Błyskawiczny makaron z patelni, który uratuje zabiegany dzień. Przepis jak z włoskiej knajpki
Każdy z nas to zna: wracamy zziajani do domu, a obiadu brak. W takiej sytuacji przyda się przepis na ten błyskawiczny makaron. Jego przygotowanie zajmie zaledwie 20 minut, a ciepły posiłek szybko nasyci całą rodzinę. To danie łączy w sobie prostotę i wyrazistość włoskiej kuchni.
Jesienią marzymy o tym, by po powrocie do domu zjeść coś ciepłego i sycącego. Nasza propozycja doskonale spełni oba te warunki. Przygotowanie szybkiego makaronu z patelni wymaga użycia tylko kilku składników. Będzie nie tylko sycący, ale i zdrowy.
Makarony doskonale się sprawdzają, kiedy chcemy przygotować szybki obiad. Nie trzeba ich obierać, jak ziemniaków, na ich ugotowanie wystarczy kilka minut. Nie sposób jednak jeść samego makaronu. Jeśli masz za sobą zabiegany dzień, wybierz przepis, w którym w trakcie gotowania makaronu możesz przygotować do niego dodatkowe składniki. To nie czas na długie pichcenie przy kuchni, twój obiad będzie gotowy w ciągu góra 20 minut.
Nasz przepis na szybki obiad zawiera grzyby i szpinak. Jeśli nie masz leśnych grzybów, z powodzeniem zastąpią je pieczarki. Szpinak jest bogaty w żelazo, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy A, C i K. To warzywo wspiera układ odpornościowy i prawidłową pracę mięśni. Dodana na koniec śmietana sprawia, że danie jest sycące, a jego smak wyrazisty. Takich właśnie potraw jesteśmy spragnieni jesienią. Ciepłe danie szybko nas rozgrzeje, a jego smak przywoła wspomnienia z włoskich wakacji.
Przepis na szybki makaron z patelni z grzybami i szpinakiem jest prosty. Możesz go modyfikować w zależności od posiadanych składników i preferencji smakowych. Nasza wersja zawiera grzyby, ale możesz je zastąpić szynką lub boczkiem. Efekt będzie podobnie pyszny.
Składniki:
- 300 g makaronu (np. penne, tagliatelle lub fusilli)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 10 większych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 200 g świeżego szpinaku liściastego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, kiedy będzie się gotował, zabierz się za sos.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj do niej poszatkowaną cebulę i zeszklij, na koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewaj przez pół minuty. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i piecz je przez około 8-10 minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zaczną się karmelizować.
Dodaj świeży szpinak i mieszaj, aż zwiędnie i woda prawie całkowicie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia na chwilę, dodaj śmietanę i starty parmezan, całość wymieszaj.
Postaw garnek z powrotem na kuchence, doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź ugotowany makaron, dodaj go do patelni z sosem i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Danie podawaj natychmiast, najlepiej posypane odrobiną parmezanu.
Źródła: terazgotuje.pl, sita.sk
Zobacz też:
Krakowski przysmak robię na Wszystkich Świętych. Rodzina rozchwytuje turecki miodek
Szybki sposób na kiszoną kapustę. Ma moc witamin i wybitny smak
Pychotka gruszkowa do popołudniowej kawy. Nie skończy się na jednym kawałku