Reklama
Reklama

Świetny do kanapek, jeszcze lepszy do naleśników, ale gofry z tym dżemem to poezja

Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Można z niej przygotować klasyczne leczo, zupę krem, sałatkę na zimę, a nawet keczup. Robiłaś już to wszystko i nie masz pomysłu, jak wykorzystać nadmiar cukinii w domu? Okazuje się, że sprawdzi się ona także do zrobienia słodkich przetworów.

Dżem z cukinii to moje nowe odkrycie, z którego jestem dumna. Świetnie pasuje do naleśników, a gofry z nim to prawdziwa poezja. Dodatek cytryny w przetworze świetnie podkręca smak i razem tworzą idealną całość. Póki jest sezon, musisz wypróbować ten przepis.

Sprawdź także: Gdy mam ochotę na słodycze, zjadam kilka. Poprawiają trawienie i wzmacniają kości

Cukinia i cytryna - wyjątkowe połączenie

Połączenie cukinii z cytryną jest wyjątkowe, ze względu na walory smakowe. Cukinia ma dosyć delikatny smak, z którym świetnie kontrastuje kwasowość cytryny. Co więcej, to świetna kombinacja, jeśli chodzi o składniki odżywcze.

Mieszanka cytryny i cukinii to bogactwo witaminy C, K, E, A, witamin z grupy B. Do tego połączenie dostarczy potasu, fosforu, żelaza, magnezu, sodu. Nie zabrakło również dużej dawki antyoksydantów w postaci flawonoidów.

W efekcie cukinia z cytryną zahamują działanie wolnych rodników. Jedzenie ich wpłynie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zwiększą odporność organizmu, tym samym zmniejszając ilość rozwijających się przeziębień, gryp. Dodatkowo zadziałają przeciwstarzeniowo, zarówno na cerę, jak i umysł, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Połączenie warzywno-owocowe wykazuje zarazem właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi. Cukinia z cytryną chronią serce i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, zawał, udar. Do tego mogą obniżać krzepliwość krwi i agregację płytek krwi.

Duża ilość błonnika w cytrynie i cukinii wesprze też układ pokarmowy. Poprawi metabolizm i pozbywanie się toksyn oraz złogów z jelit. W ten sposób oczyści organizm od środka i usprawni odchudzanie.

Dżem z cukinii i cytryny – przepis i wykonanie

Dżem z cukinii i cytryny to prawdziwy hit, szczególnie gdy nie mamy pomysłu jak wykorzystać dużą ilość cukinii. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Jest słodki, ale zarazem odświeżający. Świetnie komponuje się z kanapkami, słodkim pieczywem czy naleśnikami, ale to z domowymi goframi smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 2 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
  • 1/2 szklanki wody
  • 400 g cukru
  • 150 g galaretki cytrynowej
  • 1 cytryna.

Obraną ze skóry i pestek cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do garnka, a następnie dolej wodę. Całość zacznij podgrzewać do momentu, aż warzywo zacznie się rozpadać. Zawartość garnka mieszaj od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło.

Do rozgotowanej cukinii zetrzyj skórkę z cytryny, później wyciśnij z niej sok i również dodaj go do garnka. Dosyp galaretkę, cukier, wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dżem z cukinii i cytryny jest gotowy.

Dżem przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Owiń je w ręcznik i pozostaw do wystudzenia. Później przechowuj je w zacienionym, chłodnym miejscu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | cukinia