Reklama
Reklama

Danie jak z francuskiej restauracji. Trudno uwierzyć, że to tylko warzywa

Chcesz przenieść się do słonecznej Prowansji? Przygotuj to proste daniem, które nie tylko smakuje obłędnie, ale i jest niezwykle zdrowe. Ratatuj można przyrównać do warzywnego gulaszu. Potrawa jest aromatyczne, pełna smaku, a w dodatku doskonale prezentuje się na stole. Zrób ją na lekko kolację, lub zaserwuj gościom podczas imprezy.

Ratatuj, czy też Ratatouille, wygląda imponująco, a jego smak w pełni oddaje charakter kuchni południowej Francji, a dokładnie z Nicei. Idealne na leniwą kolację albo wyjątkowy posiłek bez mięsa. Ta potrawa udowadnia, że zdrowe jedzenie może być również niezwykle smaczne. Sekretem są świeże warzywa, takie jak bakłażan i cukinia, odpowiednie przyprawy i pyszny sos na bazie pomidorów. Danie wymaga nieco zaangażowania i cierpliwości, jednak efekt z pewnością jest tego wart. Potrawa będzie doskonałym wyborem dla wegetarian. 

Sprawdź także: Najlepszy pomysł na roladę z cukinii. Sekretem jest wyrazisty farsz

Reklama

Przepis na ratatuj 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 mały bakłażan, 
  • 2 małe cukinie (najlepiej 1 żółta i 1 zielona), 
  • 3-4 pomidory, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • odrobina tymianku, 
  • odrobina natki pietruszki suszonej. 

Składniki na sos: 

  • 1 puszka pomidorów krojonych, 
  • 50 ml wody, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • pół łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego, 
  • opcjonalnie 50 ml śmietanki słodkiej,
  • oliwa do smażenia.

Do podania: 

  • 100 g parmezanu tartego.

Jak zrobić ratatuj? 

 

Szalotkę obierz i posiekaj drobno, tak samo zrób z ząbkami czosnku. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Z papryki czerwonej pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.  

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i podsmaż chwilę aż się zeszklą. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż 5 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, przyprawy i cukier. Gotuj całość na małym ogniu ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać śmietankę dla łagodniejszego smaku. Dopraw solą i pieprzem. 

Pokrój bakłażana, cukinie i pomidory na cienkie plasterki (najlepiej podobnej grubości, ok. 3 mm). Jeśli bakłażan ma dużo soku, możesz lekko go posolić i zostawić na kilka minut, a potem osuszyć. 

Przygotuj też glazurę do posmarowania. W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i natką pietruszki. 

W naczyniu do zapiekania rozprowadź równomiernie warstwę gorącego sosu warzywnego. Na wierzchu układaj na zakładkę plasterki bakłażana, cukinii i pomidora - tworząc koło i wypełniając środek albo w formie prostych linii (w zależności od kształtu naczynia). 

Całość posmaruj glazurą pędzelkiem lub łyżką. 

Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-50 minut, następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15-20 minut aż warzywa się zrumienią. 

Gotowe danie posyp świeżo startym parmezanem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie

Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe

W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne