Reklama
Reklama

Najlepszy pomysł na roladę z cukinii. Sekretem jest wyrazisty farsz

Wytrawną roladę można zrobić z cukinii. To idealny sposób na urozmaicenie codziennego menu, można przygotować ją na drugie śniadanie lub kolację, lub podać podczas wizyty gości, jako przekąskę. Jest pełna smaku, lekka i zdrowa – zachwyci każdego miłośnika warzywnych dań.

Warzywa można jeść nie tylko w sałatkach i zupach. Świetnie sprawdzają się również do przygotowania smacznych i zdrowych przekąsek. Rolada z cukinii z pieczarkami to przepis, który zasmakuje każdemu. Ciasto zrobisz na bazie tartej cukinii z dodatkiem mąki i jogurtu. Natomiast pieczarkowy farsz nabierze wyrazistego charakteru za sprawą cebuli, natki pietruszki i koperku. Takim daniem na pewno wszyscy będą się zajadać. 

Sprawdź także: Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie

Reklama

Przepis na roladę z cukinii z pieczarkami

Składniki na ciasto cukiniowe: 

  • 600 g cukinii, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 4 jajka, 
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka soli. 

Składniki na farsz: 

  • 250 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • ½ łyżeczki natki pietruszki, 
  • ½ łyżeczki koperku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczki czosnku granulowanego.

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Gotową roladę możesz podać solo lub przygotować do niej lekki sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego, świeżego ogórka, posiekanego koperku, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Jak zrobić roladę z cukinii z pieczarkami?

Przygotuj ciasto cukiniowe. Żółtka oddziel od białek. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sól, wymieszaj ją z wiórkami i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wiórki dobrze odciśnij płyn. Przenieś cukinię do osobnej miski. Dodaj żółtka i wymieszaj, a następnie jogurt i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do uzyskania ciasta. Białka ubij na sztywno i dodaj pianę do ciasta cukiniowego. Wymieszaj. 

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 15-20 minut. Przenieś placek z piekarnika na lekko wilgotną ściereczkę i pozostaw do ostudzenia. 

Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Pieczarki oczyść i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je na patelnię i podsmaż do odparowania całej wody. Dopraw farsz wszystkimi ziołami i przyprawami. Wymieszaj. 

Złóż roladę. Rozłóż pieczarki równomiernie na cieście cukiniowym. Delikatnie zwiń ciasto w roladę, posługując się papierem do pieczenia i ręcznikiem. Owiń roladę w ręcznik i wstaw do lodówki na 2 godziny. Roladę z cukinii z pieczarkami krój w plastry i podawaj. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu

U babci były w każdą niedzielę, wychodzą lepsze niż ze schabu. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski