Reklama
Reklama

To prawdziwy wulkan słodyczy. W weekend na pewno zrobię to ciasto

Ciasto Wulkan to wypiek niesamowicie prosty w przyrządzeniu, a jednocześnie niezwykle efektowne w prezentacji. To jeden z tych przepisów, do których lubię sięgać szczególnie w weekend, kiedy przychodzą goście albo spędzamy czas w domu z rodziną. W sam raz do kawy i herbaty.

Gdy tylko zbliża się weekend, moja rodzina prosi, żebym upiekła coś pysznego. Kiedyś, kiedy mieliśmy zaplanowaną wizytę gości, pierwszy raz przygotowałam Wulkan - ciasto naprawdę wyjątkowe. 

Jest niesamowicie smaczne, a do tego świetnie wygląda. Teraz robię je regularnie i za każdym razem smakuje tak samo świetnie. Robotę robi tu szczególnie mascarpone - po prostu pycha.

Ciasto Wulkan - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 400 g cukru, 
  • 200 ml mleka, 
  • 200 ml gorącej kawy, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 100 g kakao, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Polewa: 

  • 200 g czekolady, 
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 1 łyżka masła. 

Dodatkowo: 

  • wiórki czekoladowe do dekoracji. 

Ciasto Wulkan - przepis

Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 

Dodaj mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Powoli wlej gorącą kawę do masy, miksując na niskich obrotach. 

Masę rozdziel równomiernie w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Wyjmij ciasto z lodówki i całkowicie ostudź. Za pomocą szklanki wytnij koło na środku jednego blatu ciasta. 

Przygotuj krem. Ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. W osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią. Delikatnie dodawaj serek do śmietanki. Mieszaj do połączenia i uzyskania puszystej masy. 

Przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę do temperatury 70 st. Celsjusza i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i masło. 

Odstaw polewę na minutę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej mieszaniny. Odstaw do ostygnięcia. 

Złóż ciasto. Blat ciasta bez otworu połóż na paterze i posmaruj go ok. ½ kremu. Przykryj całość drugim blatem, a resztę kremu włóż do otworu w górnym blacie i uformuj kopiec.  

Na wierzchu wylej polewę czekoladową tak, by spłynęła po bokach. Posyp wierzch wiórkami czekoladowymi. 

Ciasto Wulkan wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Weź ciasto francuskie i ulubiony dżem. Zrobisz ekspresowe ciasteczka na deser

Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste

Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery