-->
Reklama
Reklama

Ciasto Delicjusz to deser marzeń. Temu połączeniu smaków mało kto się oprze

Ciasto Delicjusz to prawdziwe delicje dla każdego podniebienia. Charakteryzuje się mocnym, kawowo-czekoladowym smakiem z nutą likieru amaretto. Deser jest tak apetyczny i elegancki, że możesz podać go nawet w formie tortu na specjalne okazje.

Ciasto Delicjusz - co to jest?

Ciasto Delicjusz to prawdziwa gratka dla miłośników eleganckich, warstwowych deserów. Na kakaowym spodzie ląduje aksamitny krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem likieru amaretto (migdałowego). W jego wnętrzu ukryte są biszkopty, nasączone mocną, wyczuwalną kawą. Dzięki temu całość zyskuje jeszcze więcej aromatu. Kolejna porcja kremu przykrywa biszkopty, a wierzch wieńczy lekka, puszysta chmurka z bitej śmietany. Deser posypany jest jeszcze kakao, co dodaje mu więcej klasy i smaku. Ciasto Delicjusz sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania, przyjęcia i świąteczny stół. 

Reklama

Ciasto Delicjusz - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 75 g mąki pszennej, 
  • 75 g cukru,
  • 2 jajka, 
  • 20 g kakao w proszku, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Krem: 

  • 500 g serka mascarpone, 
  • 230 ml mocno zaparzonej kawy, 
  • 230 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 200 g biszkoptów, 
  • 75 g cukru pudru, 
  • 3 łyżki likieru amaretto, 
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego. 

Warstwa śmietanowa: 

  • 250 ml śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki cukru pudru. 

Dodatkowo: 

  • kakao do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. W misce ubij cukier, jajka i ekstrakt waniliowy na jasną i puszystą masę, przez ok. 3-4 minuty. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wmieszaj suche składniki do mokrych. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 15 minut. Następnie wyjmij i ostudź na kratce. 

Przygotuj krem. Mocno zaparzoną kawę pozostaw do ostygnięcia i podziel na połowy. W małej miseczce wymieszaj skrobię oraz cukier waniliowy. Do dużej miski przelej śmietankę i ubij ją do spienienia. Następnie powoli dodawaj suche składniki i miksuj całość na sztywną pianę. W osobnej misce ubij mascarpone z cukrem pudrem, tylko do połączenia składników. Dodaj amaretto i połowę kawy. Na koniec wmieszaj delikatnie śmietankę kremówkę. 

Biszkopty namocz krótko w drugiej połowie kawy. 

Przygotuj warstwę śmietanową. 

W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę z dodatkiem cukru. Przenieś ją do rękawa cukierniczego. 

Złóż ciasto. 

Na czekoladowym spodzie rozsmaruj równomiernie połowę kremu. Następnie porozkładaj równomiernie biszkopty nasączone kawą i delikatnie wciśnij je do kremu. Posyp całość cienką warstwą kakao. 

Następnie rozsmaruj drugą warstwę kremu i posyp wierzch kakao. Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj na górze ciasta kleksy z bitej śmietany. Posyp wszystko solidną porcją kakao. 

Ciasto Delicjusz wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nocna owsianka z brzoskwiniami. Nietypowy dodatek sprawia, że jest pożywniejsza

Każdy kęs tego sernika jest jak poezja. Gdy zaserwowałam gościom, błagali o dokładki

Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na puszyste racuchy cukiniowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze