Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem
Nie masz ochoty na gotowanie obiadu? Może chcesz przygotować danie na dwa dni? Wypróbuj przepis na sycącą i prostą do zrobienia zapiekankę rodzinną. Do potrawy potrzebujesz podstawowych produktów, które znajdziesz w każdym osiedlowym sklepie.
To danie główne, jak sama nazwa wskazuje, powinno wystarczyć na pyszny obiad dla całej rodziny. Musi być też proste do przygotowania, aby domowy kucharz nie spędził większości dnia w kuchni, a raczej na wolnym czasie z najbliższymi. Zapiekanka rodzinna w tym wydaniu bazuje na makaronie i mięsie mielonym. Nie może w niej też zabraknąć warzyw oraz sosu, który spaja całą potrawę. Z wierzchu zapiekanka posypana jest serem, który po zapieczeniu tworzy przepyszną pierzynkę. Zobacz, jak szybko przyrządzisz apetyczny obiad.
Składniki:
- 300 g makaronu rurek,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- cebula,
- 150 g pieczarek,
- marchewka,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 100 g sera żółtego tartego.
Sos:
- 500 ml mleka,
- 40 g masła 82%,
- 40 g mąki,
- 50 g sera żółtego tartego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki bazylii suszonej,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (bo będzie się jeszcze zapiekał). Odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie sklejał.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i posiekaj w plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę, smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż, co jakiś czas mieszając. Kiedy będzie prawie gotowe, dorzuć pieczarki oraz marchewkę, smaż razem przez 5 minut.
Zrób teraz sos. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i intensywnie mieszaj trzepaczką przez minutę, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, sól i pieprz. Na koniec wsyp starty ser żółty i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, podgrzewając na małym ogniu.
Teraz połącz składniki. Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Wrzuć połowę porcji makaronu. Podlej połową sosu. Przełóż cały farsz i resztę makaronu. Zalej całość pozostałym sosem. Posyp serem, ścierając go bezpośrednio nad naczyniem żaroodpornym.
Zapiekankę rodzinną włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Wybierz tryb góra-dół, nie przykrywaj naczynia. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach