Reklama
Reklama

Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor

Piegusek to ciasto, które zawsze poprawia samopoczucie. Niby zwykłe, a jednak zaskakuje przy każdym kęsie. Gdy tylko go spróbujesz, czekoladowe "piegi" zaczynają delikatnie rozpływać się w ustach. Wilgotny środek sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę proste.

Piegusek - co to za ciasto?

Piegusek to wyjątkowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkimi miłośnikom czekolady. Wiórki czekoladowe w cieście delikatnie się rozpływają, tworząc charakterystyczne piegi. Całość jest niezwykle wilgotna, delikatna i puszysta. Jeśli chcesz, możesz je urozmaicić także kawałkami ciasteczek, kandyzowanymi owocami czy orzechami. Wypiek sprawdzi się do codziennej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych czy bitej śmietany. 

Przeczytaj też: Dania jednogarnkowe na jesienne chłody. Rozgrzewają i sycą

Reklama

Ciasto Piegusek - przepis

Składniki:

  • 400 g cukru, 
  • 260 g mąki pszennej, 
  • 200 g mleka, 
  • 100 g posypki czekoladowej, wiórków czekoladowych lub tartej na dużych oczkach czekolady, 
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 4 jajka, 
  • 5 łyżek masła, 
  • łyżka proszku do pieczenia. 

Dodatkowo: 

  • posypka czekoladowa do podania, 
  • kropelki czekolady do podania. 

Sposób wykonania:

Białka oddziel od żółtek. 

W misie miksera połącz żółtka, masło i cukier. Ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jasną, kremową konsystencję. 

Dosyp mąkę pszenną i mieszaj, dolewając powoli mleko, rozrzedzając konsystencję ciasta. 

Wsyp do ciasta wiórki kokosowe i posypkę czekoladową lub wiórki czekoladowe, a także proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. 

Białka ubij na sztywno, do uzyskania jasnej piany. 

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. 

Pieguska wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem, by czekolada wewnątrz całkowicie zastygła. 

Wypiek przechowuj w lodówce, pod przykryciem z folii spożywczej, przez maksymalnie 4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze