Reklama
Reklama

Ciasto zgrywus robi furorę na każdym przyjęciu

Ciasto zgrywus jest jak świetny dowcip, zawsze zrobi furorę na przyjęciu, długo nie można o nim zapomnieć, a sama myśl o tym deserze wywołuje mimowolny uśmiech na twarzy. Wypiek, jak dobry żart, skrywa w sobie również nieoczekiwaną pointę, wygląda słodko, ale po spróbowaniu zaskakuje orzeźwiającym, cytrynowym smakiem.

Wszyscy uwielbiamy klasyczne ciasta, takie jak sernik czy szarlotka, które sprawdzają się przy każdej okazji. Warto jednak zaryzykować i pokusić się o przygotowanie czegoś bardziej nieoczywistego, co zapadnie na długo w pamięci bliskich oraz gości. Dzięki połączeniu słodkiego i lekko kwaskowatego smaku zgrywus będzie idealnym deserem podczas spotkania przy grillu, czy po zjedzeniu uroczystego obiadu.

Co to jest ciasto zgrywus?

Ciasto zgrywus jest połączeniem dwóch ciast: czekoladowego i cytrynowego, które dodatkowo przełożone są orzeźwiającym i lekkim kremem cytrynowym. Z pozoru przygotowanie wypieku może wydawać się skomplikowane, jednak w rzeczywistości jest niezwykle łatwe i szybkie.

Zgrywusa przygotujesz z prostych i ogólnie dostępnych składników. Będąc w sklepie, zwróć jednak szczególną uwagę na cytryny. Wybierz te wyprodukowane w Europie. Ich transport jest zdecydowanie krótszy, a co za tym idzie, są bardziej dojrzałe. Sięgnij po owoc, który ma intensywny zapach i cienką, sprężystą skórkę, jest to gwarancją idealnie kwaśnego smaku.

Ciasto zgrywus - przepis

Jak zrobić ciasto zgrywus? Musisz podzielić prace na trzy części. Pierwsza to przygotowanie i upieczenie blatów ciasta - oba należy piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Druga część to sporządzenie prostego kremu cytrynowego, który powstaje z połączenia śmietanki i serka mascarpone. Ostatnim krokiem jest zrobienie prostej czekoladowej polewy.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao w proszku

Ciasto cytrynowe:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g białej czekolady
  • sok z 1 cytryny

Krem:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżki tartej skórki cytrynowej

Polewa:

  • 200 g czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Przygotuj ciasto czekoladowe. Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jajka i ubijaj do połączenia składników. Wsyp mąkę i kakao. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Podziel masę na dwie jednakowe części. Każdą z nich przelej do osobnej blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw blaty do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Przygotuj ciasto cytrynowe. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Wlej płynną czekoladę i sok z cytryny. Wymieszaj. Przelej masę do trzeciej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij blat z pieca i ostudź.

Przygotuj krem. W misce utrzyj ze sobą mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i skórkę na gładką konsystencję. Śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera. Powoli dodawaj ją do mieszanki mascarpone z cukrem. 

Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i włóż do małego garnuszka lub żaroodpornej miseczki. Śmietankę podgrzej do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Gorącą wlej na pokruszoną czekoladę. Odstaw na minutę, a następnie dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. 

Złóż ciasto. Do blaszki włóż warstwę czekoladowego ciasta, a następnie rozprowadź połowę kremu. Przykryj jasnym ciastem i rozprowadź drugą częścią kremu. Połóż drugi blat ciemnego ciasta. Na wierzchu rozlej zastygającą już polewę i dobrze ją rozprowadź. Ciasto Zgrywus wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, jakie danie zrobić na jutrzejszy obiad? Wypróbuj przepis na kotlety Aloha

Zamarynowałam ser w specjalnej solance. Wyszedł tak dobry, że już nie chcę jeść zwykłego

Proste tortille z kurczakiem. Panierka jest naprawdę chrupiąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta