Reklama
Reklama

Zupa pieczarkowa ma jeszcze więcej smaku. Prosty trik, który warto zastosować w kuchni

Zupa z pieczonych pieczarek to danie idealne dla miłośników kremowych i aromatycznych zup. Jest pożywna, pyszna i rozgrzewająca, świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Tak przygotowane warzywa to nie przypadek - przekonaj się, dlaczego warto je wcześniej podpiec.

Czy trzeba podsmażać pieczarki do zupy pieczarkowej?

Nie trzeba, ale warto. Podsmażenie pieczarek przed dodaniem ich do zupy znacząco wpływa na smak całego dania. Surowe pieczarki gotowane bezpośrednio w bulionie oddają wodę, przez co zupa staje się bardziej rozwodniona i mniej aromatyczna. Natomiast krótko podsmażone na maśle lub oliwie z odrobiną cebuli nabierają głębszego smaku i przyjemnego aromatu, który później wzbogaca cały wywar. Dodatkowo, podczas smażenia odparowuje nadmiar wilgoci, dlatego pieczarki zachowują jędrność i nie stają się gumowate. Podobnie z pieczeniem pieczarek w piekarniku przed wrzuceniem ich do zupy. To świetna alternatywa do smażenia - grzyby mają intensywniejszy smak, lekko karmelowy aromat i głębszy kolor, a ty nie musisz cały czas ich mieszać i pilnować.

Reklama

Zupa z pieczonych pieczarek - przepis

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego, 
  • 500 g pieczarek, 
  • 100 ml śmietanki kremówki, 
  • średnia cebula, 
  • główka czosnku,  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku, 
  • łyżeczka soli koszernej, 
  • łyżeczka sosu Worcestershire, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do posypania. 

Sposób wykonania:

Pieczarki przekrój na pół lub - w przypadku większych sztuk - grubsze plastry. Czosnek przekrój na pół, a cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. 

Ułóż pieczarki i cebulę na blasze od piekarnika. Skrop warzywa oliwą, a następnie posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, aby warzywa pokryły się tłuszczem, a następnie połóż czosnek przeciętą stroną do dołu. 

Piecz warzywa w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut lub do momentu, aż pieczarki i cebula będą miękkie (mieszając w połowie pieczenia). 

Odłóż kilka pieczonych pieczarek do późniejszej dekoracji. Następnie przełóż pozostałe grzyby i cebulę do blendera lub robota kuchennego. Wyciśnij także upieczony czosnek ze skórek. Dodaj bulion i miksuj całość, aż zupa będzie zupełnie gładka i jednolita. 

Przelej zawartość blendera do garnka i postaw całość na średnim ogniu. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zdejmij ją z ognia, dodaj śmietanę, masło i sos Worcestershire. 

Zupę z pieczonych pieczarek przelej do miseczek i udekoruj odłożonymi wcześniej pieczarkami oraz listkami natki pietruszki. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Jeśli po podgrzaniu zupa jest za gęsta, rozrzedź ją nieco bulionem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez tego ciasta nie było imienin w PRL-u. Już sama nazwa mówi o nim wszystko

Jedna z ulubionych zup Polaków. Nieliczni wiedzą, że zbawiennie działa na nerki i jelita, pomaga w odchudzaniu

Cudownie rozgrzewający napój według przepisu babci. Szybko pozbędziesz się kaszlu i wreszcie się wyśpisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | pieczarki