Drobno siekam paluszki krabowe, do miski wrzucam też jajko. Pyszna sałatka do pracy i na imprezę
Sałatka z surimi i ananasem to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych, jak i bardziej egzotycznych przekąsek. Delikatne paluszki krabowe doskonale komponują się ze słodkim, soczystym ananasem oraz chrupiącą kukurydzą, tworząc harmonijną całość. Bardzo lubię brać tę sałatkę do pracy.
Sałatka z surimi i ananasem jest sycąca i bogata w białko, co czyni ją świetnym wyborem na lekki obiad, kolację lub pożywną przekąskę do pracy czy na spotkania ze znajomymi. Z powodzeniem można podać to danie samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na imprezach czy rodzinnych spotkaniach. Idealnie komponuje się z pieczywem lub tostami, a dzięki wyrazistemu smakowi i atrakcyjnemu wyglądowi z pewnością zniknie ze stołu jako pierwsza.
- 200 g ananasa świeżego lub w plastrach z puszki
- 200 g kukurydzy konserwowej z puszki
- 200 g surimi
- 2 jajka
Dressing:
- 100 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut, a następnie odcedź je i ostudź. Pokrój je w bardzo drobną kostkę.
Kukurydzę odsącz dobrze z zalewy.
Ananasa świeżego obierz, a konserwowego dobrze osusz. Pokrój owoc na małe kawałki.
Paluszki krabowe surimi także drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przenieś do miski i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z surimi i ananasem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Risotto jak od włoskiej nonny. W tym wydaniu ma bardzo jesienny charakter
Ekspresowa kapusta kiszona, gotowa na trzeci dzień. Prostszego przepisu nie znajdziesz