Do słoików robię pyszny dżem w pomarańczowym kolorze. Zrobisz go z 3 składników
Sezon na dynię w pełni, jeśli przygotowałeś już zupę i ciasto, być może masz ochotę iść o krok dalej. To pomarańczowe warzywo świetnie sprawdzi się także do przetworów, możesz na przykład skusić się na zrobienie dżemu z dyni i pomarańczy. Co najlepsze, wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w trzy składniki.
Dżem z dyni i pomarańczy to prosty w przygotowaniu dodatek do tostów, świeżego pieczywa, ciast, deserów, naleśników. Zastosowań jest cała masa. Przetwory z dyni są słodkie i lekko mdłe, ale to właśnie dodatek pomarańczy sprawia, że całość jest wyrazista i lekko kwaskowata. Za tym dżemem będzie przepadać cała twoja rodzina, a że dynia jest dużym warzywem, z powodzeniem możesz zrobić jego większą ilość.
Sprawdź także: Świetny do kanapek, jeszcze lepszy do naleśników, ale gofry z tym dżemem to poezja
Zanim zabierzesz się za przygotowanie dżemu z dyni i pomarańczy, koniecznie zaopatrz się w słoiki. Powinny być czyste i wyparzone, to samo tyczy się zakrętek. Przestrzeganie tej prostej zasady pomoże ci przedłużyć świeżość przetworów, a także zapobiegnie ich psuciu.
Składniki:
- 2 duże dynie,
- 3 pomarańcze,
- 800 g cukru.
Dynię pokrój, usuń pestki i obierz ją. Miąższ podziel na mniejsze kawałki. Przełóż ją do dużej miski i zasyp cukrem. Odstaw w chłodne miejsce na całą noc. Zetrzyj skórkę z pomarańczy na tarce o małych oczkach, pozostawiając białe błony na owocu. Następnie je usuń, pozostawiając sam miąższ. Błonki wyrzuć, a pomarańczę posiekaj. Do masy dyniowej dodaj miąższ pomarańczy oraz startą skórkę. Przenieś wszystko do dużego garnka.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj ją na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, aż masa będzie dość zwarta. Od czasu do czasu mieszaj. Użyj blendera zanurzeniowego, by nieco wygładzić dżem. Gorący dżem z dyni i pomarańczy przenieś do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć.
Wstaw słoiki do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza i pasteryzuj je przez ok. 15 minut. Wyjmij i ostudź na blacie. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę