Reklama
Reklama

Dodaję do ciasta drożdżowego. Jest delikatne jak puch i nie wysycha

Gdy myślę o klasycznej polskiej kuchni, zwłaszcza o deserach, od razu przypominam sobie o cieście drożdżowym. Pachnące, miękkie, podane z kruszonką, najlepiej z dodatkiem owoców - po prostu nie ma nic lepszego, to zawsze smakuje doskonale. Jest jednak jeden problem - ciasto drożdżowe szybko traci puszystość i staje się suche, przez co mniej smaczne. Mało kto wie, że można temu zaradzić w prosty sposób. Sekretem jest jeden nieoczywisty składnik, a mianowicie twaróg.

Pyszne ciasto drożdżowe - rozpływające się w ustach, mięciutkie, a do tego nawet nazajutrz dalej świeże. Jak to osiągnąć? Podpowiadamy.

Dlaczego ciasto drożdżowe szybko wysycha?

Ciasto drożdżowe to prawdziwa klasyka jeżeli chodzi o rodzimą kuchnię. Należy jednak także zauważyć, że wypiek ten jest wrażliwy na niektóre czynniki, dlatego właśnie już po kilku godzinach może stać się suche i mało apetyczne. Na co zwrócić uwagę, aby uniknąć problemu? Dlaczego ciasto drożdżowe szybko wysycha?

Winowajcą jest niekiedy zbyt krótki czas wyrabiania ciasta, problem może tkwić także w zbyt wysokiej temperaturze pieczenia. Bez wątpienia ciasto drożdżowe może robić się szybko twarde i suche, gdy zabraknie składnika "zmiękczającego" strukturę - takim składnikiem może być twaróg i właśnie na nim chcemy się skupić w tym artykule.

Reklama

Gdy dodamy twaróg (tłusty lub półtłusty) do domowego ciasta drożdżowego, szanse na sukces - a więc ja najdłużej zachwycający świeżością wypiek - są znacznie większe. Ten składnik dodaje wilgotności, miękkości oraz sprawia, że smak ciasta drożdżowego jest jeszcze delikatniejszy. 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na placek z rabarbarem

Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

Jeżeli więc zastanawiasz się, jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe, wypróbuj właśnie przepis z twarogiem. Chociaż wypiek nie jest trudny w przygotowaniu, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Do ciasta drożdżowego wybieraj wyłącznie jak najświeższe składniki. Co ważne, muszą być one w temperaturze pokojowej. 

Zwróć uwagę na czas wyrabiania ciasta - nie może trwać ono zbyt długo, ani zbyt krótko. Optymalny czas to około 10-15 minut - ręcznie lub w robocie kuchennym. Po wyrobieniu odstaw je w ciepłe miejsce i przykryj miskę ściereczką. Także po wyjęciu ciasta z piekarnika niektórzy przykrywają je ściereczką, aby ostygło bez gwałtownej zmiany temperatury.

Przepis na ciasto drożdżowe, które nie wysycha

Lista składników:

Zaczyn: 

  • 230 ml ciepłego (nie gorącego) mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 180 g twarogu,
  • 100 g cukru,
  • 90 skyru waniliowego,
  • 1 duże jajko.

Kruszonka:

  • 50 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

Najpierw zrób zaczyn. Przygotuj miseczkę, przełóż do niej pokruszone drożdże. Wlej ciepłe mleko, wsyp mąkę i cukier. Wymieszaj dokładnie łyżką, rozcierając składniki. Odstaw na 15 minut.

Teraz czas na ciasto. Do kolejnej miski przesiej mąkę, wsyp cukier, przelej skyr i dodaj jajko. Wymieszaj całość, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, aby było elastyczne. 

Miskę z ciastem odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę - wymieszaj mąkę, cukier i roztopione masło. 

Zmielony twaróg dodaj do wyrośniętego ciasta, wyrabiaj do połączenia składników. 

Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp kruszonką po wierzchu.

Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata

Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne

To najlepszy wiosenny obiad. Młoda kapusta z warzywami smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery