Reklama
Reklama

Delikatne mięso i rozpływający się ser. Kotlety Rarytaski nigdy się nie nudzą

Znudziła ci się już większość dobrze znanych przepisów? Tego może jeszcze nie próbowałaś - kotlety Rarytaski to bardzo ciekawa propozycja na co dzień, ale śmiało możesz zrobić je także, gdy spodziewasz się gości.

Nazwa nie jest tu przypadkowa - kotlety Rarytaski to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich sekretem jest przede wszystkim solidna porcja żółtego sera, który pod wpływem wysokiej temperatury cudownie się ciągnie i sprawia, ze każdy kęs jest jak kulinarna uczta. 

Przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste i szybkie, idealne nawet na co dzień.

Kotlety Rarytaski - lista składników

Kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 jajko, 
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Panierka: 

  • 2 jajka, 
  • 50 g parmezanu tartego, 
  • 50 g bułki tartej. 

Kotlety Rarytaski - przepis

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, a następnie odstaw do przestygnięcia. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, majeranek oraz paprykę słodką mieloną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyrabiaj masę rękami przez kilka minut. 

Ser pokrój w kostki o wielkości około 1,5 cm. Z przygotowanej masy mięsnej uformuj niewielkie placuszki. Na środek połóż kawałek sera, a następnie dokładnie zlep brzegi, formując owalne kotlety. 

Na jednym półmisku roztrzep jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą i parmezan tarty, a następnie wymieszaj. 

Każdy kotlet najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety na złoty kolor przez około 5-6 minut z każdej strony aż będą chrupiące na zewnątrz i dobrze wysmażone w środku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

Orzeszki, które podbijały stoły w PRL-u. Ich smak zachwyca do dziś

To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety