Elegancki deser bez pieczenia. Prosty, a wygląda jak dzieło sztuki
Sernik z wiśniami i czekoladą to idealne połączenie aksamitnej masy serowej z kwaśnymi owocami oraz słodyczą spodu. To deser, który zachwyci każdego, kto szuka luksusowego ciasta na każdą okazję. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Sernik z wiśniami i czekoladą to deser, który bardzo łatwo przygotować. Na spód z kruszonych czekoladowych herbatników połączonych z rozpuszczonym masłem trafia aksamitna masa. Robi się ją m.in. z serka śmietankowego, dwóch rodzajów śmietany - kremówki i kwaśnej, żelatyny, cukru i ekstraktu waniliowego. W środku tej warstwy kryją się jeszcze kwaskowate wiśnie - świeże lub z kompotu, które dodają przyjemnej soczystości deserowi. Wierzch zdobią dodatkowe owoce i wiórki czekolady, nadając ciastu wygląd wytwornego tortu. Sernik jest idealny na święta, uroczystości i wyjątkowe spotkania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby upiec go także bez okazji.
Składniki:
Spód:
- 250 g czekoladowych herbatników lub ciasteczek,
- 60 g masła.
Masa serowa:
- 1000 g serka śmietankowego,
- 300 g śmietanki 36%,
- 200 g cukru,
- 150 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki żelatyny,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 160 g wiśni świeżych lub z kompotu,
- 90 g czekolady gorzkiej 60%.
Dodatkowo:
- świeże wiśnie do dekoracji,
- wiórki lub płatki czekoladowe do dekoracji.
Sposób wykonania:
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka rozdrobnij na okruchy w robocie kuchennym. Dodaj masło i wymieszaj całość na jednolitą masę. Przygotowaną masą wylep dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Mikserem utrzyj serek śmietankowy z cukrem do uzyskania puszystej i lekkiej konsystencji. Dodaj śmietanę 18%, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj. Żelatynę podgrzej w mikrofalówce, wymieszaj i powoli wlej do sera. Dobrze wymieszaj. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Dodawaj ją partiami do masy serowej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wiśnie oczyść i usuń pestki. Pokrój je na małe kawałki. Czekoladę posiekaj ostrym nożem. Wiśnie i czekoladę wmieszaj do masy serowej.
Masę sernikową wyłóż na chłodny spód i wyrównaj.
Sernik z wiśniami i czekoladą wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Udekoruj świeżymi wiśniami i płatkami czekoladowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mus, galaretka, mascarpone. W tym deserze jest wszystko, co najlepsze
Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki
Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało