Reklama
Reklama

Aromatyczny kurczak w sosie bazyliowym. Pomysł na obiad na Wszystkich Świętych

Zbliża się Wszystkich Świętych, a ty nie wiesz, co przygotować na rodzinny obiad? Jeżeli nie masz ochoty robić klasycznych schabowych, czy pieczeni, możesz postawić na aromatycznego kurczaka w sosie bazyliowym. To danie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Nie zabraknie tu mozzarelli, czosnku i ziołowego posmaku bazylii.

Kurczak w sosie bazyliowym to soczyste roladki faszerowane nadzieniem w stylu śródziemnomorskim. Farsz to suszone pomidory, mozzarella i czosnek. Całość zwieńcza prosty, kremowy sos na bazie śmietanki i bulionu, w którym oczywiście najważniejszym składnikiem są świeże listki bazylii. Ta smakowita potrawa sprawdzi się idealnie na rodzinne uroczystości.  

Sprawdź także: Rozkrój dynię i wypełnij ją pysznym farszem. Przepis na obłędne, jesienne danie

Reklama

Przepis na kurczaka w sosie bazyliowym 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 piersi z kurczaka pojedyncze, 
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, 
  • 50 g sera mozzarella, 
  • 2 łyżki świeżej bazylii, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sos: 

  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml bulionu drobiowego, 
  • 3 łyżki bazylii świeżej, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia.

Gotowe roladki możesz podać z bagietką i lekką sałatką. Jeśli wolisz wersję z dodatkami na ciepło, do kurczaka przygotuj ziemniaki z piekarnika z rozmarynem, oraz warzywa gotowane na parze. 

Jak zrobić kurczaka w sosie bazyliowym? 


Pomidory drobno posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Bazylię drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj pomidory, ser, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj połowę pieprzu. 

Piersi z kurczaka oczyść i osusz. Każdy filet natnij ostrym nożem wzdłuż dłuższego boku, tworząc głęboką kieszonkę. 

Wnętrze każdej kieszonki oprósz delikatnie solą i pieprzem, a następnie wypełnij je przygotowanym farszem. Zepnij brzegi wykałaczkami i odłóż. 

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż piersi z kurczaka na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Następnie przenieś je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut. 

Przygotuj sos. W małym garnuszku podgrzej delikatnie śmietankę z bulionem. 

W mikserze lub blenderze zmiksuj bazylię z oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji pesto. Dodaj je do ciepłej mieszaniny śmietany i bulionu. Gotuj całość na małym ogniu przez 2-3 minuty, a na koniec dopraw sos solą i pieprzem. 

Sosem zalej roladki z kurczaka i wstaw danie ponownie do piekarnika na 5 minut. 

Kurczaka w sosie bazyliowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gotuję jajka, ścieram marchewki, dodaję tuńczyka. Ta sałatka warstwowa to niebo w gębie

Przepyszne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą maślane i chrupiące

Polewam sałatkę takim dressingiem, smakuje zaskakująco. Nawet teściowa doceni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne