Delikatne, chudziutkie mięso, zdrowsze od kurczaka. Potrawka jest wybitna
Smaczne i pożywne mięso z królika nie trafia zbyt często na nasze talerze. Jest jędrne, soczyste oraz bardzo delikatne, a z jego dodatkiem możemy przygotować wiele potraw. Warto włączyć je do swojej diety, szczególnie ze względu na jego korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przekonaj się, co w sobie kryje oraz poznaj przepis, który sprawi, że szybko się do niego przekonasz.
Polska jest jednym z czołowych producentów króliczego mięsa. Polacy nie są jednak jego fanami, a większość produkcji trafia do krajów zachodnich. Warto jednak się do niego przekonać, szczególnie ze względu na korzyści zdrowotne.
Największą zaletą mięsa z królika jest to, że zawiera dużo białka oraz mało tłuszczu. Aż 90 proc. białka z króliczego mięsa jest przyswajalne przez nasz organizm. W 100 g znajdziemy ok. 33 g białka oraz jedynie 4 g tłuszczu. Dodatkowo zawiera sporo żelaza, fosforu oraz potasu. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawne oraz niskokaloryczne. 100 g ugotowanego króliczego mięsa ma w sobie ok. 114 kcal.
Mięso królicze w odróżnieniu od innych rodzajów mięs dostarcza stosunkowo małą ilość puryn, czyli związków azotowych, które tworzą się w wyniku trawienia białka. Ich zbyt duże spożycie może powodować powstawanie kryształków kwasu moczowego w stawach. Jest to dobra wiadomość dla osób, które chorują na dnę moczanową.
Przez to, że jest lekkostrawne, mięso z królika jest szczególnie polecane dzieciom już po 6. miesiącu życia. Powinny je również spożywać osoby starsze, osłabione oraz przewlekle chore. Dodatkową zaletą jest to, że mięso z królika nie wywołuje reakcji alergicznych, przez co mogą je spożywać alergicy oraz osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.
Zobacz także: Jadłam na weselu w Cieszynie. Od razu wzięłam przepis od rodziny
Mięso z królika jest delikatne i soczyste, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. W sklepach możemy spotkać je podzielone na części — tylną, przednią oraz comber. Powinno być ono jasne i miękkie, a jego zapach powinien być lekko słodki i orzechowy.
Królika można przygotować na wiele sposobów. Pasuje zarówno do delikatnych dań o łagodnym aromacie, jak i bardziej wyrazistych potraw. Często łączone jest z winem lub piwem. Z królika warto przygotować różnego rodzaju potrawki oraz gulasze. Jego kruche mięso idealnie się do nich nadaje. Niektórzy są fanami pasztetu z dodatkiem mięsa z królika. Dla dzieci warto przygotować pulpety zrobione z mielonego mięsa z królika — smakują idealnie w połączeniu z delikatnym bulionem.
Zobacz także: Prawie nie ma ości, nie czuć tranu. Ze szpinakiem, w sosie maślanym rozpływa się w ustach
Składniki:
- 400 g mięsa z królika,
- 600 ml bulionu,
- 200 ml białego wina,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki śmietany,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- olej do smażenia,
- sól.
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, podobną jak na gulasz. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie siekamy je. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion i również drobno kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je przez kilka minut, a następnie dolewamy wino, bulion oraz dodajemy przyprawy — musztardę, miód oraz zioła. Gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie blendujemy sos na gładką masę. Następnie wkładamy do niego mięso królika i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po ok. 40 minutach mięso powinno być miękkie i kruche. Na końcu gotowania dodajemy śmietaną, pamiętając, aby najpierw ją zahartować. Próbujemy sosu i doprawiamy solą do smaku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność