Reklama
Reklama

Śmietanowy sos kurkowy podawaj z nietypowym dodatkiem. Danie wychodzi obłędnie

Kupiłeś kurki, ale za bardzo nie masz pomysłu, jak je przyrządzić? Znudziła ci się jajecznica, nie masz także ochoty podawać ich z makaronem w ramach obiadu? W takim razie przygotuj sos z kurek z ziemniakami, banalnie proste danie z tanich i łatwo dostępnych składników. Te żółciutkie grzyby świetnie łączą się z masłem, cebulą i śmietaną. Gotowy sos możesz podać w towarzystwie ziemniaków, obiecujemy, będzie pysznie.

Ach, te pyszne, pachnące kurki! Potrafią przemienić nawet zwykłe danie w prawdziwą ucztę, choć sos z kurek do ziemniaków trudno nazwać tylko codziennym posiłkiem. Aby danie było jeszcze lepsze, zamiast gotowanych ziemniaków, postaw na te pieczone, które wychodzą wyjątkowo chrupiące. Podkręć smak potrawy, dodając do niej garść świeżej pietruszki lub koperku. To proste i szybkie danie zachwyci niejednego łasucha. 

 Sprawdź także: Smakują ci śląskie gumiklyjzy? Spróbuj zrobić kluski po chorzowsku

Przepis na sos z kurek do ziemniaków

Sos: 

  • 750 g kurek, 
  • 1 biała cebula, 
  • 1-2 łyżki masła, 
  • 100 ml kremowej śmietany (24 proc. lub tłustsza), 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 2-3 łyżki natki pietruszki i koperku,
  • sól i czarny pieprz. 

Ziemniaki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 2 łyżki masła roztopionego, 
  • sól lub przyprawa do ziemniaków, 
  • ewentualnie 1 ząbek czosnku.

Jak zrobić sos z kurek do ziemniaków?

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, po czym dokładnie odsącz na durszlaku, zostawiając do lekkiego przestygnięcia.  

W tym czasie oczyść kurki, ale nie myj ich, ponieważ stracą swoją sprężystość. Mniejsze grzybki zostaw w całości, a większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć kurki i smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj posiekaną cebulkę i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż płyn odparuje. Dolej do kurek śmietanę i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną zieleniną. Możesz dolać także odrobinę soku z cytryny. Sos zagotuj i wyłącz.  

Podczas gotowania się sosu, upiecz ziemniaki. Ugotowane, osuszone ziemniaki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej roztopionym masłem - możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub przyprawę do ziemniaków - dokładnie wymieszaj i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Pamiętaj, że ziemniaki powinny być rozsypane w jednej warstwie i koniecznie przemieszaj je w trakcie pieczenia (1-2 razy).  

Sos z kurek do ziemniaków wyłóż na talerz, dołóż upieczone ziemniaczki, posyp zieleniną i od razu podawaj. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe