Reklama
Reklama

Cukinia w serowej panierce. Przekąska, która zadowoli wymagających smakoszy

Cukinia w serowej panierce to danie, które może służyć za lekki obiad albo kolację. Kotleciki przygotowane z plastrów cukinii wychodzą miękkie, a dzięki dodatkom - są też sycące i mocno serowe. Przekonaj się, jak prosto przygotować to apetyczne, jarskie danie.

Kotlety w jarskim wydaniu

Wegetariańskie kotleciki zazwyczaj kojarzą się z soją lub innymi produktami o wysokiej zawartości białka, które można przyrządzić tak, by smakowały podobnie do mięsa. Białko to niewątpliwie nieodzowny element diety, ale wegetarianie, którzy jedzą nabiał, nie muszą go suplementować. Jeśli nie tęsknią za smakiem mięsa, nie potrzebują jeść kotletów o jego smaku. Z soczewicy czy innych roślin strączkowych można przecież zrobić pyszną zupę krem albo zapiekankę. Kotleciki nie muszą więc udawać schabowego i mogą być przyrządzone z warzyw. Na przykład cukinię w serowej panierce i z pysznie ciągnącym się farszem serowym pokochają wszyscy, także mięsożercy.

Cukinia w serowej panierce - przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g sera żółtego (np. gouda), 
  • 50 g parmezanu, 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • mąka pszenna, bułka tarta (do panierowania),
  • olej słonecznikowy (do smażenia). 

Sposób wykonania:

Umyj cukinie i pokrój na dość cienkie plasterki. Delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa (z obu stron). Lekko posól i odstaw na 15 minut. 

Pokrój ser żółty na plasterki wielkości krążków cukinii.  

Rozkłóć jajka. Wymieszaj ze startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem, czosnkiem i oregano. Dopraw do smaku pieprzem. 

Pomiędzy każde dwa plasterki cukinii włóż plasterek sera. Obtocz w mące, a następnie w jajku i w bułce tartej.  

Partiami obsmażaj kotleciki z cukinii na rozgrzanym oleju - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia | warzywa | przekąski