Delikatne mięso i rozpływający się ser. Kotlety Rarytaski nigdy się nie nudzą
Znudziła ci się już większość dobrze znanych przepisów? Tego może jeszcze nie próbowałaś - kotlety Rarytaski to bardzo ciekawa propozycja na co dzień, ale śmiało możesz zrobić je także, gdy spodziewasz się gości.
Nazwa nie jest tu przypadkowa - kotlety Rarytaski to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich sekretem jest przede wszystkim solidna porcja żółtego sera, który pod wpływem wysokiej temperatury cudownie się ciągnie i sprawia, ze każdy kęs jest jak kulinarna uczta.
Przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste i szybkie, idealne nawet na co dzień.
Kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 150 g sera żółtego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Panierka:
- 2 jajka,
- 50 g parmezanu tartego,
- 50 g bułki tartej.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, a następnie odstaw do przestygnięcia. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, majeranek oraz paprykę słodką mieloną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyrabiaj masę rękami przez kilka minut.
Ser pokrój w kostki o wielkości około 1,5 cm. Z przygotowanej masy mięsnej uformuj niewielkie placuszki. Na środek połóż kawałek sera, a następnie dokładnie zlep brzegi, formując owalne kotlety.
Na jednym półmisku roztrzep jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą i parmezan tarty, a następnie wymieszaj.
Każdy kotlet najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety na złoty kolor przez około 5-6 minut z każdej strony aż będą chrupiące na zewnątrz i dobrze wysmażone w środku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań
Orzeszki, które podbijały stoły w PRL-u. Ich smak zachwyca do dziś
To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki