Reklama
Reklama

Elegancki deser bez pieczenia. Prosty, a wygląda jak dzieło sztuki

Sernik z wiśniami i czekoladą to idealne połączenie aksamitnej masy serowej z kwaśnymi owocami oraz słodyczą spodu. To deser, który zachwyci każdego, kto szuka luksusowego ciasta na każdą okazję. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Sernik z wiśniami i czekoladą

Sernik z wiśniami i czekoladą to deser, który bardzo łatwo przygotować. Na spód z kruszonych czekoladowych herbatników połączonych z rozpuszczonym masłem trafia aksamitna masa. Robi się ją m.in. z serka śmietankowego, dwóch rodzajów śmietany - kremówki i kwaśnej, żelatyny, cukru i ekstraktu waniliowego. W środku tej warstwy kryją się jeszcze kwaskowate wiśnie - świeże lub z kompotu, które dodają przyjemnej soczystości deserowi. Wierzch zdobią dodatkowe owoce i wiórki czekolady, nadając ciastu wygląd wytwornego tortu. Sernik jest idealny na święta, uroczystości i wyjątkowe spotkania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby upiec go także bez okazji. 

Reklama

Sernik z wiśniami i czekoladą - przepis

Składniki:

Spód: 

  • 250 g czekoladowych herbatników lub ciasteczek, 
  • 60 g masła. 

Masa serowa: 

  • 1000 g serka śmietankowego, 
  • 300 g śmietanki 36%, 
  • 200 g cukru, 
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 4 łyżki wody, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 160 g wiśni świeżych lub z kompotu, 
  • 90 g czekolady gorzkiej 60%. 

Dodatkowo: 

  • świeże wiśnie do dekoracji,
  • wiórki lub płatki czekoladowe do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka rozdrobnij na okruchy w robocie kuchennym. Dodaj masło i wymieszaj całość na jednolitą masę. Przygotowaną masą wylep dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Przygotuj masę serową. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Mikserem utrzyj serek śmietankowy z cukrem do uzyskania puszystej i lekkiej konsystencji. Dodaj śmietanę 18%, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj. Żelatynę podgrzej w mikrofalówce, wymieszaj i powoli wlej do sera. Dobrze wymieszaj. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Dodawaj ją partiami do masy serowej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Wiśnie oczyść i usuń pestki. Pokrój je na małe kawałki. Czekoladę posiekaj ostrym nożem. Wiśnie i czekoladę wmieszaj do masy serowej. 

Masę sernikową wyłóż na chłodny spód i wyrównaj. 

Sernik z wiśniami i czekoladą wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Udekoruj świeżymi wiśniami i płatkami czekoladowymi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mus, galaretka, mascarpone. W tym deserze jest wszystko, co najlepsze

Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki

Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | serniki | torty | słodycze | owoce | wiśnie