Danie na rozgrzewkę. Kremowa zupa marchewkowa z mięsnymi klopsikami
Masz ochotę na rozgrzewające danie w orientalnym stylu? Postaw na zupę marchewkową z mięsnymi klopsikami. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że wychodzi wyjątkowo aksamitna, chili dodaje jej pikanterii, a masło orzechowe i kolendra dostarcza ciekawych nut smakowych. Takie danie z pewnością posmakuje twoim domownikom i z chęcią poproszą o dokładkę.
Wydaje ci się, że zupa marchewkowa to przedszkolne danie, które przez słodką marchewkę jest mdłe i mało wyraziste? Nic bardziej mylnego, w naszym przepisie, oprócz świeżej marchwi króluje masło orzechowe, chili i kolendra, które doskonale podkręcają smak słodkiego warzywa. Dodatkowo potrawa serwowana jest z klopsikami z mięsa wołowego z dodatkiem parmezanu, przez co zupa jest jeszcze bardziej sycąca. Świetnie sprawdzi się zimą, kiedy szukasz sposobu na rozgrzanie się po powrocie do domu.
Sprawdź także: Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem
Składniki na zupę:
- 500 g marchewki,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 750 ml bulionu drobiowego,
- 50 g kremowego masła orzechowego,
- 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej,
- 2 łyżeczki pasty chili,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na klopsiki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego,
- 25 g tartego parmezanu,
- 50 g bułki tartej,
- 2 łyżki mleka,
- 1 ząbek czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- kolendra do posypania.
Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Formuj klopsiki i średnicy ok. 2 cm. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, do zrumienienia ze wszystkich stron. Odłóż klopsiki na bok.
Przygotuj zupę. Marchewki obierz i umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut lub do miękkości. Wyjmij i pokrój w kawałki o grubości ok. 2 cm. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekane czosnek i cebulę. Smaż do zeszklenia, a następnie dodaj marchewkę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Dołóż masło orzechowe, śmietankę i pastę chili. Mieszaj do połączenia, a następnie zmniejsz ogień do małego. Gdy zupa przestanie bulgotać, zmiksuj wszystko blenderem ręcznym lub przelewaj zupę partiami do blendera stojącego.
Zupę marchewkową nalej do talerzy, a do środka włóż po 3-4 klopsiki. Podawaj na ciepło, posypaną siekaną kolendrą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealna opcja na drugie śniadanie czy kolację. Sałatka z selerem naciowym smakuje wyjątkowo
Śniadanie na regenerację i energię na cały dzień. Poczujesz się jak młody bóg
Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki? Przepis na idealne ciasto na pączki