Świetny do kanapek, jeszcze lepszy do naleśników, ale gofry z tym dżemem to poezja
Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Można z niej przygotować klasyczne leczo, zupę krem, sałatkę na zimę, a nawet keczup. Robiłaś już to wszystko i nie masz pomysłu, jak wykorzystać nadmiar cukinii w domu? Okazuje się, że sprawdzi się ona także do zrobienia słodkich przetworów.
Dżem z cukinii to moje nowe odkrycie, z którego jestem dumna. Świetnie pasuje do naleśników, a gofry z nim to prawdziwa poezja. Dodatek cytryny w przetworze świetnie podkręca smak i razem tworzą idealną całość. Póki jest sezon, musisz wypróbować ten przepis.
Sprawdź także: Gdy mam ochotę na słodycze, zjadam kilka. Poprawiają trawienie i wzmacniają kości
Połączenie cukinii z cytryną jest wyjątkowe, ze względu na walory smakowe. Cukinia ma dosyć delikatny smak, z którym świetnie kontrastuje kwasowość cytryny. Co więcej, to świetna kombinacja, jeśli chodzi o składniki odżywcze.
Mieszanka cytryny i cukinii to bogactwo witaminy C, K, E, A, witamin z grupy B. Do tego połączenie dostarczy potasu, fosforu, żelaza, magnezu, sodu. Nie zabrakło również dużej dawki antyoksydantów w postaci flawonoidów.
W efekcie cukinia z cytryną zahamują działanie wolnych rodników. Jedzenie ich wpłynie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zwiększą odporność organizmu, tym samym zmniejszając ilość rozwijających się przeziębień, gryp. Dodatkowo zadziałają przeciwstarzeniowo, zarówno na cerę, jak i umysł, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Połączenie warzywno-owocowe wykazuje zarazem właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi. Cukinia z cytryną chronią serce i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, zawał, udar. Do tego mogą obniżać krzepliwość krwi i agregację płytek krwi.
Duża ilość błonnika w cytrynie i cukinii wesprze też układ pokarmowy. Poprawi metabolizm i pozbywanie się toksyn oraz złogów z jelit. W ten sposób oczyści organizm od środka i usprawni odchudzanie.
Dżem z cukinii i cytryny to prawdziwy hit, szczególnie gdy nie mamy pomysłu jak wykorzystać dużą ilość cukinii. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Jest słodki, ale zarazem odświeżający. Świetnie komponuje się z kanapkami, słodkim pieczywem czy naleśnikami, ale to z domowymi goframi smakuje najlepiej.
Składniki:
- 2 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
- 1/2 szklanki wody
- 400 g cukru
- 150 g galaretki cytrynowej
- 1 cytryna.
Obraną ze skóry i pestek cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do garnka, a następnie dolej wodę. Całość zacznij podgrzewać do momentu, aż warzywo zacznie się rozpadać. Zawartość garnka mieszaj od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło.
Do rozgotowanej cukinii zetrzyj skórkę z cytryny, później wyciśnij z niej sok i również dodaj go do garnka. Dosyp galaretkę, cukier, wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dżem z cukinii i cytryny jest gotowy.
Dżem przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Owiń je w ręcznik i pozostaw do wystudzenia. Później przechowuj je w zacienionym, chłodnym miejscu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły