Co na obiad? Siedem dni i siedem przepisów na szybkie i tanie obiady
Nowy tydzień i znowu nie wiadomo, co na obiad? Przychodzimy z pomocą. Te siedem przepisów to ciekawe pomysły, dzięki którym zaskoczysz domowników i sprawisz, że każdy posiłek będzie ciekawy. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki lub kaszę oraz przygotować surówkę. W ten sposób zapewnisz sobie i swojej rodzinie pełnowartościowy i pyszny posiłek.
Te kilka przepisów sprawi, że żaden obiad nie będzie nudny. Sprawdź, w jaki sposób przygotować dania, które zachwycą twoich bliskich.
Zaczynamy od przepisu idealnego na poniedziałek. Jeśli z niedzielnego rosołu zostało ci mięso, wystarczy, że przygotujesz do niego naleśniki. Oto składniki, które będą ci potrzebne:
- 200 ml mleka,
 - 50 ml wody gazowanej,
 - 150 g mąki pszennej,
 - 1 jajko,
 - szczypta soli,
 - olej do smażenia.
 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce do momentu, aż powstanie gładka i dość rzadka masa. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
Do farszu będziemy potrzebować:
- 300 g mięsa z rosołu, obranego z kości,
 - 200 g pieczarek,
 - 100 g sera feta,
 - 1 cebula,
 - 1 łyżka oleju,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Mięso pokrój na małe kawałki. Pieczarki oczyść i umyj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę. Kiedy będzie zeszklona, dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Po ok. 10 minut smażenia dodaj mięso i smaż jeszcze 5-7 minut. Na końcu dodaj ser feta i wymieszaj.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokiety. Następnie kładziemy na patelni i podsmażamy z każdej strony przez kilka minut.
Do przygotowania kotletów gyros potrzebujemy:
- 2 piersi z kurczaka,
 - 1 czerwoną paprykę,
 - 4 plastry surowego boczku,
 - 2 ogórki kiszone,
 - 1 cebula,
 - 2 mozzarelle,
 - 2 łyżki majonezu,
 - przyprawa gyros,
 - oliwa z oliwek.
 
Mięso dokładnie myjemy, a w każdej piersi robimy po 5-6 nacięć co 1-2 cm, nie docinając mięsa do końca. Paprykę siekamy, ogórki kiszone i mozzarellę kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka, plastry boczku kroimy na trzy części.
Nadziewamy filety z kurczaka. W każde nacięcie wkładamy plaster boczku, ogórka kiszonego, mozzarelli, kilka kawałków papryki. Tak przygotowane nacieramy przyprawą gyros i nacieramy oliwą.
Pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągamy kotlety, nacieramy je majonezem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, tym razem bez przykrycia. Po tym czasie kotlety są gotowe.
Zobacz także: Lasowieckie kacapoły to najlepsze kluski, jakie jadłam. Przepis mam od koleżanki z Kolbuszowej
W środę proponujemy obiad bez mięsa. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 1 dużą cukinię,
 - 1 marchew,
 - 1 cebulę,
 - 50 g mąki kukurydzianej,
 - 120 ml wody,
 - sól, pieprz i rozmaryn,
 - oliwa z oliwek,
 - 50 g parmezanu.
 
Cukinię kroimy na cienkie plastry, marchew trzemy na grubych oczkach, cebulę siekamy. Warzywa solimy i mieszamy ze sobą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy warzywa, a sok przelewamy do osobnej miski.
Do soku z warzyw dodajemy dwa rodzaje mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy je następnie do warzyw i dokładnie mieszamy.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy warzywa grubą warstwą. Posypujemy parmezanem lub mąką kukurydzianą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 35-40 minut.
Potrzebujemy:
- 400 g piersi z kurczaka,
 - 200 g pieczarek,
 - 250 ml śmietanki 18 proc.,
 - 1 cebulę,
 - sól, pieprz,
 - natkę pietruszki,
 - oliwę z oliwek.
 
Kurczaka myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie zarumieniony, ściągamy go i odkładamy.
Cebulę kroimy w kostkę i na tej samej patelni podsmażamy ją. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli na patelni. Smażymy do momentu, aż woda będzie praktycznie całkiem odparowana. Na końcu dorzucamy kurczaka, zalewamy śmietanką i doprawiamy solą, pieprzą i natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem.
Zobacz także: Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje
Składniki potrzebne do przygotowania zrazów ziemniaczanych:
- 500 g ziemniaków,
 - 1 jajko,
 - 2-3 łyżki mąki,
 - bułka tarta, olej do smażenia.
 - Składniki do nadzienia:
 - 300 g mielonego mięsa z kurczaka,
 - 1 cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - sól, pieprz, słodka papryka.
 
Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy i tłuczemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą chłodne, dodajemy do nich jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy do momentu utworzenia jednolitej i klejącej masy.
Mięso na farsz mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy.
Odrobinę ciasta rozgniatamy na dłoni, a na środku rozpłaszczamy porcję surowego farszu. Zagniatamy ciast, tak aby ukryć nadzienie. Gotowy zraz obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na małym gazie na złoty kolor. Kiedy farsz w środku nie będzie surowy, zrazy będą gotowe.
  Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
 - 300 g wędzonego boczku,
 - 100 g kiełbasy,
 - 1 duża cebula,
 - 2 jajka,
 - 3 łyżki mąki pszennej,
 - majeranek, sól i pieprz,
 - masło.
 
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach. Cebulę również trzemy. Odciskamy warzywa z nadmiaru wody. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
Do dużej miski wrzucamy warzywa. Dokładamy mięso, mąkę, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę smarujemy masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem oraz szczypiorkiem.
W niedzielę muszą pojawić się schabowe. My jednak proponujemy przepis na ich ciekawszą wersję.
Składniki:
- 4 plastry schabu,
 - 400 g pieczarek,
 - 2 cebule,
 - 300 ml bulionu,
 - sól i pieprz,
 - oliwa do smażenia,
 - mąka do panierowania.
 
Schab rozbijamy tłuczkiem i solimy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebulę siekamy. Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda odparuje.
Wykładamy warzywa na plastry schabu i zwijamy ciasno w roladę. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso się zetnie, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy przez 30 minut w 180 st. C.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej