Reklama
Reklama

Dodaję do ciasta drożdżowego. Jest delikatne jak puch i nie wysycha

Gdy myślę o klasycznej polskiej kuchni, zwłaszcza o deserach, od razu przypominam sobie o cieście drożdżowym. Pachnące, miękkie, podane z kruszonką, najlepiej z dodatkiem owoców - po prostu nie ma nic lepszego, to zawsze smakuje doskonale. Jest jednak jeden problem - ciasto drożdżowe szybko traci puszystość i staje się suche, przez co mniej smaczne. Mało kto wie, że można temu zaradzić w prosty sposób. Sekretem jest jeden nieoczywisty składnik, a mianowicie twaróg.

Pyszne ciasto drożdżowe - rozpływające się w ustach, mięciutkie, a do tego nawet nazajutrz dalej świeże. Jak to osiągnąć? Podpowiadamy.

Dlaczego ciasto drożdżowe szybko wysycha?

Ciasto drożdżowe to prawdziwa klasyka jeżeli chodzi o rodzimą kuchnię. Należy jednak także zauważyć, że wypiek ten jest wrażliwy na niektóre czynniki, dlatego właśnie już po kilku godzinach może stać się suche i mało apetyczne. Na co zwrócić uwagę, aby uniknąć problemu? Dlaczego ciasto drożdżowe szybko wysycha?

Winowajcą jest niekiedy zbyt krótki czas wyrabiania ciasta, problem może tkwić także w zbyt wysokiej temperaturze pieczenia. Bez wątpienia ciasto drożdżowe może robić się szybko twarde i suche, gdy zabraknie składnika "zmiękczającego" strukturę - takim składnikiem może być twaróg i właśnie na nim chcemy się skupić w tym artykule.

Reklama

Gdy dodamy twaróg (tłusty lub półtłusty) do domowego ciasta drożdżowego, szanse na sukces - a więc ja najdłużej zachwycający świeżością wypiek - są znacznie większe. Ten składnik dodaje wilgotności, miękkości oraz sprawia, że smak ciasta drożdżowego jest jeszcze delikatniejszy. 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na placek z rabarbarem

Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

Jeżeli więc zastanawiasz się, jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe, wypróbuj właśnie przepis z twarogiem. Chociaż wypiek nie jest trudny w przygotowaniu, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Do ciasta drożdżowego wybieraj wyłącznie jak najświeższe składniki. Co ważne, muszą być one w temperaturze pokojowej. 

Zwróć uwagę na czas wyrabiania ciasta - nie może trwać ono zbyt długo, ani zbyt krótko. Optymalny czas to około 10-15 minut - ręcznie lub w robocie kuchennym. Po wyrobieniu odstaw je w ciepłe miejsce i przykryj miskę ściereczką. Także po wyjęciu ciasta z piekarnika niektórzy przykrywają je ściereczką, aby ostygło bez gwałtownej zmiany temperatury.

Przepis na ciasto drożdżowe, które nie wysycha

Lista składników:

Zaczyn: 

  • 230 ml ciepłego (nie gorącego) mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 180 g twarogu,
  • 100 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 90 skyru waniliowego,
  • 1 duże jajko.

Kruszonka:

  • 50 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

Najpierw zrób zaczyn. Przygotuj miseczkę, przełóż do niej pokruszone drożdże. Wlej ciepłe mleko, wsyp mąkę i cukier. Wymieszaj dokładnie łyżką, rozcierając składniki. Odstaw na 15 minut.

Teraz czas na ciasto. Do kolejnej miski przesiej mąkę, wsyp cukier, przelej skyr i dodaj jajko oraz roztopione masło. Wymieszaj całość, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, aby było elastyczne. 

Miskę z ciastem odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę - wymieszaj mąkę, cukier i roztopione masło. 

Zmielony twaróg dodaj do wyrośniętego ciasta, wyrabiaj do połączenia składników. 

Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp kruszonką po wierzchu.

Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.

Lubisz ciasto drożdżowe, ale nie lubisz wyrabiania go? Koniecznie sprawdź przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Jest równie pyszne, a pracy jest o wiele mniej.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery