Reklama
Reklama

Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor

Piegusek to ciasto, które zawsze poprawia samopoczucie. Niby zwykłe, a jednak zaskakuje przy każdym kęsie. Gdy tylko go spróbujesz, czekoladowe "piegi" zaczynają delikatnie rozpływać się w ustach. Wilgotny środek sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę proste.

Piegusek - co to za ciasto?

Piegusek to wyjątkowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkimi miłośnikom czekolady. Wiórki czekoladowe w cieście delikatnie się rozpływają, tworząc charakterystyczne piegi. Całość jest niezwykle wilgotna, delikatna i puszysta. Jeśli chcesz, możesz je urozmaicić także kawałkami ciasteczek, kandyzowanymi owocami czy orzechami. Wypiek sprawdzi się do codziennej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych czy bitej śmietany. 

Przeczytaj też: Dania jednogarnkowe na jesienne chłody. Rozgrzewają i sycą

Reklama

Ciasto Piegusek - przepis

Składniki:

  • 400 g cukru, 
  • 260 g mąki pszennej, 
  • 200 g mleka, 
  • 100 g posypki czekoladowej, wiórków czekoladowych lub tartej na dużych oczkach czekolady, 
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 4 jajka, 
  • 5 łyżek masła, 
  • łyżka proszku do pieczenia. 

Dodatkowo: 

  • posypka czekoladowa do podania, 
  • kropelki czekolady do podania. 

Sposób wykonania:

Białka oddziel od żółtek. 

W misie miksera połącz żółtka, masło i cukier. Ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jasną, kremową konsystencję. 

Dosyp mąkę pszenną i mieszaj, dolewając powoli mleko, rozrzedzając konsystencję ciasta. 

Wsyp do ciasta wiórki kokosowe i posypkę czekoladową lub wiórki czekoladowe, a także proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. 

Białka ubij na sztywno, do uzyskania jasnej piany. 

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. 

Pieguska wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem, by czekolada wewnątrz całkowicie zastygła. 

Wypiek przechowuj w lodówce, pod przykryciem z folii spożywczej, przez maksymalnie 4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Schab w aromatycznym sosie zamiast kotletów. Zrób na Wszystkich Świętych, rodzina będzie zachwycona

To prawdziwy wulkan słodyczy. W weekend na pewno zrobię to ciasto

Weź ciasto francuskie i ulubiony dżem. Zrobisz ekspresowe ciasteczka na deser

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze