Reklama
Reklama

Do tortów i biszkoptowych ciast. Smaczny i prosty krem krówkowy

Smaczny i stabilny krem, to obok wyrośniętego i puszystego biszkoptu, najważniejszy element domowych tortów. Jeśli czeka cię przygotowanie urodzinowego lub imieninowego ciasta, koniecznie zapisz ten przepis. Krem krówkowy to połączenie słodyczy oraz nutki soli, będzie pasował także do wszystkich ciast biszkoptowych, a także tych z orzechami i karmelem.

Krem krówkowy do ciast jest prawdziwą gratką dla miłośników słodkich i wyrazistych smaków, która zachwyca swoją aksamitną konsystencją i głębokim, maślano-miodowym aromatem. Przygotowanie go w domowym zaciszu to nie tylko sposób na stworzenie doskonałego dodatku do wypieków, lecz także na wypełnienie kuchni ciepłem i słodyczą. Całość jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego fana krówek.

Sprawdź także: Elegancki deser bez pieczenia. Prosty, a wygląda jak dzieło sztuki

Reklama

Przepis na krem krówkowy do ciast

Składniki na masę krówkową: 

  • 200 g masła, 
  • 150 g cukru,  
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 ml miodu, 
  • 50 g kakao w proszku, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szczypta soli.

Składniki na krem: 

  • 350 ml śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić krem krówkowy do ciast? 

Przygotuj masę krówkową. 

Wszystkie składniki na masę krówkową, w wyłączeniem wanilii i soli, umieść w średniej wielkości garnuszku i postaw na średnim ogniu. Stale mieszając, gotuj przez 5 minut lub do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia w gładki sos. 

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie wmieszaj wanilię i szczyptę soli. Przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia do temperatury pokojowej. 

Przygotuj krem. 

W dużej misce ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru do uzyskania miękkich i delikatnie opadających szczytów. Cały czas miksując, dodawaj partiami masę krówkową, dobrze mieszając po każdej z nich. 

Gotowy krem krówkowy do ciast powinien być sztywny, jednolity w kolorze i konsystencji oraz dawać się łatwo rozsmarowywać. 

Przechowuj go w lodówce, pod przykryciem, do momentu użycia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Goście wyjedzą do ostatniego. Nie ma lepszych koreczków na imprezę

Obowiązkowa sałatka na grillu. Pasuje idealnie do karkówki, skrzydełek czy ziemniaków

W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | ciasta