Danie dla miłośników oscypka. Przepis na pierogi zakopiańskie
Domowe pierogi to prawdziwy rarytas. Można przygotować je na wiele pysznych sposobów. Z mięsem, twarogiem, owocami, oraz oczywiście z kapustą i grzybami. Jeśli jednak masz ochotę na nowość w twojej kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierogi zakopiańskie. Kryją w sobie pyszne nadzienie, zrobione z ziemniaków i podhalańskiego sera.
Pierogi zakopiańskie inspirowane są smakami Podhala. W wyjątkowym farszu znajdziesz ziemniaki, oscypek i cebulę dymkę. Podawaj je z okrasą, rozpuszczonym masłem albo samodzielnie. Oczywiście kupienie prawdziwego oscypka z mleka owczego nie jest proste, w szczególności poza sezonem, jednak równie dobrze sprawdzą się tu słone sery z mleka krowiego. Danie jest tak smaczne, że na pewno nie raz powtórzysz ten przepis.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 450,
- 250 ml wody,
- 60 ml mleka,
- 40 g masła.
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 duży oscypek,
- 1 pęczek cebuli dymki,
- sól i pieprz,
- olej do podsmażenia cebuli.
W małym garnku rozpuść masło, w drugim podgrzej mleko, a w trzecim wodę.
Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej płynne składniki. Powinny być ciepłe, ale nie gorące. Wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto przez 10 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
W tym czasie zrób farsz. Ziemniaki ugotuj tradycyjnie albo wykorzystaj zrobione wcześniej. Przeciśnij je przez praskę albo dokładnie rozgnieć. Oscypek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
Cebulę dymkę drobno posiekaj. Podsmaż ją na oleju rzepakowym do zeszklenia. Dodaj do masy. Szczypiorek posiekaj drobno. Wystarczy garść. Dodaj ją do farszu. Dobrze go wymieszaj i dopraw solą (nie za dużo, oscypek jest słony) oraz pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka szklanką. Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu, składaj na pół i dokładnie zlep brzegi. Odkładaj pierogi na deskę.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi zakopiańskie partiami na wrzątek, gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jabłka zalewam masą budyniową. Ta pyszna i szybka szarlotka znika ze stołu natychmiast
Rosół może być jeszcze lepszy. Przygotuj go w ten sposób, smakuje wybitnie