Najlepszy pomysł na roladę z cukinii. Sekretem jest wyrazisty farsz
Wytrawną roladę można zrobić z cukinii. To idealny sposób na urozmaicenie codziennego menu, można przygotować ją na drugie śniadanie lub kolację, lub podać podczas wizyty gości, jako przekąskę. Jest pełna smaku, lekka i zdrowa – zachwyci każdego miłośnika warzywnych dań.
Warzywa można jeść nie tylko w sałatkach i zupach. Świetnie sprawdzają się również do przygotowania smacznych i zdrowych przekąsek. Rolada z cukinii z pieczarkami to przepis, który zasmakuje każdemu. Ciasto zrobisz na bazie tartej cukinii z dodatkiem mąki i jogurtu. Natomiast pieczarkowy farsz nabierze wyrazistego charakteru za sprawą cebuli, natki pietruszki i koperku. Takim daniem na pewno wszyscy będą się zajadać.
Sprawdź także: Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie
Składniki na ciasto cukiniowe:
- 600 g cukinii,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 60 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka soli.
Składniki na farsz:
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki natki pietruszki,
- ½ łyżeczki koperku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczki czosnku granulowanego.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Gotową roladę możesz podać solo lub przygotować do niej lekki sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego, świeżego ogórka, posiekanego koperku, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Przygotuj ciasto cukiniowe. Żółtka oddziel od białek. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sól, wymieszaj ją z wiórkami i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wiórki dobrze odciśnij płyn. Przenieś cukinię do osobnej miski. Dodaj żółtka i wymieszaj, a następnie jogurt i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do uzyskania ciasta. Białka ubij na sztywno i dodaj pianę do ciasta cukiniowego. Wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 15-20 minut. Przenieś placek z piekarnika na lekko wilgotną ściereczkę i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Pieczarki oczyść i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je na patelnię i podsmaż do odparowania całej wody. Dopraw farsz wszystkimi ziołami i przyprawami. Wymieszaj.
Złóż roladę. Rozłóż pieczarki równomiernie na cieście cukiniowym. Delikatnie zwiń ciasto w roladę, posługując się papierem do pieczenia i ręcznikiem. Owiń roladę w ręcznik i wstaw do lodówki na 2 godziny. Roladę z cukinii z pieczarkami krój w plastry i podawaj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu
Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny