Zupa pieczarkowa ma jeszcze więcej smaku. Prosty trik, który warto zastosować w kuchni
Zupa z pieczonych pieczarek to danie idealne dla miłośników kremowych i aromatycznych zup. Jest pożywna, pyszna i rozgrzewająca, świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Tak przygotowane warzywa to nie przypadek - przekonaj się, dlaczego warto je wcześniej podpiec.
Nie trzeba, ale warto. Podsmażenie pieczarek przed dodaniem ich do zupy znacząco wpływa na smak całego dania. Surowe pieczarki gotowane bezpośrednio w bulionie oddają wodę, przez co zupa staje się bardziej rozwodniona i mniej aromatyczna. Natomiast krótko podsmażone na maśle lub oliwie z odrobiną cebuli nabierają głębszego smaku i przyjemnego aromatu, który później wzbogaca cały wywar. Dodatkowo, podczas smażenia odparowuje nadmiar wilgoci, dlatego pieczarki zachowują jędrność i nie stają się gumowate. Podobnie z pieczeniem pieczarek w piekarniku przed wrzuceniem ich do zupy. To świetna alternatywa do smażenia - grzyby mają intensywniejszy smak, lekko karmelowy aromat i głębszy kolor, a ty nie musisz cały czas ich mieszać i pilnować.
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 500 g pieczarek,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- średnia cebula,
- główka czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
- łyżeczka soli koszernej,
- łyżeczka sosu Worcestershire,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania.
Sposób wykonania:
Pieczarki przekrój na pół lub - w przypadku większych sztuk - grubsze plastry. Czosnek przekrój na pół, a cebulę obierz i przekrój na ćwiartki.
Ułóż pieczarki i cebulę na blasze od piekarnika. Skrop warzywa oliwą, a następnie posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, aby warzywa pokryły się tłuszczem, a następnie połóż czosnek przeciętą stroną do dołu.
Piecz warzywa w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut lub do momentu, aż pieczarki i cebula będą miękkie (mieszając w połowie pieczenia).
Odłóż kilka pieczonych pieczarek do późniejszej dekoracji. Następnie przełóż pozostałe grzyby i cebulę do blendera lub robota kuchennego. Wyciśnij także upieczony czosnek ze skórek. Dodaj bulion i miksuj całość, aż zupa będzie zupełnie gładka i jednolita.
Przelej zawartość blendera do garnka i postaw całość na średnim ogniu. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zdejmij ją z ognia, dodaj śmietanę, masło i sos Worcestershire.
Zupę z pieczonych pieczarek przelej do miseczek i udekoruj odłożonymi wcześniej pieczarkami oraz listkami natki pietruszki.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Jeśli po podgrzaniu zupa jest za gęsta, rozrzedź ją nieco bulionem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez tego ciasta nie było imienin w PRL-u. Już sama nazwa mówi o nim wszystko