Reklama
Reklama

Delikatne, chudziutkie mięso, zdrowsze od kurczaka. Potrawka jest wybitna

Smaczne i pożywne mięso z królika nie trafia zbyt często na nasze talerze. Jest jędrne, soczyste oraz bardzo delikatne, a z jego dodatkiem możemy przygotować wiele potraw. Warto włączyć je do swojej diety, szczególnie ze względu na jego korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przekonaj się, co w sobie kryje oraz poznaj przepis, który sprawi, że szybko się do niego przekonasz.


Polska jest jednym z czołowych producentów króliczego mięsa. Polacy nie są jednak jego fanami, a większość produkcji trafia do krajów zachodnich. Warto jednak się do niego przekonać, szczególnie ze względu na korzyści zdrowotne.

Czy mięso królika jest zdrowe?

Największą zaletą mięsa z królika jest to, że zawiera dużo białka oraz mało tłuszczu. Aż 90 proc. białka z króliczego mięsa jest przyswajalne przez nasz organizm. W 100 g znajdziemy ok. 33 g białka oraz jedynie 4 g tłuszczu. Dodatkowo zawiera sporo żelaza, fosforu oraz potasu. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawne oraz niskokaloryczne. 100 g ugotowanego króliczego mięsa ma w sobie ok. 114 kcal.

Mięso królicze w odróżnieniu od innych rodzajów mięs dostarcza stosunkowo małą ilość puryn, czyli związków azotowych, które tworzą się w wyniku trawienia białka. Ich zbyt duże spożycie może powodować powstawanie kryształków kwasu moczowego w stawach. Jest to dobra wiadomość dla osób, które chorują na dnę moczanową.

Przez to, że jest lekkostrawne, mięso z królika jest szczególnie polecane dzieciom już po 6. miesiącu życia. Powinny je również spożywać osoby starsze, osłabione oraz przewlekle chore. Dodatkową zaletą jest to, że mięso z królika nie wywołuje reakcji alergicznych, przez co mogą je spożywać alergicy oraz osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.

Zobacz także: Jadłam na weselu w Cieszynie. Od razu wzięłam przepis od rodziny

Co przygotować z mięsa królika?

Mięso z królika jest delikatne i soczyste, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. W sklepach możemy spotkać je podzielone na części — tylną, przednią oraz comber. Powinno być ono jasne i miękkie, a jego zapach powinien być lekko słodki i orzechowy.

Królika można przygotować na wiele sposobów. Pasuje zarówno do delikatnych dań o łagodnym aromacie, jak i bardziej wyrazistych potraw. Często łączone jest z winem lub piwem. Z królika warto przygotować różnego rodzaju potrawki oraz gulasze. Jego kruche mięso idealnie się do nich nadaje. Niektórzy są fanami pasztetu z dodatkiem mięsa z królika. Dla dzieci warto przygotować pulpety zrobione z mielonego mięsa z królika — smakują idealnie w połączeniu z delikatnym bulionem.

Zobacz także: Prawie nie ma ości, nie czuć tranu. Ze szpinakiem, w sosie maślanym rozpływa się w ustach

Potrawka z królika w musztardzie. Przepis na zdrowy i pyszny obiad

Składniki:

  • 400 g mięsa z królika,
  • 600 ml bulionu,
  • 200 ml białego wina,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, podobną jak na gulasz. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie siekamy je. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion i również drobno kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je przez kilka minut, a następnie dolewamy wino, bulion oraz dodajemy przyprawy — musztardę, miód oraz zioła. Gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie blendujemy sos na gładką masę. Następnie wkładamy do niego mięso królika i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po ok. 40 minutach mięso powinno być miękkie i kruche. Na końcu gotowania dodajemy śmietaną, pamiętając, aby najpierw ją zahartować. Próbujemy sosu i doprawiamy solą do smaku.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso