Aromatyczny kurczak w sosie bazyliowym. Pomysł na obiad na Wszystkich Świętych
Zbliża się Wszystkich Świętych, a ty nie wiesz, co przygotować na rodzinny obiad? Jeżeli nie masz ochoty robić klasycznych schabowych, czy pieczeni, możesz postawić na aromatycznego kurczaka w sosie bazyliowym. To danie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Nie zabraknie tu mozzarelli, czosnku i ziołowego posmaku bazylii.
Kurczak w sosie bazyliowym to soczyste roladki faszerowane nadzieniem w stylu śródziemnomorskim. Farsz to suszone pomidory, mozzarella i czosnek. Całość zwieńcza prosty, kremowy sos na bazie śmietanki i bulionu, w którym oczywiście najważniejszym składnikiem są świeże listki bazylii. Ta smakowita potrawa sprawdzi się idealnie na rodzinne uroczystości.
Sprawdź także: Rozkrój dynię i wypełnij ją pysznym farszem. Przepis na obłędne, jesienne danie
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 4 piersi z kurczaka pojedyncze,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 50 g sera mozzarella,
- 2 łyżki świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Sos:
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 ml bulionu drobiowego,
- 3 łyżki bazylii świeżej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia.
Gotowe roladki możesz podać z bagietką i lekką sałatką. Jeśli wolisz wersję z dodatkami na ciepło, do kurczaka przygotuj ziemniaki z piekarnika z rozmarynem, oraz warzywa gotowane na parze.
Pomidory drobno posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Bazylię drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj pomidory, ser, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj połowę pieprzu.
Piersi z kurczaka oczyść i osusz. Każdy filet natnij ostrym nożem wzdłuż dłuższego boku, tworząc głęboką kieszonkę.
Wnętrze każdej kieszonki oprósz delikatnie solą i pieprzem, a następnie wypełnij je przygotowanym farszem. Zepnij brzegi wykałaczkami i odłóż.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż piersi z kurczaka na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Następnie przenieś je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Przygotuj sos. W małym garnuszku podgrzej delikatnie śmietankę z bulionem.
W mikserze lub blenderze zmiksuj bazylię z oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji pesto. Dodaj je do ciepłej mieszaniny śmietany i bulionu. Gotuj całość na małym ogniu przez 2-3 minuty, a na koniec dopraw sos solą i pieprzem.
Sosem zalej roladki z kurczaka i wstaw danie ponownie do piekarnika na 5 minut.
Kurczaka w sosie bazyliowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gotuję jajka, ścieram marchewki, dodaję tuńczyka. Ta sałatka warstwowa to niebo w gębie
Przepyszne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą maślane i chrupiące
Polewam sałatkę takim dressingiem, smakuje zaskakująco. Nawet teściowa doceni