Reklama
Reklama

Najlepsza przekąska andrzejkowa. Bułeczki nadziej pysznym farszem

Andrzejki to wieczór, który obchodzimy z 29 na 30 listopada. Z tej okazji wielu Polaków spotyka się na przyjęciach. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną przekąskę andrzejkową, przygotuj bułki wypełnione po brzegi aromatycznym farszem.

Idealna przekąska andrzejkowa

Opracowujesz andrzejkowe menu? Trafisz w gust większości gości, jeśli przygotujesz makaron z sosem bolońskim. Włoski klasyk najlepiej sprawdza się jednak podczas imprezy przy stole. Jeśli planujesz wieczór z wróżbami albo tańce, wygodniejszym rozwiązaniem będzie przekąska andrzejkowa typu finger food. Zrób sos gęstszy niż zazwyczaj i nafaszeruj nim bułki. Każdy może chwycić jedną i chrupać, nawet na stojąco. Przekąska jest prosta do zrobienia, więc na pewno każdy sobie z nią poradzi. Zostaw trochę sosu na wszelki wypadek - gdy bułeczki szybko się rozejdą podczas imprezy, możesz błyskawicznie dorobić kolejne.

Przekąska andrzejkowa - przepis

Składniki:

  • 6 bułek hamburgerowych (mogą być zwykłe kajzerki), 
  • 600 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej), 
  • 300 ml passaty pomidorowej, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 12 plasterków mozzarelli (takiej jak do pizzy), 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 2 łyżeczki oregano (+ do dekoracji), 
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka tymianku,  
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 4 łyżki miękkiego masła, 
  • olej roślinny (do smażenia). 

Sposób wykonania:

Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj połowę do masła. Dodaj też po szczypcie każdego z ziół. Wymieszaj.  

Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj drugą połowę czosnku, a po chwili - mięso. Wysmaż mięso. 

Gdy uzyska brunatny kolor, dodaj passatę pomidorową, słodką paprykę i resztę ziół. Smaż, aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  

Przekrój bułki na pół wydrąż z nich część miąższu. Możesz też ugnieść go tak, by w połówkach bułek powstały wgłębienia. Posmaruj masłem czosnkowym wnętrze bułek i wstaw je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. 

Wypełnij podpieczone bułki mięsem z patelni. Na każdej ułóż plaster sera. Oprósz oregano. Wstaw z powrotem do piekarnika. Zapiekaj, aż ser się roztopi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza