Reklama
Reklama

Delikatne ciasto i pyszny farsz. Przygotuj pierogi gruzińskie

Kuchnia gruzińska w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. W różnych miastach w Polsce można znaleźć restauracje serwujące pyszne chaczapuri, lobio, charczo, oraz oczywiście chinkali, słynne pierogi gruzińskie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak przygotować je w domu.

Pierogi gruzińskie, czyli chinkali, to klasyka kuchni tego regionu, która bardzo mocno przypadła nam do gustu. Smak mięsno-ziołowego bulionu wewnątrz jest nie do zapomnienia. 

Sprawdź także: Śmietanowy sos kurkowy podawaj z nietypowym dodatkiem. Danie wychodzi obłędnie

Przepis na pierogi gruzińskie 

Podstawą gruzińskich pierogów jest oczywiście ciasto, jego wykonanie jest bardzo proste, będziesz potrzebować jedynie mąki, wody oraz soli. Na farsz składa się dobrej jakości mielone mięso, które należy odpowiednio doprawić, świetnie pasować będzie tu mielony kminek, zielona cebulka, oraz świeża kolendra, nie może zabraknąć również soli i pieprzu. 

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 250 ml wody, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Farsz: 

  • 500 g mielonej jagnięciny, wołowiny, cielęciny lub mieszanki, 
  • ½ pęczka zielonej cebulki, 
  • ½ łyżeczki mielonego kminku, 
  • 2 garści siekanej świeżej kolendry, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • mąka do podsypania blatu,
  • 2 łyżki soli do posolenia wody.

 Jak zrobić pierogi gruzińskie? 

Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj partiami wodę, dobrze mieszając. Przenieś ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj przez kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż masę do plastikowego worka, wyciśnij powietrze i odstaw na co najmniej 30 minut, ale nie na dłużej niż 6 godzin. 

Przygotuj farsz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce do całkowitego połączenia. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki, jeśli masa ma przebywać w cieple dłużej niż godzinę. 

Złóż pierogi gruzińskie. W bardzo dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej 2 łyżki soli. Ciasto podziel na 4 części. Pracuj pojedynczo z każdą z nich. Rozwałkuj ją na cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Za pomocą miski lub szerokiego słoika wykrawaj kółka o średnicy ok. 10 cm. Gdy miejsce się skończy, zbierz całą masę razem, zagnieć ją i ponownie rozwałkuj. Wycinaj do momentu wykończenia ciasta. 

Na środek każdego kółka nakładaj po dużej łyżce farszu. Podnieś dwoma palcami brzegi z jednej strony i ściśnij je ze sobą. Przesuwaj się po brzegach kółka, podnosząc i zlepiając kolejne fragmenty krawędzi na zakładkę. Powinna powstać zamknięta poduszeczka. 

Chwyć koniec powstałego na górze pióropusza i skręć go o ok. 180 st., ostatecznie zamykając pieroga. Odłóż go na blat podsypany mąką i przykryj luźno folią spożywczą lub lekko wilgotnym ręcznikiem. Powtórz dla pozostałych kółek, a następnie w podobny sposób zrób pierogi z pozostałych części ciasta. 

Surowe pierogi gruzińskie wrzucaj na wrzątek. Po 5-7 minutach powinny wypłynąć, a wtedy kontynuuj ich gotowanie przez kolejną minutę. Wyławiaj z garnka łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z ulubionym sosem lub roztopionym masłem. 


Źródła: terazgoruje.pl

Zobacz też:

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe