Reklama
Reklama

Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik

Naleśniki z mięsem mielonym to wytrawne, pyszne danie o całej masie zastosowań. Świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, lunch czy przekąskę. Z powodzeniem możesz też urozmaicić nadzienie o ulubione dodatki - warzywa, przyprawy czy zioła.

Naleśniki z mięsem mielonym - co dodać do farszu?

Do farszu do naleśników z mięsem mielonym możesz dodać sporo składników, które podkręcą smak i sprawią, że będzie bardziej soczysty i ciekawy. Choć klasyczny zestaw nie nudzi, to od czasu do czasu można poeksperymentować z nadzieniem. Do tradycyjnego farszu - z mięsa, cebulki, sosu Worcestershire, soli i pieprzu - świetnie pasuje drobno starta marchewka lub seler naciowy, które dodadzą słodyczy i wilgoci. Dzięki nim nadzienie nie będzie suche. Bardzo dobrze sprawdzi się też papryka - świeża lub pieczona, a także czosnek - dla głębszego aromatu. 

Reklama

Jeśli chcesz wzbogacić strukturę i sprawić, że danie będzie bardziej sycące, dorzuć czerwoną fasolę albo odrobinę kukurydzy. Z ziół najlepiej pasują tymianek, majeranek, oregano lub natka pietruszki. Do ostrzejszej wersji dodaj szczyptę papryki wędzonej lub chilli. Dzięki dodatkom farsz będzie pełniejszy i jeszcze bardziej aromatyczny. To dobry sposób na zużycie resztek produktów, które zalegają w lodówce.

Naleśniki z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

Naleśniki: 

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 300 ml mleka, 
  • 200 ml wody, 
  • 3 jajka, 
  • 90 g masła, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Nadzienie: 

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego, 
  • 1/2 łyżki masła,
  • cebula, 
  • 75 ml bulionu, 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wlej mleko i dodaj jajka. Rozbełtaj wszystko krótko, a następnie dodaj mąkę i sól. Wlewaj wodę powoli, kontrolując konsystencję ciasta. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie na powierzchni. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do ładnego zezłocenia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dołóż mięso i smaż je do zrumienienia, cały czas rozdrabniając. Odsącz nadmiar tłuszczu zwiniętymi papierowymi ręcznikami, a następnie dopraw całość przyprawami i sosem Worcestershire. Jeśli wolisz bardziej jednolity farsz, przenieś mięso z cebulą do blendera i zblenduj całość do uzyskania bardzo drobnych kawałków. 

Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżce nadzienia i złóż je w krokiety lub koperty. 

Kładź gotowe naleśniki z mięsem mielonym na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, do zrumienienia

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zna go cały świat, a my nie doceniamy. Robię z niego zupę, która uzupełnia niedobry witaminy D i ma moc białka

Łyżka energii na zimne dni. Podniesie odporność lepiej niż suplementy z apteki

Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | mięso