Nie masz pomysłu na obiad? Oto szybka jesienna zapiekanka
Zapiekanki makaronowe sprawdzają się idealnie, gdy mamy ochotę na coś smacznego na obiad, a jednocześnie nie chce nam się zbyt długo stać w kuchni. W szybkiej jesiennej zapiekance znajdziesz proste składniki, takie jak mięso mielone, czerwona papryka, cebula, czy pomidory z puszki. Zwieńczeniem jest oczywiście porządna porcja sera, które się ciągnie. To jedno z tych dań, które będzie smakować wszystkim domownikom.
Co zjeść w ponure, jesienne popołudnie, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, ale marzy ci się rozgrzewający posiłek? Świetnym rozwiązaniem jest szybka jesienna zapiekanka makaronowa. Potraktuj poniższy przepis jako bazowy. Taką potrawę możesz zrobić z dowolnym makaronem, wzbogacić ją o bakłażana lub marchewkę, a oregano zastąpić inną przyprawą, która lubisz. Świetnie pasować będą tu również pieczarki, kukurydza i fasola z puszki.
Sprawdź także: Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 g makaronu, np. świderków,
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 120 g sera żółtego,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki bazylii,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżki masła klarowanego.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz ząbki czosnku i także posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej na patelni masło klarowane. Podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i paprykę. Kiedy papryka nieco zmięknie, dołóż na patelnię mięso. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając - aż mięso zbrązowieje.
Dodaj na patelnię pomidory. Duś sos, aż odparuje z niego nadmiar soku. Pod koniec dodaj oregano i bazylię. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie zetrzyj ser na dużych oczkach tarki.
Wmieszaj makaron do gotowego sosu. Przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posyp serem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20-25 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jabłka kroję w cienkie plasterki, dodaję szczyptę cynamonu. Obłędny jesienny deser
Zupa pieczarkowa ma jeszcze więcej smaku. Prosty trik, który warto zastosować w kuchni
Bez tego ciasta nie było imienin w PRL-u. Już sama nazwa mówi o nim wszystko