Najlepsza przekąska andrzejkowa. Bułeczki nadziej pysznym farszem
Andrzejki to wieczór, który obchodzimy z 29 na 30 listopada. Z tej okazji wielu Polaków spotyka się na przyjęciach. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną przekąskę andrzejkową, przygotuj bułki wypełnione po brzegi aromatycznym farszem.
Opracowujesz andrzejkowe menu? Trafisz w gust większości gości, jeśli przygotujesz makaron z sosem bolońskim. Włoski klasyk najlepiej sprawdza się jednak podczas imprezy przy stole. Jeśli planujesz wieczór z wróżbami albo tańce, wygodniejszym rozwiązaniem będzie przekąska andrzejkowa typu finger food. Zrób sos gęstszy niż zazwyczaj i nafaszeruj nim bułki. Każdy może chwycić jedną i chrupać, nawet na stojąco. Przekąska jest prosta do zrobienia, więc na pewno każdy sobie z nią poradzi. Zostaw trochę sosu na wszelki wypadek - gdy bułeczki szybko się rozejdą podczas imprezy, możesz błyskawicznie dorobić kolejne.
Składniki:
- 6 bułek hamburgerowych (mogą być zwykłe kajzerki),
- 600 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej),
- 300 ml passaty pomidorowej,
- 2 średnie cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 12 plasterków mozzarelli (takiej jak do pizzy),
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki oregano (+ do dekoracji),
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz (do smaku),
- 4 łyżki miękkiego masła,
- olej roślinny (do smażenia).
Sposób wykonania:
Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj połowę do masła. Dodaj też po szczypcie każdego z ziół. Wymieszaj.
Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj drugą połowę czosnku, a po chwili - mięso. Wysmaż mięso.
Gdy uzyska brunatny kolor, dodaj passatę pomidorową, słodką paprykę i resztę ziół. Smaż, aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przekrój bułki na pół wydrąż z nich część miąższu. Możesz też ugnieść go tak, by w połówkach bułek powstały wgłębienia. Posmaruj masłem czosnkowym wnętrze bułek i wstaw je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Wypełnij podpieczone bułki mięsem z patelni. Na każdej ułóż plaster sera. Oprósz oregano. Wstaw z powrotem do piekarnika. Zapiekaj, aż ser się roztopi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia