Reklama
Reklama

Ekspresowa kapusta kiszona, gotowa na trzeci dzień. Prostszego przepisu nie znajdziesz

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu ma wiele zalet. Masz pewność co do jej składu, kontrolę nad przyprawami, procesem fermentacji, a przy tym oszczędzasz pieniądze. Tradycyjnie kiszenie kapusty jednak zajmuje dużo czasu - od 2 do 3 tygodni. Na szczęście znamy patent, który przyspieszy ten proces i skróci go do 3 dni.

Kiszona kapusta od wieków gości w polskiej kuchni. Jest nie tylko podstawą wielu tradycyjnych dań, ale także źródłem cennych składników odżywczych, których brakuje nam zimą. Dzięki niej zadbasz o swoją odporność, sylwetkę i serce. Ten prosty i szybki przepis na kiszoną kapustę zachęca do przygotowania jej samodzielnie w domu.

Jak szybko zrobić kapustę kiszoną?

Kiszenie kapusty było od wieków sposobem na przedłużenie jej terminu przydatności do spożycia. Wystarczyło poszatkować kapustę, zasypać ją solą i dobrze ubić w beczce lub słoiku. Po 2-3 tygodniach dzięki spontanicznej fermentacji z użyciem bakterii zasiedlających kapustę otrzymujesz gotowy produkt charakteryzujący się kwaśnym smakiem.  

Reklama

Długi czas przygotowania domowej kapusty kiszonej może jednak zniechęcić, kiedy w sklepach od ręki dostaniemy gotowy produkt. Niestety wielu producentów dodaje do kapusty substancje przyspieszające proces fermentacji, a informacji na ten temat próżno szukać na beczce w sklepie spożywczym czy na targu. Zamiast kupować kota w worku, przygotuj kapustę kiszoną według tego przepisu, a otrzymasz gotowy produkt już po trzech dniach, bez chemii i innych dodatków. W czym tkwi sekret? 

Przeczytaj teraz: Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu

Zamiast zasypywać kiszoną kapustę solą, zalej ją solanką. W ten sposób nie musisz czekać, aż kapusta wypuści sok i przyspieszasz pierwszy etap fermentacji. Zalewając całą kapustę wodą z solą, masz również pewność, że tworzysz wokół niej środowisko beztlenowe, dzięki czemu nie ulegnie zepsuciu

Ekspresowa kapusta kiszona - przepis

W przepisie na ekspresową kapustę kiszoną ważna jest proporcja wody i soli. Do przygotowania domowych weków potrzebujesz

  • 2 kg kapusty, 
  • 2 średniej wielkości marchewki, 
  • 3 listki laurowe, 
  • 4 łyżki soli, 
  • 1l wody, 
  • 2 kulki ziela angielskiego. 

Jak zrobić kapustę kiszoną w 3 dni? 

  • Na początek poszatkuj drobno kapustę i marchewkę na tarce o grubych oczkach.  
  • W garnku przygotuj solankę i dorzuć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. 
  • W wyparzonych słoikach naprzemiennie układaj warstwy kapusty i marchewki. Dociskaj je za pomocą drewnianej łyżki i zalej solanką.  
  • Słoików nie zakręcaj, tylko przykryj gazą i postaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po tym czasie zakręć je i wstaw je do lodówki na 24 h.   

W ten sposób przyspieszysz proces fermentacji kapusty i gotową kiszonkę otrzymasz w 3 dni zamiast 3 tygodni

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

O prozdrowotnych właściwościach kapusty ludzie wiedzieli już od wieków. W epoce odkryć geograficznych chroniła żeglarzy przed szkorbutem podczas długich morskich wypraw. Domowa kapusta kiszona jest bowiem bogatym źródłem witaminy C. Wraz z bakteriami kwasu mlekowego wspierają naturalną odporność organizmu. Stanowi naturalny antybiotyk i pierwszą pomoc w walce z jesiennymi infekcjami.  

Dzięki zawartości witaminy C ułatwia wchłanianie żelaza z układu pokarmowego, a wraz z siarką wpływa na stan skóry, paznokci i włosów, reguluje syntezę kolagenu i opóźnia procesu starzenia.  

Przeczytaj też: Gdy tylko zaczyna się sezon, pakuję do słoików i kiszę. Najlepszy i smaczny probiotyk

Kapusta kiszona i zawarte w niej substancje wspierają zdrowie układu krwionośnego - obniżają cholesterol, wzmacniają ściany krwionośne, zmniejszają ryzyko wielu chorób. Domowa kiszonka dostarcza nam silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego czy hormonozależne

To jeszcze nie wszystko. Kapusta kiszona wspomaga naszą walkę o szczupłą sylwetkę. Jest produktem niskokalorycznym, a zawarty w niej błonnik zapobiega napadom wilczego głodu oraz zwiększa perystaltykę jelit, oczyszcza organizm z toksyn i redukuje zgagę.  

Kwas mlekowy ma również właściwości przeciwbólowe, dzięki czemu polecana jest po dużym wysiłku fizycznym. Z kolei ogólny bogaty skład kapusty kiszonej i jej pozytywne działanie na układ pokarmowy sprawia, że pomaga wrócić do zdrowia po dobrej imprezie.  

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Risotto jak od włoskiej nonny. W tym wydaniu ma bardzo jesienny charakter

Nie trzeba jechać pod samiuśkie Tatry, żeby je zjeść. Jesienią ziemniaki po góralsku robię na okrągło

Aromatyczne ciasteczka na jesienną chandrę. Jedna blacha to stanowczo za mało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kiszonki