Reklama
Reklama

Do słoików robię pyszny dżem w pomarańczowym kolorze. Zrobisz go z 3 składników

Sezon na dynię w pełni, jeśli przygotowałeś już zupę i ciasto, być może masz ochotę iść o krok dalej. To pomarańczowe warzywo świetnie sprawdzi się także do przetworów, możesz na przykład skusić się na zrobienie dżemu z dyni i pomarańczy. Co najlepsze, wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w trzy składniki.

Dżem z dyni i pomarańczy to prosty w przygotowaniu dodatek do tostów, świeżego pieczywa, ciast, deserów, naleśników. Zastosowań jest cała masa. Przetwory z dyni są słodkie i lekko mdłe, ale to właśnie dodatek pomarańczy sprawia, że całość jest wyrazista i lekko kwaskowata. Za tym dżemem będzie przepadać cała twoja rodzina, a że dynia jest dużym warzywem, z powodzeniem możesz zrobić jego większą ilość. 

Sprawdź także: Świetny do kanapek, jeszcze lepszy do naleśników, ale gofry z tym dżemem to poezja

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie dżemu z dyni i pomarańczy, koniecznie zaopatrz się w słoiki. Powinny być czyste i wyparzone, to samo tyczy się zakrętek. Przestrzeganie tej prostej zasady pomoże ci przedłużyć świeżość przetworów, a także zapobiegnie ich psuciu. 

Składniki: 

  • 2 duże dynie, 
  • 3 pomarańcze, 
  • 800 g cukru. 

Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy?

Dynię pokrój, usuń pestki i obierz ją. Miąższ podziel na mniejsze kawałki. Przełóż ją do dużej miski i zasyp cukrem. Odstaw w chłodne miejsce na całą noc. Zetrzyj skórkę z pomarańczy na tarce o małych oczkach, pozostawiając białe błony na owocu. Następnie je usuń, pozostawiając sam miąższ. Błonki wyrzuć, a pomarańczę posiekaj. Do masy dyniowej dodaj miąższ pomarańczy oraz startą skórkę. Przenieś wszystko do dużego garnka. 

Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj ją na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, aż masa będzie dość zwarta. Od czasu do czasu mieszaj. Użyj blendera zanurzeniowego, by nieco wygładzić dżem. Gorący dżem z dyni i pomarańczy przenieś do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć. 

Wstaw słoiki do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza i pasteryzuj je przez ok. 15 minut. Wyjmij i ostudź na blacie. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

Koleżanka ze Stanów przysłała mi przepis na kawową owsiankę. Jest najlepsza - syci na długo i pobudza

Lekkie jak puch Ciasto Anielskie. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory