 

Składniki na poncz: 

  • 250 ml wody 
  • sok z ½ cytryny 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 

Składniki na galaretkę: 

  • 350 g malin (lub innych owoców) 
  • 250 ml soku z malin 
  • 2 galaretki malinowe 

 Składniki na masę śmietanową: 

  • 600 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30%) 
  • 400 g homogenizowanego serka waniliowego 
  • 200 g jogurtu greckiego 
  • 75 g maku 
  • cukier puder (do smaku) 
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 125 ml ciepłego mleka (50-60°C) 

 Składniki na dekorację: 

  • 100 g białej czekolady 
  • 200 g masy kajmakowej 
  • garść orzechów nerkowca 

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Ubij całe jajka z cukrem na jasną, puszystą pianę - mikserem na wysokich obrotach przez 10-15 minut. Połącz wszystkie sypkie składniki (obie mąki i mak) i stopniowo dodaj do piany, mieszając ją szpatułą.   
  2. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Oddziel biszkopt nożem od brzegów formy. Ostudź na kratce odwrócony do góry dnem. 
  3. Przed przełożeniem przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. 
  4. Połącz całe maliny z sokiem i zagotuj. Do gorącego musu wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia. 
  5. Wyłóż folią spożywczą tortownicę o średnicy 21 cm i przelej do niej galaretkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin (do czasu, aż całkowicie stężeje). Ubij śmietanę kremówkę. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj z serkiem waniliowym, jogurtem i makiem. 
  6. Rozpuść żelatynę w mleku. Wymieszaj z masą śmietanową. 
  7. Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułóż jeden z blatów biszkoptu. Wyłóż na niego mniej więcej 1/3 tężejącej masy śmietanowej. Ułóż na jej środku galaretkę i lekko dociśnij. Posmaruj masą śmietanową tak, by została około połowa pierwotnej ilości. 
  8. Przykryj drugim blatem i rozprowadź na nim resztę masy. Wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Roztop pokruszoną białą czekoladę w kąpieli wodnej. 
  9. Wymieszaj z masą kajmakową. Przestudź. Otynkuj ciasto i udekoruj posiekanymi orzechami. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta