Ciasto Delicjusz to deser marzeń. Temu połączeniu smaków mało kto się oprze
Ciasto Delicjusz to prawdziwe delicje dla każdego podniebienia. Charakteryzuje się mocnym, kawowo-czekoladowym smakiem z nutą likieru amaretto. Deser jest tak apetyczny i elegancki, że możesz podać go nawet w formie tortu na specjalne okazje.
Ciasto Delicjusz to prawdziwa gratka dla miłośników eleganckich, warstwowych deserów. Na kakaowym spodzie ląduje aksamitny krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem likieru amaretto (migdałowego). W jego wnętrzu ukryte są biszkopty, nasączone mocną, wyczuwalną kawą. Dzięki temu całość zyskuje jeszcze więcej aromatu. Kolejna porcja kremu przykrywa biszkopty, a wierzch wieńczy lekka, puszysta chmurka z bitej śmietany. Deser posypany jest jeszcze kakao, co dodaje mu więcej klasy i smaku. Ciasto Delicjusz sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania, przyjęcia i świąteczny stół.
Składniki:
Ciasto:
- 75 g mąki pszennej,
- 75 g cukru,
- 2 jajka,
- 20 g kakao w proszku,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 230 ml mocno zaparzonej kawy,
- 230 ml śmietanki kremówki 36%,
- 200 g biszkoptów,
- 75 g cukru pudru,
- 3 łyżki likieru amaretto,
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego.
Warstwa śmietanowa:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- kakao do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. W misce ubij cukier, jajka i ekstrakt waniliowy na jasną i puszystą masę, przez ok. 3-4 minuty. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wmieszaj suche składniki do mokrych. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 15 minut. Następnie wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj krem. Mocno zaparzoną kawę pozostaw do ostygnięcia i podziel na połowy. W małej miseczce wymieszaj skrobię oraz cukier waniliowy. Do dużej miski przelej śmietankę i ubij ją do spienienia. Następnie powoli dodawaj suche składniki i miksuj całość na sztywną pianę. W osobnej misce ubij mascarpone z cukrem pudrem, tylko do połączenia składników. Dodaj amaretto i połowę kawy. Na koniec wmieszaj delikatnie śmietankę kremówkę.
Biszkopty namocz krótko w drugiej połowie kawy.
Przygotuj warstwę śmietanową.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę z dodatkiem cukru. Przenieś ją do rękawa cukierniczego.
Złóż ciasto.
Na czekoladowym spodzie rozsmaruj równomiernie połowę kremu. Następnie porozkładaj równomiernie biszkopty nasączone kawą i delikatnie wciśnij je do kremu. Posyp całość cienką warstwą kakao.
Następnie rozsmaruj drugą warstwę kremu i posyp wierzch kakao. Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj na górze ciasta kleksy z bitej śmietany. Posyp wszystko solidną porcją kakao.
Ciasto Delicjusz wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nocna owsianka z brzoskwiniami. Nietypowy dodatek sprawia, że jest pożywniejsza
Każdy kęs tego sernika jest jak poezja. Gdy zaserwowałam gościom, błagali o dokładki
Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na puszyste racuchy cukiniowe