Reklama
Reklama

To prawdziwy wulkan słodyczy. W weekend na pewno zrobię to ciasto

Ciasto Wulkan to wypiek niesamowicie prosty w przyrządzeniu, a jednocześnie niezwykle efektowne w prezentacji. To jeden z tych przepisów, do których lubię sięgać szczególnie w weekend, kiedy przychodzą goście albo spędzamy czas w domu z rodziną. W sam raz do kawy i herbaty.

Gdy tylko zbliża się weekend, moja rodzina prosi, żebym upiekła coś pysznego. Kiedyś, kiedy mieliśmy zaplanowaną wizytę gości, pierwszy raz przygotowałam Wulkan - ciasto naprawdę wyjątkowe. 

Jest niesamowicie smaczne, a do tego świetnie wygląda. Teraz robię je regularnie i za każdym razem smakuje tak samo świetnie. Robotę robi tu szczególnie mascarpone - po prostu pycha.

Ciasto Wulkan - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 400 g cukru, 
  • 200 ml mleka, 
  • 200 ml gorącej kawy, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 100 g kakao, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Polewa: 

  • 200 g czekolady, 
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 1 łyżka masła. 

Dodatkowo: 

  • wiórki czekoladowe do dekoracji. 

Ciasto Wulkan - przepis

Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 

Dodaj mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Powoli wlej gorącą kawę do masy, miksując na niskich obrotach. 

Masę rozdziel równomiernie w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź. Za pomocą szklanki wytnij koło na środku jednego blatu ciasta. 

Przygotuj krem. Ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. W osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią. Delikatnie dodawaj serek do śmietanki. Mieszaj do połączenia i uzyskania puszystej masy. 

Przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę do temperatury 70 st. Celsjusza i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i masło. 

Odstaw polewę na minutę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej mieszaniny. Odstaw do ostygnięcia. 

Złóż ciasto. Blat ciasta bez otworu połóż na paterze i posmaruj go ok. ½ kremu. Przykryj całość drugim blatem, a resztę kremu włóż do otworu w górnym blacie i uformuj kopiec.  

Na wierzchu wylej polewę czekoladową tak, by spłynęła po bokach. Posyp wierzch wiórkami czekoladowymi. 

Ciasto Wulkan wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery