Reklama
Reklama

Czeski placek na miodzie piekę nie tylko od święta. Jesienią poprawi humor

Miodownik to popularne ciasto, które ma wielu fanów. Wiele osób rezygnuje z przygotowania go w domu ze względu na sporą ilość pracy, której wymaga. Na szczęście jest alternatywna wersja, która zadowoli każdego miłośnika połączenia budyniu i miodu. Ten czeski placek idealnie sprawdzi się jako pyszny deser na różne okazje i święta. Przekonaj się, jak go przygotować.

W domowych warunkach często brakuje nam czasu oraz chęci na przygotowanie trudnych i skomplikowanych wypieków. Jeśli szukasz przepisów, które będą szybkie i proste do zrobienia, mamy coś dla ciebie. Poznaj czeski miodownik i przygotuj go sam.

Czeskie ciasto idealne na każdą okazję. Mięciutkie i miodowe

Ten czeski placek to ciasto, które pokochają spryciarze. Kryje w sobie smak klasycznego miodownika, ale nie wymaga od nas tyle pracy. W dalszym ciągu jednak trzeba liczyć się z przygotowaniem trzech różnych części.

Pierwszą z nich jest kruchy, maślany spód, który stanowi jego podstawę. Ciasto musi być mocno schłodzone, zanim rozwałkujemy je i włożymy do pieca. Na nim znajdzie się kremowy, puszysty krem, który przypomina budyń. Wzbogacony jest o miód, który zapewni ciastu charakterystyczny aromat, od którego wzięła się jego nazwa. Ostatnim elementem jest chrupiąca warstwa, która przypomina bezę. To prawdziwa wisienka na torcie. Wzbogacona jest o płatki migdałowe, które przypieczone w piekarniku nadają ciastu niezwykłego aromatu.

Razem w czeskim miodowniku mamy wszystko. Maślany, kruchy spód, aksamitny krem o miodowym aromacie oraz chrupką wierzchnią warstwę z płatkami migdałów. To ciasto zachwyci twoich bliski oraz gości.

Zobacz także: Lamingtony są lepsze niż sklepowe ciastka. Mają nawet swoje święto narodowe

Czeski miodownik - przepis

Składniki na spody:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na budyniowy krem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • łyżka miodu.

Składniki na chrupiący wierzch:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g płatków migdałowych.

Sposoby wykonania:

Zaczynamy od przygotowania spodów. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane zimne masło. Rozcieramy palcami i łączymy składniki. Następnie dodajemy jajko i całość zagniatamy. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy je, rozwałkowujemy i wkładamy do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 15-20 minut, do momentu, aż będzie lekko zarumieniony. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Przechodzimy do przygotowania kremu. W garnuszku zagotowujemy mleko. W osobnej miseczce umieszczamy żółtka oraz cukier i ubijamy je na jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie gotowa, wolno przelewamy do miski gorące mleko, stale mieszając. Następnie ponownie umieszczamy je w garnku i gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miód, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na końcu przygotowujemy masę na chrupki wierzch. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na końcu bardzo delikatnie dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.

Kiedy wszystkie warstwy ostygną, przechodzimy do składania ciasta. Na upieczony spód wylewamy budyń, a następnie równomiernie wykładamy pianę z płatkami migdałowymi. Wsuwamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy dopiero wtedy, kiedy będzie zimny, aby nie stracił kształtu. Na końcu możemy posypać go cukrem pudrem lub polać odrobiną płynnego miodu dla ozdoby.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | ciasta