Reklama
Reklama

Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis

Z jednej strony masz ochotę na sernik, a z drugiej w kuchni zalega ci sporo jesiennych jabłek, które idealnie nadawałyby się na szarlotkę? Przygotowując serniko-szarlotkę, nie musisz wybierać. To pyszne ciasto na kokosowo-maślanym kruchym spodzie z delikatną serową warstwą i jabłkami podbije kubki smakowe twoich domowników i gości.

Czeka cię wizyta gości, więc chcesz poczęstować ich wyjątkowym ciastem? Serniko-szarlotka sprawdzi się doskonale, to połączenie dwóch najlepszych polskich ciast. Słodko-kwaśne owoce świetnie współgrają z masą serową, oraz maślanym spodem. Całość jest delikatna i uzależniająca. Ciekawym dodatkiem są tu wiórki kokosowe. Na pewno wszyscy będą się zajadać i poproszą o dokładkę.

Sprawdź także: Przepyszne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą maślane i chrupiące

Reklama

Przepis na serniko-szarlotkę

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25 × 30 cm. 

Do przygotowania spodu ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła, 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych. 

Składniki na warstwę serową:

  • 500 g twarogu z wiaderka, 
  • 2 jajka, 
  • 1 budyń waniliowy, 
  • 60-80 g cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • 1 kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru brązowego.

Jak zrobić serniko-szarlotkę?  

Zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder i wiórki kokosowe. 

Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Zagnieć kruche ciasto dość szybko, powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z cukrem brązowym i odstaw na kilka minut, aby lekko puściły sok. 

W osobnej misce połącz twaróg, jajka, proszek budyniowy, cukier i cukier waniliowy. Ubij całość mikserem aż masa będzie gładka i jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę (ok. 25 × 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Kiedy się zarumieni, wyjmij go.  

Na podpieczony spód wyłóż warstwę jabłek, a na nie delikatnie rozprowadź masę serową. Wyrównaj wierzch i wstaw ciasto z powrotem do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika

Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej

W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta