Reklama
Reklama

Ciasto na specjalne okazje. Niech gości przywita Francuski książę

Francuski książę to ciasto pracochłonne, wykwintne, wprost idealne na ważne okazje. Choć wydaje się trudne do przygotowania, wcale takie nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości, żeby zaskoczyć gości efektownym deserem.

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych ciastem, które wygląda jak z ekskluzywnej francuskiej cukierni? Nie obawiaj się, podążając za przepisem z pewnością uda ci się je przygotować.  

Francuski książę - co to za ciasto?

Francuski książę prezentuje się bardzo elegancko na talerzu. Z czego zrobiony jest ten słodki deser? Spód ciasta to puszysty biszkopt. Na jego wierzchu ułożone są banany, a następnie krem maślano-kajmakowy. Kolejną warstwę stanowi biszkopt, który pokrywa się polewą czekoladową. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, trzeba jeszcze przygotować efektowną dekorację. To wachlarz zrobiony z... rozpuszczonych cukierków krówek. Goście będą pod wrażeniem nie tylko deseru, ale też twoich umiejętności cukierniczych.

Francuski książę - przepis

Ciasto Francuski książę przygotowuje się dość długo, ale dla tego smaku i efektu - zdecydowanie warto. Przepis nie jest też skomplikowany - wystarczy przygotować biszkopt, prosty krem, polewę i odpowiednio złożyć poszczególne warstwy.

Składniki:

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 135 g mąki tortowej 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 

Składniki na poncz: 

  • 3 łyżki likieru bananowego 
  • 2 łyżki wody 

Składniki na krem: 

  • 200 g miękkiego masła 
  • 500 g masy kajmakowej (1 puszka) 

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g mlecznej czekolady 
  • 60 g masła 

Dodatkowo: 

  • 3-4 banany 
  • sok z 1 cytryny 
  • kilka cukierków krówek 

Sposób wykonania:

Upiecz biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier, a następnie - po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj ciasto łopatką - tylko do połączenia składników. Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24x28 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstaw na kratkę do wystudzenia. Odwróć przy tym biszkopt do góry dnem. Gdy ostygnie, przekrój go na dwa blaty. Użyj spodu jako blatu wierzchniego. Blaty biszkoptu nasącz ponczem przygotowanym z likieru bananowego i wody. 

Przygotuj krem: mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło na puch. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj do masła kajmak. Gotowy krem wstaw na pół godziny do lodówki. 

Zrób polewę czekoladową: roztop w rondelku pokruszoną czekoladę. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą polewę, zdejmij rondelek z palnika. Przestudź. 

Złóż ciasto: wyłóż na blat biszkoptu cienką warstwę kremu. Pokrój banany wzdłuż na ćwiartki i rozłóż na biszkopcie. Skrop cytryną. Wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Przykryj krem drugim blatem biszkoptu. Posmaruj go tężejącą polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 

Wykonaj dekorację: roztop krówki w rondelku. Wylej uzyskaną masę na płaską powierzchnię wyłożoną folią spożywczą. Gdy masa zacznie zastygać, pokrój ją na prostokąty, oddziel od folii i powyginaj dekoracyjnie, np. w kształt wachlarzy. Włóż dekorację do lodówki. Udekoruj ciasto schłodzonymi wachlarzami. 

Źródło: terazgotuje.pl, stronakuchni.pl, wszystkiegoslodkiego.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze