Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor
Piegusek to ciasto, które zawsze poprawia samopoczucie. Niby zwykłe, a jednak zaskakuje przy każdym kęsie. Gdy tylko go spróbujesz, czekoladowe "piegi" zaczynają delikatnie rozpływać się w ustach. Wilgotny środek sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę proste.
Piegusek to wyjątkowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkimi miłośnikom czekolady. Wiórki czekoladowe w cieście delikatnie się rozpływają, tworząc charakterystyczne piegi. Całość jest niezwykle wilgotna, delikatna i puszysta. Jeśli chcesz, możesz je urozmaicić także kawałkami ciasteczek, kandyzowanymi owocami czy orzechami. Wypiek sprawdzi się do codziennej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych czy bitej śmietany.
Przeczytaj też: Dania jednogarnkowe na jesienne chłody. Rozgrzewają i sycą
Składniki:
- 400 g cukru,
- 260 g mąki pszennej,
- 200 g mleka,
- 100 g posypki czekoladowej, wiórków czekoladowych lub tartej na dużych oczkach czekolady,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 4 jajka,
- 5 łyżek masła,
- łyżka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- posypka czekoladowa do podania,
- kropelki czekolady do podania.
Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek.
W misie miksera połącz żółtka, masło i cukier. Ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jasną, kremową konsystencję.
Dosyp mąkę pszenną i mieszaj, dolewając powoli mleko, rozrzedzając konsystencję ciasta.
Wsyp do ciasta wiórki kokosowe i posypkę czekoladową lub wiórki czekoladowe, a także proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
Białka ubij na sztywno, do uzyskania jasnej piany.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Pieguska wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem, by czekolada wewnątrz całkowicie zastygła.
Wypiek przechowuj w lodówce, pod przykryciem z folii spożywczej, przez maksymalnie 4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schab w aromatycznym sosie zamiast kotletów. Zrób na Wszystkich Świętych, rodzina będzie zachwycona
To prawdziwy wulkan słodyczy. W weekend na pewno zrobię to ciasto
Weź ciasto francuskie i ulubiony dżem. Zrobisz ekspresowe ciasteczka na deser