Reklama
Reklama

Ciasto trzywarstwowe ze śliwkami. Jego smak podkręca jesienna przyprawa

Ciasto trzywarstwowe ze śliwkami to pyszny kruchy spód z dodatkiem cynamonu, słodko-kwaśne nadzienie z owocami oraz aksamitna pianka bezowa. Każdy kęs przyjemnie rozpływa się w ustach, zostawiając posmak soczystych śliwek. Przekonaj się, jak łatwo zrobić ten deser.

Śliwki i cynamon to połączenie, które mocno kojarzy się z jesienią. Nic dziwnego, gdyż owoce można jeszcze kupić w październiku. Przyprawa korzenna za to przyjemnie rozgrzewa, a jej zapach roznosi się po całym domu, umilając chłodne wieczory. Przygotuj ciasto trzywarstwowe ze śliwkami, aby zaskoczyć bliskich pysznym deserem.

Ciasto trzywarstwowe ze śliwkami - przepis

Składniki:

Kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 800 g śliwek węgierek, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • garść mielonych migdałów.

Pianka bezowa: 

  • 3 białka, 
  • 135 g cukru białego, 
  • kopiasta łyżka budyniu waniliowego, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • garść,  
  • szczypta soli. 

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj kruchy spód. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cynamon i szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. 

W tym czasie zrób nadzienie. Śliwki węgierki przekrój na pół, usuń pestki i posyp cukrem pudrem. Odstaw na chwilę, aby puściły trochę soku. Wymieszaj je później z posiekanymi migdałami.  

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij schłodzone ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę o wymiarach 24 × 24 cm do pieczenia wyłożoną papierem. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz spód przez około 15 minut, aż stanie się lekko złocisty. 

Kiedy ciasto będzie się piekło, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Dodaj sok z cytryny oraz budyń waniliowy w proszku, delikatnie wmieszaj do masy. 

Na podpieczony spód wyłóż śliwki, rozkładając je równomiernie. Na nich rozprowadź ubite białka i piecz dalej w niższej temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Schłódź przed podaniem.

Jak przechowywać śliwki na zimę?

Zostało ci trochę śliwek i chciałbyś je zachować na kolejne ciasto lub przetwory? Możesz je zamrozić. Dokładnie umyj, osusz i wydryluj owoce. Na początku ułóż je w równych odstępach - koniecznie skórką do dołu - na plastikowej desce lub tacce. Włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę. W ten sposób śliwki nie skleją się ze sobą. Po tym czasie możesz przesypać je do foliowych woreczków lub plastikowego pojemnika, przeznaczonych do przechowywania żywności w niskiej temperaturze. Zamrożone owoce możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do pół roku.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | śliwki | ciasta