Reklama
Reklama

Co na obiad? Siedem dni i siedem przepisów na szybkie i tanie obiady

Nowy tydzień i znowu nie wiadomo, co na obiad? Przychodzimy z pomocą. Te siedem przepisów to ciekawe pomysły, dzięki którym zaskoczysz domowników i sprawisz, że każdy posiłek będzie ciekawy. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki lub kaszę oraz przygotować surówkę. W ten sposób zapewnisz sobie i swojej rodzinie pełnowartościowy i pyszny posiłek.

Te kilka przepisów sprawi, że żaden obiad nie będzie nudny. Sprawdź, w jaki sposób przygotować dania, które zachwycą twoich bliskich.

Naleśniki z mięsem z rosołu

Zaczynamy od przepisu idealnego na poniedziałek. Jeśli z niedzielnego rosołu zostało ci mięso, wystarczy, że przygotujesz do niego naleśniki. Oto składniki, które będą ci potrzebne:

  • 200 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce do momentu, aż powstanie gładka i dość rzadka masa. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju.

Do farszu będziemy potrzebować:

  • 300 g mięsa z rosołu, obranego z kości,
  • 200 g pieczarek,
  • 100 g sera feta,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Mięso pokrój na małe kawałki. Pieczarki oczyść i umyj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę. Kiedy będzie zeszklona, dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Po ok. 10 minut smażenia dodaj mięso i smaż jeszcze 5-7 minut. Na końcu dodaj ser feta i wymieszaj.

Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokiety. Następnie kładziemy na patelni i podsmażamy z każdej strony przez kilka minut.

Kotlety w stylu gyros

Do przygotowania kotletów gyros potrzebujemy:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 czerwoną paprykę,
  • 4 plastry surowego boczku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 2 mozzarelle,
  • 2 łyżki majonezu,
  • przyprawa gyros,
  • oliwa z oliwek.

Mięso dokładnie myjemy, a w każdej piersi robimy po 5-6 nacięć co 1-2 cm, nie docinając mięsa do końca. Paprykę siekamy, ogórki kiszone i mozzarellę kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka, plastry boczku kroimy na trzy części.

Nadziewamy filety z kurczaka. W każde nacięcie wkładamy plaster boczku, ogórka kiszonego, mozzarelli, kilka kawałków papryki. Tak przygotowane nacieramy przyprawą gyros i nacieramy oliwą.

Pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągamy kotlety, nacieramy je majonezem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, tym razem bez przykrycia. Po tym czasie kotlety są gotowe.

Zobacz także: Lasowieckie kacapoły to najlepsze kluski, jakie jadłam. Przepis mam od koleżanki z Kolbuszowej

Chrupella z cukinii

W środę proponujemy obiad bez mięsa. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 dużą cukinię,
  • 1 marchew,
  • 1 cebulę,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 120 ml wody,
  • sól, pieprz i rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • 50 g parmezanu.

Cukinię kroimy na cienkie plastry, marchew trzemy na grubych oczkach, cebulę siekamy. Warzywa solimy i mieszamy ze sobą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy warzywa, a sok przelewamy do osobnej miski.

Do soku z warzyw dodajemy dwa rodzaje mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy je następnie do warzyw i dokładnie mieszamy.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy warzywa grubą warstwą. Posypujemy parmezanem lub mąką kukurydzianą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 35-40 minut.

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Potrzebujemy:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 cebulę,
  • sól, pieprz,
  • natkę pietruszki,
  • oliwę z oliwek.

Kurczaka myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie zarumieniony, ściągamy go i odkładamy.

Cebulę kroimy w kostkę i na tej samej patelni podsmażamy ją. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli na patelni. Smażymy do momentu, aż woda będzie praktycznie całkiem odparowana. Na końcu dorzucamy kurczaka, zalewamy śmietanką i doprawiamy solą, pieprzą i natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem.  

Zobacz także: Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

Ukraińskie zrazy ziemniaczane

Składniki potrzebne do przygotowania zrazów ziemniaczanych:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • bułka tarta, olej do smażenia.
  • Składniki do nadzienia:
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy i tłuczemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą chłodne, dodajemy do nich jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy do momentu utworzenia jednolitej i klejącej masy.

Mięso na farsz mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy.

Odrobinę ciasta rozgniatamy na dłoni, a na środku rozpłaszczamy porcję surowego farszu. Zagniatamy ciast, tak aby ukryć nadzienie. Gotowy zraz obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na małym gazie na złoty kolor. Kiedy farsz w środku nie będzie surowy, zrazy będą gotowe.

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 100 g kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • majeranek, sól i pieprz,
  • masło.

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach. Cebulę również trzemy. Odciskamy warzywa z nadmiaru wody. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

Do dużej miski wrzucamy warzywa. Dokładamy mięso, mąkę, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę smarujemy masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem oraz szczypiorkiem.

Rolowane kotlety schabowe

W niedzielę muszą pojawić się schabowe. My jednak proponujemy przepis na ich ciekawszą wersję.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 300 ml bulionu,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • mąka do panierowania.

Schab rozbijamy tłuczkiem i solimy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebulę siekamy. Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda odparuje.

Wykładamy warzywa na plastry schabu i zwijamy ciasno w roladę. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso się zetnie, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy przez 30 minut w 180 st. C.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad