Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik
Naleśniki z mięsem mielonym to wytrawne, pyszne danie o całej masie zastosowań. Świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, lunch czy przekąskę. Z powodzeniem możesz też urozmaicić nadzienie o ulubione dodatki - warzywa, przyprawy czy zioła.
Do farszu do naleśników z mięsem mielonym możesz dodać sporo składników, które podkręcą smak i sprawią, że będzie bardziej soczysty i ciekawy. Choć klasyczny zestaw nie nudzi, to od czasu do czasu można poeksperymentować z nadzieniem. Do tradycyjnego farszu - z mięsa, cebulki, sosu Worcestershire, soli i pieprzu - świetnie pasuje drobno starta marchewka lub seler naciowy, które dodadzą słodyczy i wilgoci. Dzięki nim nadzienie nie będzie suche. Bardzo dobrze sprawdzi się też papryka - świeża lub pieczona, a także czosnek - dla głębszego aromatu.
Jeśli chcesz wzbogacić strukturę i sprawić, że danie będzie bardziej sycące, dorzuć czerwoną fasolę albo odrobinę kukurydzy. Z ziół najlepiej pasują tymianek, majeranek, oregano lub natka pietruszki. Do ostrzejszej wersji dodaj szczyptę papryki wędzonej lub chilli. Dzięki dodatkom farsz będzie pełniejszy i jeszcze bardziej aromatyczny. To dobry sposób na zużycie resztek produktów, które zalegają w lodówce.
Składniki:
Naleśniki:
- 260 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 3 jajka,
- 90 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego,
- 1/2 łyżki masła,
- cebula,
- 75 ml bulionu,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wlej mleko i dodaj jajka. Rozbełtaj wszystko krótko, a następnie dodaj mąkę i sól. Wlewaj wodę powoli, kontrolując konsystencję ciasta. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie na powierzchni. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do ładnego zezłocenia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dołóż mięso i smaż je do zrumienienia, cały czas rozdrabniając. Odsącz nadmiar tłuszczu zwiniętymi papierowymi ręcznikami, a następnie dopraw całość przyprawami i sosem Worcestershire. Jeśli wolisz bardziej jednolity farsz, przenieś mięso z cebulą do blendera i zblenduj całość do uzyskania bardzo drobnych kawałków.
Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżce nadzienia i złóż je w krokiety lub koperty.
Kładź gotowe naleśniki z mięsem mielonym na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Łyżka energii na zimne dni. Podniesie odporność lepiej niż suplementy z apteki
Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek