Reklama
Reklama

Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje

Pasztet to potrawa dobra nie tylko dla zdeklarowanych mięsożerców. Można przyrządzić go w wersji wegetariańskiej. Jest smaczny, wilgotny, świetnie nadaje się na dodatek do pieczywa lub - na ciepło - na główne danie obiadowe. Taki jest pasztet z cukinii i pieczarek.

Pasztet z cukinii i pieczarek - przekąska i obiad

Pasztety warzywne zdobywają coraz większą popularność jako smaczna alternatywa do tradycyjnych pasztetów mięsnych. Można je przygotować z różnych warzyw - marchewki, soczewicy, dyni, buraków, cukinii czy pieczarek. Często dodatkowo wzbogaca się je ziarnami, orzechami i ziołami, które nadają im pyszny smak. 

Pasztet z cukinii i pieczarek wychodzi wyjątkowo soczysty i sycący, a jego delikatny aromat podkręca specjalna mieszanka przypraw. Świetnie sprawdza się on zarówno na zimno - jako smaczna przekąska, jak i na ciepło - podany z dodatkiem sosu lub warzyw w charakterze obiadu. To idealne rozwiązanie dla osób szukających lekkich, ale pożywnych dań, które można łatwo przygotować w domu. 

Reklama

Pasztet z cukinii i pieczarek - przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • marchewka, 
  • 450 g pieczarek, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 5 jajek, 
  • 200 g kaszy manny, 
  • 150 ml mleka, 
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki lubczyku, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz, chili (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Sposób wykonania:

Zetrzyj cukinie na dużych oczkach tarki. Posól i odstaw na 15 minut. 

Obierz warzywa. Pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. 

Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę i czosnek, a gdy marchewka zmięknie, dołóż na patelnię pieczarki. Smaż, aż pieczarki się zarumienią. Dopraw zawartość patelni gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przestudź. 

Odsącz cukinie z nadmiaru wody. Połącz w dużej misce z zawartością patelni. 

Dołóż do miski pozostałe składniki - starty na dużych oczkach tarki ser, jajka, kasze mannę, mleko i miód. Dodaj lubczyk i słodką paprykę. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i chili. 

Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przełóż do niej masę. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 80 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pasztety | pieczarki | cukinia