Schab w aromatycznym sosie zamiast kotletów. Zrób na Wszystkich Świętych, rodzina będzie zachwycona
W trakcie wielu okolicznościowych obiadów na stołach królują kotlety schabowe. Okazuje się jednak, że ta część wieprzowiny znajduje również inne kulinarne zastosowanie. Wypróbuj przepis na aromatyczny schab w sosie cebulowym, który zasmakuje gościom i zniknie z talerzy w trymiga.
Zbliża się dzień Wszystkich Świętych, a zatem czas, w którym wielu Polaków weźmie udział w uroczystych obiadach rodzinnych. Osoby, do których mają przyjść goście, z pewnością zastanawiają się, co dobrego można przygotować na ów okolicznościowy posiłek. Możemy postawić na klasykę i zrobić tradycyjne schabowe. Okazuje się jednak, że schabu wieprzowego można użyć nie tylko do przygotowania kotletów. Na rodzinny obiad we Wszystkich Świętych idealnie nada się schab duszony.
Oczywiście, by schab nie był zbyt suchy, należy podawać go z sosem. Rewelacyjnie sprawdzi się tutaj sos na bazie cebuli z dodatkiem musztardy. To niezwykle sycące i aromatyczne danie z pewnością przypadnie do gustu gościom.
Co będzie potrzebne do zrobienia schabu w sosie cebulowym? Oto lista niezbędnych składników:
- 600 g schabu;
- 3 cebule żółte;
- 1 cebula czosnkowa;
- 2 ząbki czosnku;
- 300 ml bulionu (nada się drobiowy lub warzywny);
- 50-60 ml śmietanki 18%;
- 1 łyżeczka musztardy (delikatesowa lub sarepska);
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- papryka słodka mielona;
- papryka ostra mielona (opcjonalnie);
- sól i pieprz.
Co ważne – jeśli spodziewamy się większej liczby gości, to wówczas ilość powyższych produktów warto podwoić.
Przepis na schab w sosie cebulowym nie jest skomplikowany. Oto sposób przygotowania:
- Najpierw dzielimy mięso na około 150-gramowe kotlety. Następnie rozbijamy je tłuczkiem – nieco grubiej, na około 1 cm. Schab doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką (oraz ostrą, jeśli lubimy pikantniejsze potrawy).
- Smażymy schab na średnio rozgrzanym oleju (3 łyżki) z dwóch stron. Każdy kawałek powinien się solidnie zarumienić. Gdy tak się stanie, odkładamy je na talerz i zabieramy się za cebulę.
- Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię (uprzednio możemy dolać jeszcze nieco oleju, jeśli jest taka potrzeba). Podsmażamy, aż cebula się zeszkli, a potem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Gdy całość ładnie się nam przesmaży (uważamy na to, by nie spalić czosnku), zalewamy wszystko bulionem i z powrotem wkładamy na patelnię schab. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę musztardy. Całość dusimy na małym ogniu przez około 30 minut.
- W trakcie duszenia kontrolujemy stopień odparowania bulionu. Gdy zauważymy, że zredukował się o ponad połowę, to wówczas dolewamy do potrawy śmietankę. Mieszamy wszystko i dusimy kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie schab jest gotowy.
Schab w sosie cebulowym najlepiej serowować w eleganckim półmisku do mięs. By potrawa prezentowała się jeszcze lepiej, można ozdobić ją drobno poszatkowaną natką pietruszki.
Schab w aromatycznym, kremowym sosie cebulowym można podawać klasycznie – z ziemniakami z wody. Wiele osób serwuje ową potrawę również z puree, kluskami, a nawet kaszą lub ryżem. W niektórych domach popularne jest spożywanie tego rodzaju schabu z pampuchami.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Nie zapominajmy również o dodatku warzywnym. W tym przypadku sprawdzą się różnego rodzaju surówki (z marchewki, białej lub czerwonej kapusty bądź z selera) oraz sałatki – na przykład z dodatkiem pomidorów, ogórka kiszonego oraz sosu winegret.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor
To prawdziwy wulkan słodyczy. W weekend na pewno zrobię to ciasto
Weź ciasto francuskie i ulubiony dżem. Zrobisz ekspresowe ciasteczka na deser