Dodaję do ciasta drożdżowego. Jest delikatne jak puch i nie wysycha
Gdy myślę o klasycznej polskiej kuchni, zwłaszcza o deserach, od razu przypominam sobie o cieście drożdżowym. Pachnące, miękkie, podane z kruszonką, najlepiej z dodatkiem owoców - po prostu nie ma nic lepszego, to zawsze smakuje doskonale. Jest jednak jeden problem - ciasto drożdżowe szybko traci puszystość i staje się suche, przez co mniej smaczne. Mało kto wie, że można temu zaradzić w prosty sposób. Sekretem jest jeden nieoczywisty składnik, a mianowicie twaróg.
Pyszne ciasto drożdżowe - rozpływające się w ustach, mięciutkie, a do tego nawet nazajutrz dalej świeże. Jak to osiągnąć? Podpowiadamy.
Ciasto drożdżowe to prawdziwa klasyka jeżeli chodzi o rodzimą kuchnię. Należy jednak także zauważyć, że wypiek ten jest wrażliwy na niektóre czynniki, dlatego właśnie już po kilku godzinach może stać się suche i mało apetyczne. Na co zwrócić uwagę, aby uniknąć problemu? Dlaczego ciasto drożdżowe szybko wysycha?
Winowajcą jest niekiedy zbyt krótki czas wyrabiania ciasta, problem może tkwić także w zbyt wysokiej temperaturze pieczenia. Bez wątpienia ciasto drożdżowe może robić się szybko twarde i suche, gdy zabraknie składnika "zmiękczającego" strukturę - takim składnikiem może być twaróg i właśnie na nim chcemy się skupić w tym artykule.
Gdy dodamy twaróg (tłusty lub półtłusty) do domowego ciasta drożdżowego, szanse na sukces - a więc ja najdłużej zachwycający świeżością wypiek - są znacznie większe. Ten składnik dodaje wilgotności, miękkości oraz sprawia, że smak ciasta drożdżowego jest jeszcze delikatniejszy.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na placek z rabarbarem
Jeżeli więc zastanawiasz się, jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe, wypróbuj właśnie przepis z twarogiem. Chociaż wypiek nie jest trudny w przygotowaniu, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Do ciasta drożdżowego wybieraj wyłącznie jak najświeższe składniki. Co ważne, muszą być one w temperaturze pokojowej.
Zwróć uwagę na czas wyrabiania ciasta - nie może trwać ono zbyt długo, ani zbyt krótko. Optymalny czas to około 10-15 minut - ręcznie lub w robocie kuchennym. Po wyrobieniu odstaw je w ciepłe miejsce i przykryj miskę ściereczką. Także po wyjęciu ciasta z piekarnika niektórzy przykrywają je ściereczką, aby ostygło bez gwałtownej zmiany temperatury.
Lista składników:
Zaczyn:
- 230 ml ciepłego (nie gorącego) mleka,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 180 g twarogu,
- 100 g cukru,
- 90 skyru waniliowego,
- 1 duże jajko.
Kruszonka:
- 50 g mąki,
- 40 g cukru,
- 50 g roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
Najpierw zrób zaczyn. Przygotuj miseczkę, przełóż do niej pokruszone drożdże. Wlej ciepłe mleko, wsyp mąkę i cukier. Wymieszaj dokładnie łyżką, rozcierając składniki. Odstaw na 15 minut.
Teraz czas na ciasto. Do kolejnej miski przesiej mąkę, wsyp cukier, przelej skyr i dodaj jajko. Wymieszaj całość, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, aby było elastyczne.
Miskę z ciastem odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę - wymieszaj mąkę, cukier i roztopione masło.
Zmielony twaróg dodaj do wyrośniętego ciasta, wyrabiaj do połączenia składników.
Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp kruszonką po wierzchu.
Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata
Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne
To najlepszy wiosenny obiad. Młoda kapusta z warzywami smakuje wybitnie