Reklama
Reklama

Dyniowe pączusie z dziurką. Rozpływają się w ustach i są zdrowsze od klasycznych

Pączki to jedne z ulubionych wypieków Polaków. Słodkie i tłuste, przygotowane w domu smakują najlepiej. Kojarzą się jednak z ogromem pracy, przez co wiele osób z nich rezygnuje i postanawia je po prostu kupić. Na szczęście dzięki kilku trikom, szybko i prosto przygotujesz je w piekarniku. Poznaj przepis, który wykorzystuje sezonowe składniki i idealnie sprawdzi się na pierwsze jesienne dni.

Polskie pączki to tłusty, słodki wypiek z nadzieniem, którego przygotowanie wymaga sporo pracy. Zamiast niego warto spróbować przyrządzić proste donuty, które nie będą wymagać długiego wyrabiania ciasta, ani oczekiwania, aż ono wyrośnie. Zobacz, jak je przygotować.

Sprawdź także: Dodaj do owsianki zamiast zwykłego mleka. Zmniejszy apetyt, obniży poziom cukru i doda energii

Czym się różnią donuty od zwykłych pączków?

Pączki, które znamy, wyrabiane są z ciasta drożdżowego i smażone są na głębokim tłuszczu. Przed albo po smażeniu nadziewa się je, a na końcu polewa lukrem lub obsypuje cukrem pudrem. W domowych warunkach przygotowanie ich może być dość męczące.

Amerykańskie donuty przygotowywane są z całkiem innej masy. Porównać ją można do ciasta biszkoptowego. W jej składzie znajdziemy jednak sporo proszku do pieczenia, który zapewnia puszystą strukturę i charakterystyczny smak. Ciasto na donuty również smażone jest na głębokim tłuszczu. Zwykle jednak nie nadziewa się go, a dodatki dodaje na końcu, pokrywając lub obsypując nimi gotowy wypiek. Donuty wyróżniają się kształtem pierścienia, który jednak nie jest konieczny do cieszenia się ich pysznym smakiem.

Dyniowe pączki z piekarnika — przepis

Składniki:

  • 235 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 250 g cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 350 g purée z dyni,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • dodatkowo: 0,5 szklanki cukru i łyżeczka cynamonu do obtoczenia pączuszków.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. W misce mieszamy ze sobą suche składniki — mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugim naczyniu umieszczamy cukier, olej, jajka, purée z dyni oraz aromat waniliowy. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników. Dodajemy do nich wymieszane wcześniej suche składniki i krótko mieszamy, aby nie pozostały w masie ślady suchej mąki. Delikatne grudki nie powinny być problemem.

Formę na muffiny lub specjalną formę na donuty nacieramy olejem. Nakładamy do foremek masę, mniej więcej do ¾ wysokości. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-16 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

W głębokim talerzu mieszamy ze sobą cukier z cynamonem. Jeszcze ciepłe pączusie obtaczamy w mieszance i podajemy.

Co można dodać do ciasta na dyniowe pączusie?

Przepis na dyniowe pączusie jest dość prosty, przez co warto użyć go jako bazy do innego rodzaju wypieków. Wystarczy, że dodamy do masy na donuty posiekane orzechy, kawałki czekolady czy bakalie, a ciasto nabierze całkowicie innego wymiaru. Zamiast aromatu waniliowego można użyć aromatu rumowego czy migdałowego. Pączki będą smakować całkowicie inaczej jeśli zamiast obtaczać je w cukrze, postawimy na domowy lukier. Możemy wykonać go również z rozgrzewającymi przyprawami, aby podkreślał smak wypieku. Okrągłe pączuszki można także nadziać, za pomocą ulubionej konfitury czy masy czekoladowej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery