Reklama
Reklama

Danie na rozgrzewkę. Kremowa zupa marchewkowa z mięsnymi klopsikami

Masz ochotę na rozgrzewające danie w orientalnym stylu? Postaw na zupę marchewkową z mięsnymi klopsikami. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że wychodzi wyjątkowo aksamitna, chili dodaje jej pikanterii, a masło orzechowe i kolendra dostarcza ciekawych nut smakowych. Takie danie z pewnością posmakuje twoim domownikom i z chęcią poproszą o dokładkę.

Wydaje ci się, że zupa marchewkowa to przedszkolne danie, które przez słodką marchewkę jest mdłe i mało wyraziste? Nic bardziej mylnego, w naszym przepisie, oprócz świeżej marchwi króluje masło orzechowe, chili i kolendra, które doskonale podkręcają smak słodkiego warzywa. Dodatkowo potrawa serwowana jest z klopsikami z mięsa wołowego z dodatkiem parmezanu, przez co zupa jest jeszcze bardziej sycąca. Świetnie sprawdzi się zimą, kiedy szukasz sposobu na rozgrzanie się po powrocie do domu. 

Sprawdź także: Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem

Przepis na zupę marchewkową 

Składniki na zupę: 

  • 500 g marchewki, 
  • ½ cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 750 ml bulionu drobiowego, 
  • 50 g kremowego masła orzechowego,
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej, 
  • 2 łyżeczki pasty chili, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Składniki na klopsiki: 

  • 250 g mielonego mięsa wołowego, 
  • 25 g tartego parmezanu, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • kolendra do posypania.

Jak zrobić zupę marchewkową?  

Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Formuj klopsiki i średnicy ok. 2 cm. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, do zrumienienia ze wszystkich stron. Odłóż klopsiki na bok. 

Przygotuj zupę. Marchewki obierz i umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut lub do miękkości. Wyjmij i pokrój w kawałki o grubości ok. 2 cm. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekane czosnek i cebulę. Smaż do zeszklenia, a następnie dodaj marchewkę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Dołóż masło orzechowe, śmietankę i pastę chili. Mieszaj do połączenia, a następnie zmniejsz ogień do małego. Gdy zupa przestanie bulgotać, zmiksuj wszystko blenderem ręcznym lub przelewaj zupę partiami do blendera stojącego. 

Zupę marchewkową nalej do talerzy, a do środka włóż po 3-4 klopsiki. Podawaj na ciepło, posypaną siekaną kolendrą. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Idealna opcja na drugie śniadanie czy kolację. Sałatka z selerem naciowym smakuje wyjątkowo

Śniadanie na regenerację i energię na cały dzień. Poczujesz się jak młody bóg

Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki? Przepis na idealne ciasto na pączki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa