Dostałam od koleżanki przepis na kalafiorowe nuggetsy. Zapieka się je z mięsem i serem
Kalafior latem smakuje najlepiej. Zwykle podajemy go w towarzystwie masła oraz bułki tartej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jego delikatny smak i aromat wspaniale komponuje się z przyprawami oraz składnikami o intensywnym smaku. Dzięki jędrnej strukturze możemy zamienić kalafiora w praktycznie wszystko. Poznaj jego potencjał i dowiedz się, co możesz z niego wyczarować.
Zdrowa przekąska i alternatywa dla klasycznych chipsów. Byłam zachwycona, kiedy moja znajoma pokazała mi, co można przygotować z kalafiora. Te kalafiorowe nuggetsy podbiją twoje serce i sprawdzą się na każdej imprezie. Sprawdź, jak je przygotować.
Kalafior znany jest jako warzywo o delikatnym smaku, które zwykle podajemy jako letni dodatek do obiadu. Jest jednak o wiele bardziej uniwersalny. Wystarczy użyć odpowiednich przypraw, aby cieszyć się jego smakiem w różnych oryginalnych potrawach.
To warzywo, które warto jeść. Jest niskokaloryczne, a w 100 g znajdziemy jedynie 22 kcal. Stanowi wartościowe źródło węglowodanów oraz błonnika. Co więcej, w jego składzie znajdziemy witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera sporą dawkę cennych minerałów, jak sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo czy cynk.
Ma działanie antyoksydacyjne i chroni nas organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na sporą ilość błonnika pozytywnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego — poprawia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Nie jest zalecany osobom, które muszą prowadzić dietę lekkostrawną. Ma niski indeks glikemiczny, przez co mogą go spożywać bez obaw osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność.
Kalafior opłaca się jeść, a cenią go szczególnie osoby na dietach redukcyjnych. Możemy spotkać się z najróżniejszymi potrawami, które się z niego przygotowuje. Stanowi zdrowy i lekki składnik potraw, dzięki któremu nie musimy się martwić o naszą sylwetkę. Warto wykorzystać go, aby przygotować zamiennik dla niezdrowych i kalorycznych nuggetsów.
Zobacz także: Przepis przywiozłam z wakacji w Chorwacji. Rodzina uwielbia te kotleciki
Składniki:
- 300 g kalafiora,
- 1 łyżeczka kuminu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka pieprzu chilli cayenne,
- 2 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek,
- 100 g mięsa mielonego drobiowego,
- 50 g sera,
- 70 g jogurtu greckiego,
- 1 pomidor,
- opcjonalnie: kolendra, czerwona cebula, limonka.
Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Dokładnie go myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umieszczamy go w misce, do której dodajemy olej oraz przyprawy. Za pomocą dłoni dokładnie nacieramy kalafiora, aby jego każdy fragment pokryty był przez marynatę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy cienką warstwą kalafiora. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
W czasie kiedy kalafior się piecze, przechodzimy do przygotowania mięsa. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Kiedy kalafior będzie ładnie zarumieniony, wyciągamy go z piekarnika i przechodzimy do komponowania ostatecznego dania. Na blaszce rozkładamy równomiernie mięso oraz posypujemy wszystko startym serem. Ponownie wrzucamy do piekarnika, tym razem na 5-7 minut.
Podajemy z pomidorem, pokrojonym w kostkę, jogurtem greckim oraz limonką. Opcjonalnie możemy dodać posiekaną kolendrę oraz czerwoną cebulkę. Doskonale komponują się ze smakiem dania.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut