Reklama
Reklama

Ciasto francuskie ze szpinakiem i salami. Prosta i sycąca przekąska imprezowa

Z ciasta francuskiego najczęściej przyrządza się chrupiące paluchy z serem albo sakiewki z mięsem. Tym razem przepis jest jeszcze bardziej sycący i może przydać się na każdą imprezę. Przygotuj rurki wypełnione soczystym farszem warzywnym i salami. Zaproszeni goście będą zachwyceni.

Przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie ze szpinakiem i salami to efektowna, a jednocześnie prosta przekąska. Chrupiące ciasto skrywa w środku kolorowy farsz, czyli podsmażony szpinak, soczyste pomidorki, kremową mozzarellę i aromatyczne salami, które całość wzbogaca intensywnym smakiem. Delikatny dressing z oliwy, cytryny i miodu podkreśla świeżość składników. Idealne na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi albo lekką kolację. 

Przeczytaj też: Mielone z piekarnika. 4 przepisy na szybki i smaczny obiad

Reklama

Ciasto francuskie ze szpinakiem i salami - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 150 g szpinaku baby, 
  • kulka mozzarelli białej, 
  • 10 pomidorków koktajlowych albo 5-6 suszonych pomidorów, 
  • 10 plasterków salami, 
  • odrobina oleju. 

Sos: 

  • 3 łyżki oliwy, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • pół łyżeczki musztardy francuskiej, 
  • pół łyżeczki miodu, 
  • szczypta czosnku granulowanego, 
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

1. Rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na prostokąty o dłuższym boku około 8 cm.  

2. Szpinak umyj i osusz, a następnie podsmaż na oleju aż delikatnie zmięknie.  

3. Kulkę mozzarelli pokrój w paski. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a pomidory suszone odsącz z zalewy i również podziel na pół. 

4. Na każdym cieście francuskim rozłóż około pół centymetra od dolnego brzegu najpierw szpinak, potem salami, mozzarellę, pomidorki koktajlowe albo suszone pomidory. 

5. W miseczce połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wymieszaj. 

6. Polej całość sosem. Teraz każde ciasto francuskie ze szpinakiem i salami zwiń w rulon.  

7. Ułóż rurki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Minimum pracy, a efekt zachwyca. Szachownica robi wrażenie na stole, każdy weźmie dokładkę

Ciasto Szczęśliwego Nowego Roku. Na sylwestra będzie jak znalazł

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym. Najprostsza ciepła przekąska na sylwestra

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | szpinak