Reklama
Reklama

Gotuję jajka, ścieram marchewki, dodaję tuńczyka. Ta sałatka warstwowa to niebo w gębie

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatny tuńczyk, kremowy sos, słodycz marchewki i wyrazisty żółty ser to wspaniałe połączenie pełne kontrastów.

Nowy tydzień, nowa sałatka - tym razem planuję przygotować warstwowy przepis z moim ulubionym tuńczykiem. Jadłam ją kiedyś na imieninach cioci, bardzo mi smakowała - to tylko kilka składników i naprawdę niewiele pracy. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - lista składników

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 cebule, 
  • 5 jajek, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • kilka czarnych oliwek do dekoracji, 
  • sól.  

Sos: 

  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki śmietany 12%, 
  • 1 łyżeczka octu winnego, 
  • sól i pieprz. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - przepis

Jajka ugotuj na twardo, obierz i oddziel żółtka od białek. Zetrzyj osobno na tarce o drobnych oczkach. 

Marchewki obierz, ugotuj do miękkości i zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

Reklama

Cebulę pokrój w drobną kostkę i ewentualnie sparz wrzątkiem, aby złagodzić smak.  Ser żółty zetrzyj na tarce. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. 

W małej miseczce połącz majonez, śmietanę, ocet winny oraz przyprawy. Wymieszaj na gładki, kremowy sos. 

W przezroczystej salaterce lub misce warstwowo ułóż składniki w następującej kolejności: połowa porcji tartego sera, cebula, tuńczyk, sos, żółtka, marchewka, białka jajek, odrobina soli i druga część tartego sera.  

Całość udekoruj czarnymi oliwkami pokrojonymi w plasterki. Schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczny kurczak w sosie bazyliowym. Pomysł na obiad na Wszystkich Świętych

Przepyszne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą maślane i chrupiące

Polewam sałatkę takim dressingiem, smakuje zaskakująco. Nawet teściowa doceni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki