Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Każdego z nas czasem nachodzi ochota na fast-food. Jedni wybierają wtedy pizzę, inni burgery i frytki, dla niektórych prawdziwym rarytasem są natomiast zapiekanki. Raz na jakiś czas, warto pozwolić sobie na nieco mniej zdrową kolację. Mimo wszystko, zamiast mrożonych gotowców, warto postawić na danie zrobione własnoręcznie. Idealną opcją będą domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Są chrupiące i niezwykle pyszne.
Zapiekanki z pieczarkami i serem to doskonały pomysł na domowy fast food. Przygotujesz go z prostych składników, a do tego masz pewność, że zostanie zrobiony ze sprawdzonych produktów spożywczych. Gotowe danie możesz urozmaicić w inne ulubione składniki. Dobrze pasować będzie tu także szynka, mięso z kurczaka, które zostało ci z obiadu, a także oliwki, suszone pomidory, czy cebula. Wszystko zależy od twoich preferencji.
Sprawdź także: Najlepsza przekąska andrzejkowa. Bułeczki nadziej pysznym farszem
Do gotowych zapiekanek świetnie pasować będzie keczup lub majonez. Możesz także zrobić domowy sos czosnkowy, wystarczy, że w miseczce zmieszasz kilka łyżek jogurtu greckiego z majonezem, następnie dodasz posiekany szczypiorek i koperekm, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soku z cytryny, sól oraz pieprz.
Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 długie bagietki,
- odrobina oliwy do skropienia.
Sos:
- 200 g passaty pomidorowej,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Farsz:
- 100 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 150 g mozzarelli,
- olej do smażenia,
- kilka listków bazylii do dekoracji.
W małym rondelku połącz passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dodaj oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Podgrzej aż sos się zagotuje, a potem zmniejsz moc palnika do minimum. Po kilku minutach odstaw.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw farsz do lekkiego przestygnięcia.
Bagietki przekrój na mniejsze części. Ser mozzarella zetrzyj na tarce. Każdy kawałek skrop delikatnie oliwą, aby pieczywo było chrupiące po upieczeniu. Rozsmaruj warstwę sosu pomidorowego, ułóż pieczarki i przykryj serem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra dół. Ułóż zapiekanki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a bagietki będą chrupiące. Bazylię porwij w ręku i udekoruj zapiekanki z pieczarkami i serem tuż przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia