To prawdziwy wulkan słodyczy. W weekend na pewno zrobię to ciasto
Ciasto Wulkan to wypiek niesamowicie prosty w przyrządzeniu, a jednocześnie niezwykle efektowne w prezentacji. To jeden z tych przepisów, do których lubię sięgać szczególnie w weekend, kiedy przychodzą goście albo spędzamy czas w domu z rodziną. W sam raz do kawy i herbaty.
Gdy tylko zbliża się weekend, moja rodzina prosi, żebym upiekła coś pysznego. Kiedyś, kiedy mieliśmy zaplanowaną wizytę gości, pierwszy raz przygotowałam Wulkan - ciasto naprawdę wyjątkowe.
Jest niesamowicie smaczne, a do tego świetnie wygląda. Teraz robię je regularnie i za każdym razem smakuje tak samo świetnie. Robotę robi tu szczególnie mascarpone - po prostu pycha.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 400 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 200 ml gorącej kawy,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g kakao,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli.
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki 36%,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Polewa:
- 200 g czekolady,
- 100 ml śmietanki kremówki 36%,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do dekoracji.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Dodaj mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Powoli wlej gorącą kawę do masy, miksując na niskich obrotach.
Masę rozdziel równomiernie w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z lodówki i całkowicie ostudź. Za pomocą szklanki wytnij koło na środku jednego blatu ciasta.
Przygotuj krem. Ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. W osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią. Delikatnie dodawaj serek do śmietanki. Mieszaj do połączenia i uzyskania puszystej masy.
Przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę do temperatury 70 st. Celsjusza i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i masło.
Odstaw polewę na minutę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej mieszaniny. Odstaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto. Blat ciasta bez otworu połóż na paterze i posmaruj go ok. ½ kremu. Przykryj całość drugim blatem, a resztę kremu włóż do otworu w górnym blacie i uformuj kopiec.
Na wierzchu wylej polewę czekoladową tak, by spłynęła po bokach. Posyp wierzch wiórkami czekoladowymi.
Ciasto Wulkan wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Weź ciasto francuskie i ulubiony dżem. Zrobisz ekspresowe ciasteczka na deser
Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste
Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych