Reklama
Reklama

Ciasto Diakon jest tak pyszne, że od razu poprosisz o drugi kawałek

Ciasto Diakon to efektowny i niezwykle pyszny deser biszkoptowo-bezowy wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem malinowego dżemu. Jego kolory, żółty i biały przypominają kolory flagi Watykanu, na której widnieją również klucze do niebios Świętego Piotra przewiązane czerwonym sznurem.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto, które zachwyci smakiem rodzinę i bliskich, skorzystaj z naszej propozycji. Warto pokusić się o przygotowanie tego nietypowego deseru, który od lat robi furorę u naszych zachodnich sąsiadów.

Co to jest ciasto Diakon?

Deser Diakon to połączenie dwóch rodzajów ciast, które wszyscy uwielbiamy: biszkoptowego i bezy. Dodatkowo przełożone są one bitą śmietaną z odrobiną malinowego dżemu, przez co całość nie jest za słodka i mdła.  Jeśli nie przepadasz za malinami, możesz zamienić konfiturę na inną, świetnie sprawdzi się np. morelowa.

Ciasto Diakon – przepis

Aby wypiek wyszedł idealny, pamiętaj o dwóch ważnych kwestiach. Pierwsza: jajka do przygotowania bezy powinny być w temperaturze pokojowej. Miska, w której będziesz ubijać białka, musi być czysta i sucha, najlepiej do tego zadania sprawdzi się szklana lub metalowa. Druga: masę jajeczną na biszkopt bardzo delikatnie połącz z mąką. Wsypuj ją partiami i ostrożnie mieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.

Składniki:

Beza:

  • 8 białek jaj 
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt:

  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • 1 szczypta soli

Wypełnienie:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru 
  • 100 g dżemu malinowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotuj bezę. Ubij białka na puszystą masę. Dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie przez kolejne 10 minut na sztywną pianę. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj przez kolejne 2 minuty.

Masą bezową napełnij rękaw cukierniczy z końcówką o średnicy ok. 1 cm.

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyciśnij 2 paski tuż obok siebie przy jednym brzegu blaszki, a następnie wyciśnij trzeci na górze - w miejscu łączenia dwóch wcześniejszych pasków.

Powtarzaj wyciskanie takiego wzoru co ok. 2-3 cm od poprzedniego paska.

Przygotuj biszkopt. Utrzyj żółtka z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na puszystą masę. Dodawaj partiami przesianą mąkę i mieszaj do połączenia.

Przenieś masę do drugiego rękawa cukierniczego i wyciskaj po pasku w przerwach między paskami bezowymi.

Całość posyp równomiernie cukrem pudrem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Piecz na środkowej półce przez ok. 20 minut. Wyjmij ciasto i od razu przenieś je razem z papierem do pieczenia na blat.

Przygotuj wypełnienie, ubijając śmietanę na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

Złóż ciasto. Przekrój upieczone ciasto na dwie części. Każdą z nich posmaruj równomiernie dżemem. Na jednej połowie rozłóż ubitą śmietanę i wyrównaj. Przykryj delikatnie drugą częścią ciasta i ostrożnie dociśnij, by wypełnienie nie uciekło bokami.

Ciasto Diakon wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno, posypane cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL