Reklama
Reklama

Danie godne królewskiego stołu. Ta pieczeń nasyci każdego

To doskonały pomysł na sycący obiad. Pyszna Pieczeń Trzech Króli świetnie sprawdzi się szczególnie wtedy, kiedy chcesz zabłysnąć przed gośćmi. Aromatyczna, rozpływająca się w ustach, idealna na każdą okazję.

Pieczeń Trzech Króli to danie godne królewskiego stołu, idealne na uroczysty obiad 6 stycznia. Soczysta karkówka, marynowana w miodzie, musztardzie i aromatycznych ziołach, pieczona z marchewką, jabłkami i nutą białego wina zachwyca bogactwem smaku i zapachem, który wypełnia cały dom.

W każdym kęsie odkryjesz perfekcyjne połączenie słodyczy i wytrawności oraz niewiarygodną kruchość mięsa. Pieczeń podawaj na ciepło z warzywnym puree lub na zimno jako wykwintną wędlinę. Niezależnie od formy będzie to prawdziwe królewskie zakończenie świątecznego okresu. 

Pieczeń Trzech Króli - lista składników

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 4-5 łyżek oleju, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 2 jabłka, 
  • 1 duża łyżka musztardy, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 cebule, 
  • 2-3 listki laurowe, 
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 łyżki suszonego majeranku, 
  • ½ łyżeczki drobno startego imbiru, 
  • kilka gałązek świeżego tymianku, 
  • 250 ml wytrawnego, białego wina lub soku jabłkowego, 
  • sól i czarny pieprz. 

Pieczeń Trzech Króli - przepis

Mięso umyj, osusz i odłóż. W miseczce wymieszaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, majeranek i drobno starty imbir. Mięso natrzyj mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem, następnie mocno natrzyj przygotowaną marynatą i włóż do rękawa do pieczenia, po czym umieść w lodówce na ok. 2 godziny.  

Po tym czasie wyjmij karkówkę z lodówki i poczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Umieść mięso w naczyniu do zapiekania (wraz z rękawem). W tym czasie obierz marchewki i pokrój w plasterki. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub ćwiartki, a obraną cebulę posiekaj na kilka części. Warzywa wymieszaj i włóż do rękawa z mięsem, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, a na końcu wlej wino, sok jabłkowy lub bulion (sprawdzi się także woda), po czym zawiąż rękaw klipsem. 

Wstaw naczynie z karkówką do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 1,5 godz. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 15-20 minut, aby wierzch ładnie się zrumieni.  Pieczeń Trzech Króli wyjmij z piekarnika i odstaw na 7-10 minut, po czym serwuj wraz z upieczonymi warzywami. Jako dodatki sprawdzą się warzywa gotowane na parze oraz puree z kalafiora, pietruszki lub ziemniaków. Zimną pieczeń podawaj jako wędlinę. 

Źródło: terazgotuję.pl 

Zobacz też:

Seromakowiec ze wzorem szachownicy. Zniknie do ostatniego okruszka

Konfitura śliwkowa, beza i orzechy. Ciasto Brazylijka to przepis iście karnawałowy

Na drugie śniadanie lub imprezową przekąskę. Zrób bułeczki gyros

INTERIA.PL