W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut
Budyniowy Smakołyk to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na co dzień lub od święta. Kryje w sobie łatwo dostępne składniki i zaskakująco dużo smaku. Z jego przygotowaniem poradzi sobie naprawdę każdy, nawet niedoświadczony domowy cukiernik.
Idealne ciasto na weekend? Takie, które robi się błyskawicznie i nie wymaga stania godzinami w kuchni. Wystarczy kilka półproduktów - gotowe ciasto francuskie i budyń z proszku, żeby w pół godziny wyczarować coś pysznego. Pachnący wanilią i kokosem deser smakuje najlepiej w leniwą niedzielę, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy. Budyniowy Smakołyk przyrządza się naprawdę łatwo - praktycznie wszystko dzieje się w piekarniku, a ty musisz tylko przygotować budyń. Prosta słodycz wygląda zupełnie jak ciastko przyniesione prosto z cukierni.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego.
Krem:
- 1 l mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 100 g cukru,
- 200 g masła.
Dekoracja:
- 3 łyżki wiórek kokosowych,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto francuskie i nakłuj je gęsto widelcem. Przekrój każdy arkusz na dwie części i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz blaty przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Po upieczeniu przełóż blaty ciasta do ostudzenia. Pozbieraj wszystkie okruchy i resztki, przekładając je do osobnej miseczki.
Przygotuj krem. Odlej połowę szklanki mleka, a resztę przelej do garnka i dodaj do niego cukier. W połowie szklanki mleka wymieszaj proszek budyniowy. Gdy mleko w garnku się podgrzeje, dodaj mieszaninę ze szklanki i energicznie mieszaj całość rózgą, aż całość zgęstnieje i zagotuje się. Zdejmij garnek z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała powierzchni budyniu (tzw. folia w kontakcie). Odstaw do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po łyżce budyniu, miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotuj dekorację. Resztki ciasta francuskiego wymieszaj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość wymieszaj ręką do uzyskania konsystencji przypominającą suchą kruszonkę.
Złóż ciasto. Każdy blat ciasta przełóż warstwą kremu budyniowego. Posmaruj też wierzch. Na koniec posyp Budyniowy Smakołyk posypką.
Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz
Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki
Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi