Reklama
Reklama

Danie na rozgrzewkę. Kremowa zupa marchewkowa z mięsnymi klopsikami

Masz ochotę na rozgrzewające danie w orientalnym stylu? Postaw na zupę marchewkową z mięsnymi klopsikami. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że wychodzi wyjątkowo aksamitna, chili dodaje jej pikanterii, a masło orzechowe i kolendra dostarcza ciekawych nut smakowych. Takie danie z pewnością posmakuje twoim domownikom i z chęcią poproszą o dokładkę.

Wydaje ci się, że zupa marchewkowa to przedszkolne danie, które przez słodką marchewkę jest mdłe i mało wyraziste? Nic bardziej mylnego, w naszym przepisie, oprócz świeżej marchwi króluje masło orzechowe, chili i kolendra, które doskonale podkręcają smak słodkiego warzywa. Dodatkowo potrawa serwowana jest z klopsikami z mięsa wołowego z dodatkiem parmezanu, przez co zupa jest jeszcze bardziej sycąca. Świetnie sprawdzi się zimą, kiedy szukasz sposobu na rozgrzanie się po powrocie do domu. 

Sprawdź także: Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem

Przepis na zupę marchewkową 

Składniki na zupę: 

  • 500 g marchewki, 
  • ½ cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 750 ml bulionu drobiowego, 
  • 50 g kremowego masła orzechowego,
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej, 
  • 2 łyżeczki pasty chili, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Składniki na klopsiki: 

  • 250 g mielonego mięsa wołowego, 
  • 25 g tartego parmezanu, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • kolendra do posypania.

Jak zrobić zupę marchewkową?  

Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Formuj klopsiki i średnicy ok. 2 cm. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, do zrumienienia ze wszystkich stron. Odłóż klopsiki na bok. 

Przygotuj zupę. Marchewki obierz i umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut lub do miękkości. Wyjmij i pokrój w kawałki o grubości ok. 2 cm. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekane czosnek i cebulę. Smaż do zeszklenia, a następnie dodaj marchewkę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Dołóż masło orzechowe, śmietankę i pastę chili. Mieszaj do połączenia, a następnie zmniejsz ogień do małego. Gdy zupa przestanie bulgotać, zmiksuj wszystko blenderem ręcznym lub przelewaj zupę partiami do blendera stojącego. 

Zupę marchewkową nalej do talerzy, a do środka włóż po 3-4 klopsiki. Podawaj na ciepło, posypaną siekaną kolendrą. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa