Ciasto Diakon jest tak pyszne, że od razu poprosisz o drugi kawałek
Ciasto Diakon to efektowny i niezwykle pyszny deser biszkoptowo-bezowy wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem malinowego dżemu. Jego kolory, żółty i biały przypominają kolory flagi Watykanu, na której widnieją również klucze do niebios Świętego Piotra przewiązane czerwonym sznurem.
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto, które zachwyci smakiem rodzinę i bliskich, skorzystaj z naszej propozycji. Warto pokusić się o przygotowanie tego nietypowego deseru, który od lat robi furorę u naszych zachodnich sąsiadów.
Deser Diakon to połączenie dwóch rodzajów ciast, które wszyscy uwielbiamy: biszkoptowego i bezy. Dodatkowo przełożone są one bitą śmietaną z odrobiną malinowego dżemu, przez co całość nie jest za słodka i mdła. Jeśli nie przepadasz za malinami, możesz zamienić konfiturę na inną, świetnie sprawdzi się np. morelowa.
Aby wypiek wyszedł idealny, pamiętaj o dwóch ważnych kwestiach. Pierwsza: jajka do przygotowania bezy powinny być w temperaturze pokojowej. Miska, w której będziesz ubijać białka, musi być czysta i sucha, najlepiej do tego zadania sprawdzi się szklana lub metalowa. Druga: masę jajeczną na biszkopt bardzo delikatnie połącz z mąką. Wsypuj ją partiami i ostrożnie mieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.
Składniki:
Beza:
- 8 białek jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Biszkopt:
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- tarta skórka z połowy cytryny
- 1 szczypta soli
Wypełnienie:
- 500 ml śmietanki 36%
- 20 g cukru pudru
- 100 g dżemu malinowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotuj bezę. Ubij białka na puszystą masę. Dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie przez kolejne 10 minut na sztywną pianę. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Masą bezową napełnij rękaw cukierniczy z końcówką o średnicy ok. 1 cm.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyciśnij 2 paski tuż obok siebie przy jednym brzegu blaszki, a następnie wyciśnij trzeci na górze - w miejscu łączenia dwóch wcześniejszych pasków.
Powtarzaj wyciskanie takiego wzoru co ok. 2-3 cm od poprzedniego paska.
Przygotuj biszkopt. Utrzyj żółtka z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na puszystą masę. Dodawaj partiami przesianą mąkę i mieszaj do połączenia.
Przenieś masę do drugiego rękawa cukierniczego i wyciskaj po pasku w przerwach między paskami bezowymi.
Całość posyp równomiernie cukrem pudrem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Piecz na środkowej półce przez ok. 20 minut. Wyjmij ciasto i od razu przenieś je razem z papierem do pieczenia na blat.
Przygotuj wypełnienie, ubijając śmietanę na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
Złóż ciasto. Przekrój upieczone ciasto na dwie części. Każdą z nich posmaruj równomiernie dżemem. Na jednej połowie rozłóż ubitą śmietanę i wyrównaj. Przykryj delikatnie drugą częścią ciasta i ostrożnie dociśnij, by wypełnienie nie uciekło bokami.
Ciasto Diakon wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno, posypane cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut