Danie jak z francuskiej restauracji. Trudno uwierzyć, że to tylko warzywa
Chcesz przenieść się do słonecznej Prowansji? Przygotuj to proste daniem, które nie tylko smakuje obłędnie, ale i jest niezwykle zdrowe. Ratatuj można przyrównać do warzywnego gulaszu. Potrawa jest aromatyczne, pełna smaku, a w dodatku doskonale prezentuje się na stole. Zrób ją na lekko kolację, lub zaserwuj gościom podczas imprezy.
Ratatuj, czy też Ratatouille, wygląda imponująco, a jego smak w pełni oddaje charakter kuchni południowej Francji, a dokładnie z Nicei. Idealne na leniwą kolację albo wyjątkowy posiłek bez mięsa. Ta potrawa udowadnia, że zdrowe jedzenie może być również niezwykle smaczne. Sekretem są świeże warzywa, takie jak bakłażan i cukinia, odpowiednie przyprawy i pyszny sos na bazie pomidorów. Danie wymaga nieco zaangażowania i cierpliwości, jednak efekt z pewnością jest tego wart. Potrawa będzie doskonałym wyborem dla wegetarian.
Sprawdź także: Najlepszy pomysł na roladę z cukinii. Sekretem jest wyrazisty farsz
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 mały bakłażan,
- 2 małe cukinie (najlepiej 1 żółta i 1 zielona),
- 3-4 pomidory,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina tymianku,
- odrobina natki pietruszki suszonej.
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 50 ml wody,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- opcjonalnie 50 ml śmietanki słodkiej,
- oliwa do smażenia.
Do podania:
- 100 g parmezanu tartego.
Szalotkę obierz i posiekaj drobno, tak samo zrób z ząbkami czosnku. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Z papryki czerwonej pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i podsmaż chwilę aż się zeszklą. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż 5 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, przyprawy i cukier. Gotuj całość na małym ogniu ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać śmietankę dla łagodniejszego smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Pokrój bakłażana, cukinie i pomidory na cienkie plasterki (najlepiej podobnej grubości, ok. 3 mm). Jeśli bakłażan ma dużo soku, możesz lekko go posolić i zostawić na kilka minut, a potem osuszyć.
Przygotuj też glazurę do posmarowania. W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i natką pietruszki.
W naczyniu do zapiekania rozprowadź równomiernie warstwę gorącego sosu warzywnego. Na wierzchu układaj na zakładkę plasterki bakłażana, cukinii i pomidora - tworząc koło i wypełniając środek albo w formie prostych linii (w zależności od kształtu naczynia).
Całość posmaruj glazurą pędzelkiem lub łyżką.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-50 minut, następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15-20 minut aż warzywa się zrumienią.
Gotowe danie posyp świeżo startym parmezanem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie
Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe
W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji